December 30, 2012

Kembara bermula insyaallah


Never love anything with all your heart...
 Become afraid of losing it 
Think too much about it
Pessimistic 

Believe yourself more than what others said
so you won't get hurt by what they said
Negative



December 1, 2012

Maka minggu yang dahsyat pun bermula

Kitorang baru habis exam (in term assessments) bukan final ye. Dah nak minggu minggu terakhir pun ada test lagi. Macam susahlah juga nak concentrate study for the final sebab the things that they asked in the tests were mainly on the spotter exam like identifying what is this structure, anatomy and histology which all of them are not going to be the main focus in final exams. Well, final exams focus more on physiology, clinical correlations, essays etc.

Bagus ada in term assessment ni sebab we keep on studying every week. (Yes, we have tests every week, sometimes 3 in a row). Crazy! They contribute about 30% to the final marks. That's why we have to score at  least you already have about 20% (more or less) in hands. 

On the day after the last assessment, while other students went to medball.. we went to nyonya, a Malaysian restaurant. They have karaoke room. Hihi. Release tensionlah juga, have fun once in a while.  Perut pun kenyang. After ni, nak mula study dengan bersungguh-sungguh dan move on meneruskan hidup sebagai medical student yg gagah, gigih dan terus maju ke depan tak kira apa pun cabaran yang melanda. Cliche tak ayat? Tapi betullah, it's still a long way to go. About 3 1/2 years. It's okay. 1 1/2 tahun dah lepas dah pun.

*******************************************************
Gagah macam Mulan.. haha

Dulu, aku punya favourite Disney princess (walaupun dia bukan princess) Mulan. Siap berangan nak jadi macam dia lagi, belajar kungfu gitu. Lepas tu, aku suka tengok drama zaman dinasti kerajaan China dahulukala dan juga movie kungfu berlatar zaman macam tu jugakla. Cool weh. Teringin nak beli benda alah yg letak kat kepala macam princess, dayang-dayang zaman kerajaan China dulu dulu. Okay itu cerita dahulukala. 


Baju dia pun comel.

Okay. Tu jelah. Merepek je. 

Semoga kami diberikan keazaman dan kecerahan minda untuk mudah belajar. 

November 30, 2012

Relax


Close your eyes
Take a deep breath
Relax

Clear your heart
Don't think of anything
and just let it go

What past is past. 

=) 

November 27, 2012

Home made spicy potato wedges

Have a bunch of potatoes at home and don't know what to do with them? Try this ridiculously easy home made potato wedges! Just need a few minutes preparations and then pop them in the oven!

While waiting, you can do revision for your upcoming tests. Hehe.

Ingredients:
Salt
Olive oil
Paprika
White pepper (ni pun aku tambah memandai je)
Black pepper
Dried oregano
(I put rosemary instead of oregano cause we don't have them at home. sesuka hati je ubah resipi)
Ground cumin
Grated cheese

Mana-mana yang takde tu tak payah letak pun takpe. Taram je apa-apa yang rasa boleh ngam. Yang penting ada paprika, black pepper. Olive oil boleh letak minyak masak, paprika boleh ganti dengan serbuk cili. Baru rasa spicy sikit gitu. Aha..

Instructions:
Cut the potatoes into long wedges, not too thin not too thick.
Acano nak potong potato jadi bentuk macam wedges, figure out sendiri. Sonang yo.

You don't have to peel the potatoes though.

Mix all the ingredients with the potatoes. Then bake the potatoes for about 35 minutes. Don't forget to preheat the oven to about 180 C.

I prefer to add grated cheese after the potatoes have been in the oven about 20 minutes and put them back into the oven for the remaining 15 minutes. Because I don't want the cheese to be too crispy and dried out. I want to be a little melty.

Done!

You can sprinkle some salt and black pepper if you want after they are cooked.


*************************

Pengat pisang. Nampak tak? Ada sagu!

Sekian laporan memasak bergambar. 



Maybe we should write a book on how to survive in medical schools and put all the recipes we have tried. Hoho.



November 23, 2012

Giving after living; Remembrance for the body donors


Yesterday, I attended a memorial service for UCD's anatomical donor. Precisely, a multifaith service and remembrance for those who have DONATED THEIR BODIES to the cause of medical education and research. The whole thing took place in a church in our college.  

We: the students, lecturers... of UCD basically wanted to show our greatest gratitude and appreciation to those amazing individuals and also to their wonderful family members for their generosity, courage and sacrifices they have made 

Whoever is willing to donate his/her body that person is SO BRAVE! and so are their family. It 's definitely not an easy thing to do. It's not like donating some money to poor kids that you met on the streets. The donors: They are teachers , who are silent but the knowledge we gained from them will be forever useful. 

What was amazing is that every major faith that we have here: Islam, Christian, Jews, Sikh, Hindu, Buddhist, we recite prayers according to our own religion. Well.. that just show how wonderful the world will be if only.. we respect other religions. Respect does not mean accept. In between the prayers, the students performed a few songs like Grateful Hearts (mandarin song), Kau yg teristimewa (yeay.. Malay song!), Hero, a few piano pieces etc.. 

One of the things that I like about studying abroad is that you learn to differentiate what really are open minded and narrow minded (of course from my perspective as a Muslim). Yes, they are open about wearing swimming suit to beach, belum kahwin dah macam kahwin, minum etc.. but they are also open about criticisms and also like multifaith service that I mentioned here. In Malaysia, there had been a few issues regarding leaders who attend other religion's ceremony and went to their rumah ibadah. I am not saying we should allow any muslims or malaysians  to go to rumah ibadah agama lain anytime they feel like it. It depends on the situation and the reason why you go there.  We are living in a diverse culture. 

*****************************************

Giving after living! 

What can you do to gain something continuously even after you're dead?

They sacrificed their bodies for medical education and research.
and Knowledge never dies.

How about you? =)

November 21, 2012

Boikot?








It's not that difficult. 


It has been a few years since I last makan kat McD

 I don't drink Coke

************************************************

Maybe sebab makan kat McD, KFC, Pizza, Starbucks, Secret Recipes, Old Town White Coffee etc

(Bukanlah bermaksud suruh boikot semua di atas ni)

Tak menjadi kebiasaan aku dan family sebab hidup sederhana je

Setahun mungkin 2 ke 3 kali 

Dan sebab lagi sedap makan kat warung depan rumah aku. He he he

November 10, 2012

Words for teenagers


Go home, mow the lawn, wash the windows, 
learn to cook, build a raft, get a job, 
visit the sick, study your lessons

and after you have finished, read a book
your town does not owe you recreational facilities
and your parents does not owe you fun 

The world does not owe you a living
you owe the world something
You owe it your time, energy & talent
so that no one will be at war, in sickness & lonely again 

Grow up
stop being a cry baby 
get out of your dream world
and develop a backbone
not a wishbone

Start behaving like a responsible person 
You are important and you are needed
It's too late to sit around
and wait for somebody to do something someday 

Someday is now
and that somebody is you!




*from www.huffingtonpost.com


November 4, 2012

if you push someone too hard


it's either they fall 

or they will push you back..perhaps harder

maybe it can be both 

U don't have to say it loud and repeatedly
that you are more superior to others
or you are the leader
so people should listen to you
people should acknowledged you

People will listen to you
if they think you should be listen to

If you are the leader.. 
that doesn't mean you are always right
doesn't make other people's opinions less valuable
doesn't mean you should receive more respect

when
you don't even know how to respect others
to at least listen and try to understand what they are saying 
you are not listening
you are just hearing 
hearing how your fart sounds like
is it loud, long or just silent 
that is hearing 

you like people being dumb
so you can control them
when they are advising you something good
and why you should change your attitude
you talk about what you have done for them
how you cared or loved them
we are talking about something else
that doesn't change the fact 
that you are at fault

you told them 
they are showing off their wisdom

Geez..
you are actually
deaf

October 28, 2012

Selamat hari raya


We had to go to hospital on the morning of Eid for a tutorial.
and then... we went to Malaysian Hall to eat! 

Rendang buatan sendiri
'Hot rain rice' by Durrah

Our Korean housemate laughed when we told her the direct translation of 'nasi hujan panas'

we even told her about 'fat rice'

Busy studying. Bored. Weekly Test.

Sweet couple. Aren't they? 

October 9, 2012

little things


Sometimes
we can get upset over little things

or get piss off

or makes us smile

but so many little things can get bigger, aren't they?

1+1+1+1+1+1+1... eventually the number get bigger

so 

ignore those little things 

and let them do what they want

let them say what they want

shishh.. 

so sleepy

October 5, 2012

A short semester with lots of exams









Powerscourt Garden, Dublin




Got a "syringe mechanical pencil" as a gift for my birthday 
Thanks darlin'
It makes me smile everytime i use it

Well.. i miss home.  
Esok genap sebulan dah balik ke Dublin


*Nak pergi Cork jumpa Noren, Tipah tapi tak pasti bila sebab test almost every week. Busy busy. 

July 26, 2012

Relief Mission Semenanjung 2012

Assalamualaikum and hello friends. It has been a long time since I last updated this blog and I also kept it private for a few months. and yes, I have arrived safely in Malaysia at the end of May. This is just a quick update about relief mission semenanjung that was successfully completed despite of the last minute change of location of Kg Orang Asli from Kuala Koh to Lojing due to certain circumstances. 

Thank you so much to everyone that participated and supported this year Relief Mission Semenanjung at Kota Bharu (Rumah Anak-anak Yatim) and Kg Orang Asli Lojing, Gua Musang. 

And also thank you Soooo much to the kind hearted people whose generously donated some of their money, clothes and books. May Allah reward your good deeds. 

The kids with K.Syamim

Their kids are very active and love to play outdoor activities. 

They were the one that asked us to pray together with them at the surau. 

I asked one of the girls, 

Suka sembahyang tak?
Suka.

Selalu tak buat sembahyang ramai-ramai kat surau ni?
Kadang-kadang bila ada orang datang.




The Team..

So... here is the video! Let the video tell you where does your donations goes to!



And Happy Ramadhan too. =)


*I do not own any of the pictures. Just cilok dari FB member. 

April 1, 2012

Palestin, Syria & Malaysia

Baru-baru ini, ada talk tentang Palestin.

Sebenarnya, talk Palestin ada 2 kali. Yg pertama bagaimana Palestin boleh jadi macam sekarang ini. Apa rentetan peristiwa yg berlaku menyebabkan penaklukan, penjajahan Palestin hingga dinamakan sebagai negara Israel kini. Yg mana aku tak pergi pun. Hehe. Tapi ada member yg baik hati telah sudi bercerita secara ringkas kat aku. Talk kedua di Malaysian Hall disampaikan brader yg baru balik dari Palestin awal tahun ni. Maka beliau menceritakan keadaan saudara kita di sana. 

Ada sebahagian yg masih tinggal dalam kawasan yg ditandakan sbg israel dlm peta. Penempatan di Semenanjung Gaza tu sangat tinggi dalam kawasan yg sangat kecil. Approximately 40 km saja. Dan mereka dikepung dgn tembok tinggi dan satu side lagi menghadap laut. Nelayan hanya dibenarkan sampai 2 km saja dari pesisiran pantai. Kalau lebih, tembak je. Begitu juga dgn di sebalik tembok tu sentiasa ada tentera, senjata yg menunggu. Satu2 jalan masuk yg dibenarkan adalah dari mesir iaitu laluan Rafah. Itu pun hanya dibuka ikut suka hati dia je. Dalam 10 ke 4 petang kot (approx). Dan yg mengawalnya mereka2 ni juga. Seolah nak masuk malaysia tapi yg kawal singapura. Contoh je. 

Selain sumbangan makanan, Malaysia turut beri sumbangan dalam bentuk modal. Disebabkan mereka terputus dari sebarang bantuan, tak boleh keluar, nak masuk pun susah. Maka tiada kerja. Kerajaan yg diketuai PM Palestin, Ismail Haniyeh yg menang dalam pilihanraya tak diiktiraf Israel. Sebab beliau dari Hamas. Tapi beliau jalankan juga tugas sbg PM di dalam Gaza. Kerajaan pun tiada wang nak uruskan kebajikan, dan sbgnya. 


Anak saudara/ anak kawan brader tadi yg masih sekolah rendah menabung baki duit belanja sekolahnya utk disumbangkan kpd saudara di Palestin. Dia malu nak bagi kerana katanya, duit tu sikit saja tak mampu utk tolong sangat. Kerana jumlahnya hanya rm18 sedang mereka perlukan lebih banyak dari itu. Cerita brader tu lahhhh. Jadi, apa sumbangan kita yg dah besar panjang ni?


Modal disumbangkan Malaysia antaranya utk kilang roti, bina lab engineering, sekolah-sekolah, hospital. Brader tu kata mereka pergi melawat sebuah tahfiz yg dikendalikan oleh para muslimat. Dan rasa amazed sebab wanita yg menguruskan tahfiz tu mampu cakap english dgn fluent. Setiap bulan, beribu tahfiz dilahirkan di Gaza. Gempak tak? Angka tu gua tak ingatlah exactly.

Bermakna di sini.. kesusahan, kemiskinan bukan penghalang utk kita study, dapatkan ilmu pengetahuan. Utk menaikkan satu tamadun, ilmu dunia + akhirat = tamadun jadi awesome. Dan wanita juga mampu beri sumbangan pd masyarakat. Tiada halangan kalau wanita nak belajar tinggi-tinggi ( kalau lepas tu masuk dapur pun apa pulak salahnya ).

Lab utk kejuruteraan telah siap dibina tapi Israel hancurkan. Sekarang mereka sedang berusaha nak bina semula buat ke sekian kalinya. Israel takut LEttewww kalau Palestin ada kemampuan dan facilities nak invent senjata, mesin2 utk tingkatkan taraf hidup/ekonomi mereka. Selain Malaysia, Turki adalah yg banyak memberi sumbangan dgn jumlah yg lebih besar. 

Israel sentiasa mengawasi Gaza dari udara dgn pesawat yg dikawal dari jauh yg membawa bom. Dan sering bom tu saja je dijatuhkan atau pesawat tu "habis bateri" lalu jatuh dgn bom sekali. Suka hati dia je. Nyawa mereka sentiasa di hujung tanduk, boleh mati pada bila-bila masa saja. Menurut brader tu, kanak-kanak Palestin sangat berakhlak mulia. Ketika agih2kan barang mainan, mereka takdenya nak berebut-rebut walaupun mereka once in year pun susah nak dapat. Seorang budak lelaki ini diberikan stuffed toy rabbit ke apa entah tapi yg tak sesuailah dgn naluri budak lelaki. Maka dia tunggu sampai semua budak, semua line beratur tu dah habis baru dia datang ke kaunter minta jika possible boleh tak dia nak tukar dgn stuffed toy harimau. Punyalah baikkan?

************

Hari Jumaat 30 Mac, diadakan flashmob Syria di Dublin. It was a new experience for me to get involved in this kind of thing. Tengah bersiap-siap tu, seorang pakcik tua datang menghampiri kami. 

"This kind of thing you are doing right now is not worth in my country"

Hehs. Lantak kaulah pakcik. Ikut hati nak cakap je, 

"So do you think a person who killed women,kids, innocent people just because he want to remain in power is worth to live? And same goes to his supporters and ignorant people like you".

LOLOL. Kurang ajar pulakkan. Haha. 

Tapi yg membuat aku terharu adalah bagaimana Islam itu mampu menyatupadukan kita walaupun kita berlainan bangsa & negara serta masih wujud non muslim, mat salleh yg menunjukkan sokongan terhadap kita. Of course, dia sokong atas dasar human rights. Sekurangnya dia masih tidak buta mati hati dan bersikap terbuka tanpa diskriminasi terhadap muslim. 

Pada hari dan tempat yg sama ada kempen against Israel. 
Tak rasa awesome ke bila tengok ada matsalleh buka booth promote boikot Israel, campaign dan sebagainya? 

Tak rasa awesome ke bila muslim lain-lain bangsa sama-sama takbir?

Awesome..

Btw, kalau  tetiba nampak gambar aku pegang banner syria jangan terkejut pula. (LOL). Patut pakai purdah doh.

************

Ada orang mungkin tertanya-tanya apa faedahnya korang susah buat flashmob, protest, sign petition, berhimpun, berarak segala macam utk Palestin, Syria semua ni? 

"Korang sumbang doa, bagi donation dahlah. Ni bukan budaya kita. Takde faedah, buat sesak jalan, ganggu orang lalu lalang je. Sedang Islam sendiri menyuruh kita buang perkara yg mengganggu tengah jalan dapat pahala lagi".

Pertama, movie melayu cintan cintun, ombak rindu, rempit whateva tu budaya kita ke? Sama ada yg ditayangkan tu budaya kita ke? Atau memang budaya kita dahagakan dan kehausan movie cinta yg tak sedikit dah mula memasukkan 'aksi ranjang'? Dari mana serap budaya begitu? 

Adakah tiap2 hari ada saja himpunan menyesakkan jalan? 

Tentang apa yg disumbangkan sekurangnya kita mampu bagitahu masyarakat apa sedang berlaku di sana. Dan contoh spt global march to Jerusalem. Sekurangnya masyarakat di sana tahu kita ada, kita bersama, kita menyokong mereka. Tunjukkan perpaduan. Tak banyak yg kita mampu buat. Brader kata, pembukaan laluan ke Gaza dari Rafah itu pun kerana tekanan dunia terhadap mereka. Jadi macam mana nak tunjukkan ramai tak setuju, macam mana nak pengaruhi, inform orang lain? Antaranya dgn cara ini. Jika dunia tak kisah, jika kita tak kisah, jika kita senyap, apa yg akan berlaku?

Dan jangan lupa selitkan dalam doa kita utk mereka setiap hari. Di Palestin, setiap kali mereka berpisah, mereka akan berkata,berdoa...

"Semoga satu hari nanti kita dapat solat di dalam masjid al aqsa"

Doa itu senjata mukmin. 

Kesenangan hidup dan hiburan boleh melalaikan. Di Malaysia, kesusahan hidup kita tidaklah sehingga sampai pada sentiasa dalam ketakutan kerana nyawa diancam penjajah, tiada makanan dan sbgnya. Ya bersyukur tetapi bukan bermakna kita hanya pejam mata terhadap sebarang salah guna, penyelewengan sesiapa saja pemimpin dgn alasan kita cukup makan, cukup minum, aman maka bersyukurlah.

Di Malaysia, akidah & akhlak kita yg terancam. Saban hari, berita kurang mengenakkan keluar. Sama ada buang bayi, rogol, zina, bunuh, murtad, melacur, rempit, rompak atau culik. 

Adakah disebabkan kita aman kerana tiada penjajahan? Begitu? 

Adakah jika kita dijajah baru kita mencari tuhan dan agama semula? Perlu ke?

Kenapa agaknya? 

Apa yg perlu dirombak, dibaik pulih, diwujudkan di negara kita agar penyakit ini boleh dirawat?

Atau kita sebenarnya menunggu kejatuhan?

********

Peace!!!


March 20, 2012

Penyesalan

Pernah atau tidak melakukan sesuatu yg buat diri rasa menyesal?
Rasa jika diberi peluang utk mengundur masa kita akan balik semula pada ketika itu utk membetulkan sesuatu
Spt tidak mahu melakukan sesuatu
Atau membuat pilihan yg lebih baik

Diri ini banyak benar melakukan salah silap hingga ke hari ini
Mungkin kita pernah mengambil sesuatu tanpa izin tuannya
Ketika usia di sekolah rendah pinjam pensel, pemadam tak pulang2
Curi, ambil sikit makanan kawan
Dan ada lagi barang2 yg kita tidak ingat siapa pemiliknya
Ingin dipulangkan, dibayar, minta dihalalkan sudah tak tahu siapa
Mana ingin dicari orangnya juga mustahil

Lalu bagaimana?
Sesama manusia sukar ditemui penyelesaiannya
Makanya sebelum tidurmu halalkanlah
Pinjaman, hutang, yg kau ingat atau tidak oleh sahabat,saudaramu
(mana tahu, esok dah tak bangun2 dari tidur - just in case kan kan)
(kalau ada umur lagi, esoknya kutiplah hutang2 tu)
(tulis macam ni, terus hilang ke'formal'an entri berpuitis entah apa2 aku ni)

Kesilapan lalu yg pernah dilakukan
Yg memalukan
Aadakah seluruh umat manusia akan tahu
Bila dipampangkan di muka pengadilan kelak
Serasa hati mahu ditampar dan disorok muka
Tapi tak tahu ke mana
Berbisik dalam hati, alangkah baiknya jika aku dulu begini, begini...

Orang beranggapan aku begini begini
Sedang hakikatnya diri ini terlalu hina
Mungkin lebih rendah lagi dari yg lainnya
Lumpur palitan dosa lalu
Menghantui diri
Sedang dosa yg kini semakin hari semakin terbeban
Hingga semput nafas mahu membawanya

Difikir-fikir, aku temui jalan buntu
Berhari kemudian, aku lupa tentang sesalanku
Lalu ku ulangi lagi
Bebanan dosaku kian sarat
Dan aku kembali meratapi nasib, merayu mohon diampuni
Menjadi malu dan takut kembali mengenang silap lalu yg tak dapat kuundur lagi

Betapa bagusnya jika masa kecil aku taat
Betapa bagusnya bila aku remaja aku solehah
Tapi jika hanya tinggal jika
Aku tak punya mesin masa
Kau, mereka, semua tak punya upaya kembali ke masa lalu

Daripada Anas bin Malik r.a berkata, dia mendengar  Rasulullah SAW bersabda, Allah SWT berfirman:

"Wahai anak adam, selagi kau meminta & berharap kpdKu maka Aku mengampuni segala dosamu yg telah lalu, dan Aku tidak akan mempedulikannya.
Wahai anak adam, jika dosamu setinggi langit lalu kau minta ampun kpdKu nescaya Kuampuni.
Wahai anak adam, jika kau datang padaKu dgn kesalahan seluas permukaan Bumi lalu kau menemuiKu tanpa menyekutukan sesuatu pun dgnKu, nescaya Aku datang padamu dgn ampunan seluas bumi pula."

(Riwayat al-Tirmizi no 3534 & al-Baghawi dlm Syarhus Sunnah)


*Btw, aku tengok match malaysia VS ireland dlm hockey qualifying tournament for olympics. Ah, tahulah tak segempak tengok badminton. Tapi nak kecoh gak. Buat kat UCD tuuuhh..

March 2, 2012

You can't really called yourself overseas student if..

u haven't try a new recipe at all... 


Latest and the most awesome one! hehe
Taemin buat! Cheesecake

3 biji kek sehari selepas tamat mid term exam!

Mi kari?

Mee ladna?

Mee hailam?

Masak kurma?

Nasi goreng paprik?

Masak lemak cili api?

Mi goreng kot?

Sambal ala2 rendang?

Masak kari?

Sambal ikan bilis!

Nasi lemak?

Muffin?

Mungkin dessert?

Main campur je semua yg ada
Nasi ayam, lontong etc..
Banyak tak terupload dan tertangkap.. 
Actually, dari last sem semua ni.
Gembira sebab cuti spring 2 minggu nak bermula!
Tapi senior 3rd year PMC dah nak balik... 
Utk Mid term, 2 paper dah habis!

*Takde idea nak update blog..

February 6, 2012

Jika umur panjang, saya akan sampai Malaysia...

Salam. Dgn penuh kesyukurannya, saya selaku pemilik tiket penerbangan pulang ke Malaysia ingin mengisytiharkan saya akan tiba di KLIA pada 21 Mei 2012 jika diizinkan Allah. Sila tandakan tarikh penting ini dalam planner anda jika anda ingin menjemput saya di KLIA kelak. Dan akan berangkat pulang semula ke Dublin pada tarikh yg bersamaan harijadi saya ke 21 tahun. Sob sob dah 2 kali tak dapat celebrate birthday kat rumah.

*So wang dalam simpanan sekarang memang pokai. Cukuplah utk hidup tapi ngam ngam je kot.

Dan malang sekali kerana nombor fon Malaysiaku yg 0162***5**3 itu sudah mati berikutan keterlewatan ayahanda tercinta men'topup'kannya. Berkemungkinan besar akan beli nombor baru je kot nanti. Apa-apa hal akan ku khabarkan. Maklumlah, balik nanti haruslah jadi sibuk ingin ke sana sini.

Minggu ni, kurang produktif. Banyak kerja tertangguh. Banyak juga topik tak habis covered lagi. Sedang mencari sumber ilham dan inspirasi. Hoho. Moga dapat cepat mencari mood dan semangat membara utk study. Semangat sentiasa ada cuma kadar ke'bara'an tu yg harus dibakar lagi.

Dan akhir kata, puisi bermadah tah apa-apa tahap cikai dari penulis...

Dalam proses mendewasakan diri, kita berjumpa pelbagai masalah
Sebahagiannya mungkin hanya segelintir orang yg pernah merasai

Kita buat silap, kita menyesal.
Tapi selalu kita buat lagi.
Kadangkala kita salahkan orang
Bila yg benar-benar salah dari awal sekali adalah diri kita.
Kerana dlm sesetengah hal, kita sendiri yg membuka pintu pd permasalahan itu datang

Bila amarah melanda
Seringkali kita hilang kawalan
Tambahan bila ada yg ditahan-tahan sebelumnya
Sabar itu susah sekali

Menegur orang itu perlu
Tapi lihat juga pada caranya
Tidak perlu pada pemilihan kata yg tidak wajar
Kata-kata itu lebih tajam dari pedang
Kerana kesannya pada hati

Matlamat tak menghalalkan cara
Cara salah tetap salah
Yg tidak boleh tetap tidak boleh
Diri kita tidak sempurna
Tiada apa salahnya mengakui kesalahan

Memberi alasan dan sebab itu berbeza
Dan jangan mempergunakan seseorang utk kepentingan diri sendiri
Apabila dipersoalkan sesuatu, kita punyai alasan
Tetapi bila kita mempersoalkan orang lain
Meskipun alasan yg mereka berikan sama
Kita katakan mereka tidak patut berbuat demikian
Sedang bila tiba giliran kita, kita sering saja memberi alasan yg sama
Orang bertanya mengapa, kita persetankan
Malahan dimarahi pula
Begitu, kita hanya mementingkan kehendak dn kepentingan diri

Memandang diri sendiri lebih baik, bijak dari lain
Sehingga merasakan tak layak seseorang memberi teguran
Kerana kita punyai beberapa kelebihan
Tidak membuat kita lebih baik
Sukar sebenarnya menerima kritikan bukan
Jangan ubah diri sendiri semata-mata orang lain
Ubah sikap diri kerana kita mahu jadi lebih baik
Kerana kita tahu sikap itu salah

Jika ada FB
Tak mahu publickan gambar
Ku terima keputusanmu seadanya
Tetapi apa kejadahnya info dirimu semua blank
Jantinamu lelaki/perempuan/shemale/transgender semua ku tak tahu
Namamu seakan-akan artis korea
Tetapi bila ku lihat wall mu, kau tulis bahasa melayu
Kadangkala namamu entah apa-apa
Nama merepek yg melampaui batas-batas norma manusia

Kemudian, diriku di add mau jadi teman FB mu
Apa jadahnya mau ku approve orang yg langsung ku tak kenali?
Mutual friends mu pun kau tak mau tunjukkan padaku
Kalau mutual friends sekadar 2 orang je
Tak perlulah mu menggatal nak tambahku sebagai kenalanmu
Dan kemudian post kat wall "hey, thanks accept fren"

Bukanku ingin kau letakkan info sampai nombor fon dan alamat rumah
Cukup sekadar sekolah/kolej/uni ditambah negeri kalau rajin
Entah apa yg ku merapu
Ku pun tak tau sedang jam dah hampir pukul 6 pagi
Lalu, ku beredar ingin makan dulu
Bye. salam.

*********************
Pstt.. UK dah senow tebal merata-rata. Dublin tak mau senow ke? =(

February 5, 2012

Show Your LOVE for your MOM...

before its too late
Kadang-kadang, orang bertanya....

Asal balik awal sangat? Kan cuti lama. Kenapa tak pergi bercuti ke situ, sini, situ, sini, situ, sini... ? Sementara ada peluang, wang dan jarak yg lebih dekat.

Oh, tahun pertama pun nak balik rumah? Homesick ye....

Next year macam mana, balik jugak?

Best tak belajar di luar negara? Mesti bestkan.

**********************
Pernah menangis nak balik rumah ketika Tingkatan 1 di sekolah menengah kebangsaan agama sharifah rodziah. Hehs, padahal kat Melaka je pun. Stress mula-mula masuk duduk asrama. Nangis senyap-senyap cover bagus punya. Dan itu yg terakhir kalinya menangis sebab homesick.Tak menangis tak bermakna tak rindu. Dah biasa berjauhan. Alah bisa tegal biasa gitu dong.

Sering jauh membuatkan kita lebih menghargai masa yg ada apabila di rumah bersama family. Tak keterlaluan rasanya kalau saya kata total masa di sekolah/kolej/uni mungkin berlipat ganda lebih banyak dari di rumah. Yg mana rasanya ramai di kalangan kita pun begitu juga.

Jadi, apabila punya peluang, wang, masa utk pulang.. haruslah pulang. Usia ibu bapa semakin meningkat manakala badan semakin lemah. Kemudian, habis study, anda nak berkahwin? Tinggal ibu bapa di rumah lebih-lebih lagi jika perempuan. Bukanlah bermakna perkahwinan itu merenggangkan hubungan dgn ibu bapa. Tapi, jujur bukan anda tidak punya banyak masa lagi bersama mereka kerana punyai komitmen dan tanggungjawab lain.

Apatah lagi jika anda anak sulung terasa satu beban, mungkin beban perkataan kurang sesuai, anda rasa lebih punya banyak tanggungjawab, harapan dan seolah-olah orang yg bertanggungjawab utk keluarga sekiranya berlaku sesuatu.

Mula-mula anda tiba di luar negara utk study anda akan rasa excited. Lama kelamaan, takde apa yg nak dieksaitedkan. Yg pasti hampir setiap hari, anda belajar benda baru. "Benda baru" ini bukan  ilmu medik tapi ilmu kemahiran hidup. Wallaweh, mcm subjek KH kat sekolah tu. Lebih kuranglah tu.

Sekurang-kurangnya di Malaysia, korang boleh pergi melepak dgn gang ikut suka hati. Pergi duduk kat KFC makan-makan. Beriadah dgn bebas, piknik dgn riang gembira dan cuaca panas yg selesa. Di sini, lebih terhad.
Orang terhad, cuaca terhad, tempat makan terhad, aktiviti terhad, bla bla.. Paling penting boleh tengok dan jaga mak ayah selalu. Kadangkala di sini hati rasa bimbang tiba-tiba terhadap mereka yg di rumah. Ni bukan tak bersyukur ya. Pointnya kedua-dua study dalam negara atau luar punya kelebihan, kekurangan.

Ilmu memasak. Nescaya ilmu ini akan meningkat dgn sgt pantasnya. Teringin nak makan lontong, buat sendiri. Teringin nak makan mee ladna, mee hailam, mee kari buat sendiri. Rasa nak mencuba pelbagai resepi. Yg lelaki pun sangat hebat memasak. Jadi, perempuan/lelaki yg belajar di overseas ni biasanya tahu memasak. Hehe. Ni pandangan secara umum je. Kang tetiba tak puas hati pula sebab jumpa ada orang yg study overseas tak tau masak.

Ilmu mengadaptasi diri dgn orang yg pelik-pelik, tak ngam, minat yg sgt bertentangan sbg cthnya, bertolak ansur, belajar atasi rasa sunyi bla bla bla. Basically, lebih tahu macam mana nak survive dan terus maju hidup di tempat orang berlainan bangsa, agama di negara asing. Di sesetengah uni, bilangan malaysian sgt sedikit, lagilah mencabar.

Peluang berjalan-jalan? Ada sesetengah tempat je yg menarik minat. Yg tak minat tak mau pergi kecuali dapat ticket free. Haa. Pergi melihat keindahan pemandangan, seni bangunan mereka yg terkenal di seluruh dunia, tempat yg punya nilai sejarah bla bla bla... sebab biasalah ni nak pergi melancong.

Btw, surat MARA penyata pinjaman dah sampai. Utk setahun punya perbelanjaan. Dah hampir jejak RM50,000. Gulp..

Tu baru RM50,000. Dengar cerita, kena bayar 20%. RM250,000 tu. Gulp..

Jadi, Belajarlah bersungguh-sungguh.. K bye.

Balik pada topik utama tadi (pergh jauh melencong), seringlah bertanya khabar, 'menskaip' family di rumah. Mungkin tak biasa cakap i love u mak, tapi tunjukkan dari perbuatan. =)

January 20, 2012

The Day Has Come ~ the glory of baking moist choc cake is MINE!

I don't usually like to put a long post title like this one. But, because i don't want u give response like, "Pftt..i thought it was kind of glory over something big", so that's why i put it this way. This is quite a useless entry.

I just wanna shared the glorious, proud and momentarily happy moments in my life when i successfully made a delicious and superb and awesome moist choc cake. What? Don't believe me? Try ask my housemates. HEHE. Then, again.. i feel like reading a very girly type of blog when i read again what i wrote here.

If u have read the sad story of me baking a total failed cheesecake before this, then probably u can understand these sense of victory. And actually this is the third time trying.. . HOOO.. Believe me, u have to work hard and never give up.

Immediately. after this glory. I even gave my ummi a text message, telling her about this. Ummi said, Congrats..can't wait to taste it. Oyeahh. Actually, i asked her for the recipe. Don't worry, i'll cook at home as frequent as i can until i get bored. (maybe that's only just a week?)


My first expression when pulled the tray out of oven

When I tasted the cake..

When my brain has finally analysed the texture, taste of the cake


It even has choc topping . Hoo..
(This whole post seriously sounds like a brag)
Ohh. I got my SEM 1 result. Not excellent but not bad. This semester is gonna be hard with all those modules .
Picture sumber ihsan google.

January 17, 2012

I am not a Terrorist

Cool isn't it?
Poster di kepala katil. Ho. Well supposedly, this is not how democracy should works. So, don't worry. I am not an extremist.

That's just how it works in real life.. don't u think so? Hehe.. 

January 11, 2012

I am Bored

Hiding something?
I draw it, but i don't create it..
Kira macam tiru sahaja berdasarkan graphik. Dr DevianArt. =)

And.. and.. I totally love this song. I can listen it the whole night continuously. Feel joy but at the same time, soothing. Hee~


Amazing.. isn't it?

Okay,bye.

WARGH.. EKSAITED!!


TAK PERNAH KU UPDATE BLOG 2 KALI SEHARI.

TAPI.. TAPI.. TAPI.. INI BERITA BESAQQ!!

....BESAR...

...................

............

..........

.........

......

...


IMPIAN MENJADI KENYATAAN! *FAINT*
DAEBAK!


January 9, 2012

Haha..Opss. Tersasul

Dulu, ada orang tu sebelum keluar keputusan mahkamah dah kata si polan tu bersalah
Siap bagi macam-macam gelaran lagi
Padahal dia dituduh
Sedang dibicarakan
Belum diketahui bersalah atau tidak 

Maklumlah kalau baca berita yg tuuuuuu jeeee
Memang jumpa banyak benda
Sperm la opss. 
Penat je orang tu tak basuh bo*t*t
Utk jadi bukti
Walaupun lepas tu kena pergi solat Jumaat
Maklumlah, perkara ni darurat.
Haha. epic! 
Jadi lawak sepanjang zaman

Bila dah keluar keputusan mahkamah
Ada orang tu kata, 
Arghh... bodoh. Si polan tu mmg begitu
Bukan nak cakap apalahkan, 
Tapi satu masa dulu masa si polan didapati bersalah,
kau kata, 'bodoh punya orang, kau ingat hakim mahkamah tu tak masuk uni belajar'
Sekarang, adakah nak kata si polan sudah beli hakim?
Tak pun, itu bukti badan khakiman bersih bukan?
Haha.. 

Tapi apa pun, 
Tiada satu apa pun yg bukan bawah kawalan 'dia' di negara tu
Dan hanya Allah yg Maha Adil,
Mungkinkah kerana takut gelombang reformasi ke 2
Mungkinkah takut lebih ramai hamba akan beralih arah
Mungkinkah benar2 sudah bersih dr tangan2 belakang?
Yg pasti si polan tidak akan dibiarkan bersenang lenang

Ternanti-nanti apakah rencana seterusnya......

January 5, 2012

Mengaitkan 2 perkara yg kurang berkaitan

Adakah anda pening mendengar tajuk sedemikian rupa?

Hari ini, acap kali kita dengar perbalahan, perselisihan faham yg menggunakan perkara yg tidak berkaitan utk menegakkan sesuatu perkara yg lain. Contohnya:

"Tak payah nak sibuk-sibuk jaga tepi kain orang. Dia dah berjaya mempunyai bisnes billion2, dah mengharumkan nama Malaysia sbg usahawan muda berjaya di peringkat antarabangsa, Kau hado? Tak payah nak kecoh tegur orang lain, baik kita majukan diri sendiri."

" Kau sibuk-sibuk tegur orang, macamlah diri kau bagus sangat. Anak bini kau menjadi sgt ke?"

"Cermin diri sendiri dululah bro kalau nak tegur orang"

"Dia pun dulu belajarlah agama. Skor lagi. Apa korang ingat dia tak tahu apa hukumnya?"

"Kita ni siapa nak tegur orang berilmu? Kita ni siapa nak tegur dia, dia tu lagi bijak etc"

Alah, senang ceritakan korang dah boleh expect reaksi orang Malaysia macam mana khususnya yg bergelar Melayu Islam ni. Satu group akan melenting tak tentu hala spt orang kurang waras dgn bahasa indah. Satu group akan memberi komen membackup dgn ayat serupa. Satu group akan memberi teguran dgn ayat baik. Satu group akan menyindir orang yg menegur/membackup dgn ayat sarkastik. Satu group akan hanya berdiam.

Aku jarang memberi komen. Dan berdiam.

Tetapi, ada sesetengah perkara yg sgt aku tidak persetujui.

Jika seorang penagih dadah memberi nasihat kpd anda janganlah menagih dadah. Dia menceritakan betapa peritnya, derita hidup dan kepayahan utk meninggalkan tabiat negatif itu adakah anda rasa dia tidak layak memberi nasihat?

Jika seorag pelacur memberi nasihat jauhilah kancah perzinaan. Aku sudah terperangkap dan susah mencari jalan keluarnya dari lorong gelap ini. Adakah korang rasa dia hanya seorang pelacur yg tak punya maruah apatah lagi layak memberi nasihat?

Orang yg memberi nasihat ya, perlunya menunjukkan sikap yg baik. Barulah tidak dikatakan spt ketam mengajar anaknya berjalan dgn betul. Itu juga benar, tidak dapat saya sangkal lagi.

Tetapi, setiap Muslim itu merupakan cermin bagi sahabat Muslimnya. Jika kita lihat dia melakukan kesalahan yg sama, kita tegur dia.

Memberi teguran berhikmah? Hehs.. manusia tidak akan berubah secepat kilat. Makanya perlu ada inisiatif dari orang berdekatan spt sahabat rapat, ahli keluarga sendiri dalam usaha menegurnya. Orang lain boleh mendoakannya.

Dia seorang yg lebih berilmu tetapi dia melakukan kesalahan yg nyata yg orang kurang ilmunya juga tahu. Maka, apakah menjadi satu kesalahan si kurang ilmu memberi tahu kesalahannya?

Ya, dia juga mengetahui hukum berpuasa itu wajib, apa balasan orang yg meninggalkannya. Tetapi, dia menghiraukannya. Apakah boleh diambil kira alasan 'dia pun tahu jugak la apa yg kita tahu, entah2 lagi banyak yg dia tahu'. Itu mungkin kerana kurang penghayatan bukan?

Dia seorang genius, SO? Dia mendapat pengajian AlQuran, hafaz seumpamanya, dia belajar syariah di Jordan, Mesir contohnya. Jadi, adakah tiada chances utk dia beralih arah? Walaupun setipis mana peluangnya, setiap dari kita ada. Dia berjaya dalam bisnesnya, pelajarannya. SO?

Adakah itu menjadikan kita yg kurang kaya, kurang terkenal, kurang genius tidak layak memberi teguran?

Adakah kita hanya tutup sebelah mata melihat sahabat kita, keluarga kita terjerumus? Sedangkan kita hendak sama-sama meniti ke syurga. Sikap individualistik bukanlah satu sifat dalam membina ummah yg kuat. Sama-sama melangkah ke depan, sama-sama maju.

Jangan mengaitkan perkara yg tidak berkaitan. Suka benar mengalih topik kpd subjek lain.

Bersederhana pun penting juga.

January 4, 2012

Erna ~ Ngaaaaa..

◕ ‿‿ ◕ SELAMAT HARI JADI CHALEMATE TERCHENTA! ◕ ‿‿ ◕

ngaaaaaaaa

ngeeeeee

lalala~ 

=.= 

(T___T)

:')

-.- 

(╥﹏╥)


٩(●̮̮̃•̃)۶

yeayy! 21 years old already!

Sanah helwah ya ukhtee

Sunbaenim, saengil chukha hamnida!


January 2, 2012

PUISI 2011 - Akademi Al Fateh

1. Siapa dan bagaimana ibu bapa kita berperanan besar dalam mencorakkan diri kita.
2. Kepentingan sistem pendidikan yg baik agar dapat menguasai kedua-dua bidang duniawi dan ukhrawi tanpa mengabaikan mana-mana.
3. Golongan muda adalah tulang belakang atau penggerak dalam memperjuangkan Islam.

Ibu bapa yg berkefahaman tentang Islam akan sedaya upaya memberikan pendidikan agama dan tidak akan sesekali mengabaikan bidang sains, ilmu hisab, kemahiran komunikasi, memimpin. Jika diambil contoh pelajar perubatan yg ke luar negara atas biasiswa, mereka telah melaksanakan fardhu kifayah (mendalami ilmu perubatan) tetapi once mereka telah terpilih dan sedang dalam proses, maka hukumnya bukan lagi menjadi fardhu kifayah tetapi fadhu ain. Dengan ini, dapat melahirkan generasi muda Islam yg berkemampuan memimpin kerana hanya berbekalkan ilmu agama semata-mata tanpa mempunyai kemahiran dan ilmu lain tidak akan berjaya. Sultan Murad telah berusaha memberikan pendidikan yg terbaik buat anaknya, Al Fateh dgn memanggil guru-guru yg terbaik dalam bidang agama, geografi, astronomi, bahasa dan lain-lain. Al Fateh juga menguasai pelbagai bahasa, menghafaz AlQuran sebelum berusia 8 tahun.

Persoalannya adakah dgn sistem pendidikan yg wujud di negara kita sekarang dapat melahirkan generasi AlFateh atau generasi professional yg hafaz Quran, yg punyai semangat perjuangan Islam? Sudah jelas agak terlambat bagi kita utk menjadi sehebat itu, sekurang-kurangnyanya "jadilah jambatan kpd melahirkan generasi AlFateh pada masa akan datang". Bagaimana? Dgn mengubah sistem pendidikan itu sudah pasti. Oleh itu perlunya di sini golongan muda yg berkemampuan utk melontarkan idea-idea bernas, yg mampu ke hadapan memberi kritikan membina, menjadi pemimpin, merangka satu sistem pendidikan yg 'tidak sekular' dan yg utama wujudnya KERJASAMA antara satu sama lain utk melaksanakannya. Kebanyakan yg hafaz Quran bermula ketika mereka masih kecil dan selepas itu barulah dihantar belajar ilmu sains dan sbgnya. Mungkin kerana pada usia muda, hati masih bersih, ingatan kuat maka mudah menghafal. Bukankah lebih bermakna ilmu e.g astronomi, biologi yg dipelajari apabila dapat dikaitkan dgn kandungan Quran dalam proses pembelajaran tersebut? Barulah terbit rasa kagum, rendah diri dgn kebesaran Tuhan dan lebih bersemangat utk menimba ilmu keranaNYA.

Dan saya percaya kemusnahan akhlak generasi muda sekarang berkait rapat dgn sistem pendidikan. Bagaimana mampu mempraktikkan jika hanya belajar kerana mahu mendapat keputusan straight A dalam peperiksaan? Mengapa apa yg dipelajari tidak membekas di dalam hati? Faktor lain mungkin kurangnya kesepaduan (ayat hancur) antara sistem pendidikan di sekolah dan di rumah. Dihantar belajar di sekolah sains agama tetapi di rumah, lain pula nilai yg ditunjukkan keluarga. Atau boleh berlaku sebaliknya.

4. Siapa guru kita turut berperanan besar dalam membina daya pemikiran kita.
5.  Apabila kita mencapai satu kejayaan maka ingatlah kita hanya hamba Allah. Bersyukur kpd Allah dan merendah diri, jangan bersikap riak.

Sheikh akh syamsudin merupakan salah seorang guru AlFateh dan beliau sangat berperanan besar dalam mempengaruhi keputusan alFateh, memberi semangat di kala hampir putus asa, memperingatkan alFateh di waktu kejayaannya,'walaupun hari ni kau telah mencapai kejayaan yg besar, biarlah aku menjadi satu-satunya yg memperingatkan kau bahawa kau hanyalah hamba Allah SWT'. Begitulah COOLnya beliau. Hoho. Sheikh syamsudin bukan sekadar menjadi guru spiritual tetapi juga mengajar beliau bahasa (if tak silap), senang cerita multitalented. Pointnya di sini adalah, "mari memprofessionalkan ulama dan mengulamakan professional". Baru gempak. 

6. Pembinaan IQ, EQ dan SQ yg mantap sejak dari kecil lagi
7. Kekuatan mental, semangat jihad, keyakinan yg sgt tinggi dgn pertolongan Allah (EQ,SQ) mengatasi kepenatan, kesakitan yg terpaksa dilalui dalam perjuangan.
8. Belajar dari kesilapan kita dan orang-orang yg terdahulu dan kaji bagaimana kita boleh mengatasi dan mempunyai strategi yg lebih baik.
9. Semangat dan keazaman yg sangat berkobar-kobar demi merealisasikan cita-cita
10. Pemimpin harus tahu membakar semangat ahli pasukannya.
11. Usaha dan kerja keras ke arah mencapai cita-cita
12. Usaha sahaja tidak memadai jika tidak disertai dgn ilmu pengetahuan yg luas tentang teknik, halangan, cara untuk mencapainya

IQ, EQ dan SQ perlu ada ketiga-tiganya. Jika salah satu goyah, maka itulah yg menjadi kepincangan. Sebanyak 12 kali percubaan membebaskan Constantinople oleh orang Islam tetapi mengapakah gagal? Kerana strategi peperangan, ilmu tentang kelemahan dan kelebihan musuh itu kurang. AlFateh dan tenteranya tahu ketebalan, ketinggian benteng Constantinople, kawasan yg lemah bentengnya malahan turut tahu tentang isu perpecahan antara penduduk Constantinople dan raja Byzantine. Rasa EQ dan SQ ni agak berkait rapat. Maksudnya, kecekalan mengharungi peperangan tu (EQ) didorong oleh SQ yg mantap. Mereka sgt percaya dgn janji Allah akan mati syahid dan keazaman utk merealisasikan hadis Nabi SAW. Kerana jika aku mati sekali pun, aku bukan mati sia-sia, malahan dijamin syurga. So, apa nak takut. Begitulah... 

Jika kita lihat dari perspektif zaman moden ini, masyarakat Barat senangnya omputeh dilihat mempunyai taraf hidup yg tinggi, lebih bijak, lebih terkehadapan dalam bidang teknologi, sains etc. Tetapi, adakah mereka bahagia dalam erti kata sebenar? Mengapa kelihatannya mereka masih tercari-cari sumber kebahagiaan, keseronokan dgn enjoy di bar, arak, seks bebas? Dan yg tampak berputus asa utk hidup mengambil jalan mudah dgn membunuh diri. Atau kita lihat kebanyakan golongan artis yg punyai kemewahan, paras rupa menarik tetapi hidup sentiasa bergolak. Di sini impak tiadanya elemen SQ. 

13. Pendedahan, penerapan dan pengukuhan awal tentang misi/cita-cita
14. Misi yg sgt jelas dan berupaya menvisualisedkannya. 

Sultan Murad menampal peta Constantinople, memanggil Muhammad dgn gelaran Alfateh & memberitahu satu hari nanti, kau yg akan menawan Constantinople. Saya pernah terbaca (maafkan jika tidak tepat), ibu alFateh akan membawa anaknya ketika masih kecil keluar dari istana dan pergi ke satu tebing di mana tebing itu menghadap ke arah Constantinople. Ibunya berkata, "Wahai anakku, di sana terdapat kota Constantinople. Rasulullah SAW pernah bersabda Constantinople akan ditawan oleh tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja dan tenteranya adalah sebaik-baik tentera. Ketahuilah, bahawalah kaulah orangnya". Walaupun Nabi SAW tak pernah memaksudkan hadis tersebut secara jelas siapakah yg dimaksudkan sebaik-baik raja & tentera itu tetapi ia utk memotivasikan AlFateh. Apa yg sgt penting di sini adalah AlFateh ada satu mindset, "aku akan menawan kota Constantinople".

So? Tampal misi anda besar-besar di tempat yg boleh nampak dgn mudah dan bacalah setiap hari dgn bersemangat. Cer baca buku motivasi, program motivasi atau rahsia kejayaan orang-orang besar, antaranya adalah mempunyai misi jelas, visualisedkan. Korang bayangkan, saat-saat berjaya di hari graduasi, anda memakai jubah gradua beserta topi yg berjuntai-juntai tepi tu, di tangan ada sijil 1st class honour, di samping anda ada ibu bapa yg tersenyum gembira. Contohlah. Bayangkan sedetail mungkin.

15. Pemimpin perlu turun padang bersama-sama orang bawahannya untuk bekerja bukan sekadar memberi arahan
16. Nabi Muhammad SAW adalah contoh pemimpin terbaik.

Pemimpin bekerja bersama rakyat dan utk rakyat. Cewah, macam slogan Pak Lah pun ada. Semasa peperangan Ahzab, Nabi SAW menggali parit bersama-sama para sahabat dan turut sama menahan lapar. Alfateh turut terlibat malah orang yg memulakannya semasa pembinaan benteng Rumeli Hisari. Pemimpin bukan sekadar memberi arahan. Atau tunjuk muka membantu rakyat semasa ada kepentingan tertentu. Wajar dianggap itu tanggungjawab, hak rakyat dan bukannya diniatkan sbg langkah utk mengambil sokongan rakyat di masa dekat-dekat pilihanraya misalnya.

Menjadikan orang yg sepatutnya jadi idola sbg idola dan bukan sebaliknya. Contoh bercita-cita hendak menjadi pemain bola sepak gempak, mestilah idolanya pemain bola sepak yg paling hebat. Malangnya, segelintir menjadikan artis sbg role model. Mungkin ada yg begitu tetapi tidak menyedarinya. Contohnya apabila artis ini mencetuskan kontroversi dgn tiba-tiba membuka tudung, ramai orang yg mengutuk, mengatakan kecewa dgn sikap yg ditunjukkan, suka kerana dahulunya dia memakai tudung, artis spt ini sepatutnya menjadi contoh kpd anak muda bla bla. Ayat mudah aku adalah, kau bengap buat artis jadi role model apasal? Kalau setakat minat sebab dia cun bolehlah, tapi tak perlu nak mengeluarkan komen kecewa kerana dia adalah role model gadis bertudung.Hellooo?? Sesuka hati kau je kata dia role model gadis bertudung, siapa lantik? Lainlah jika dia sudah bertaubat dan benar-benar menunjukkan perubahan yg baik.

17. Perlunya sentiasa bersedia dgn apa saja kemungkinan,risiko yg ada (ada backup plan)
18.  Berfikir secara kreatif  (think out of the box)
19.  Perkara yg kedengaran mustahil itu boleh dilaksanakan jika kita punyai persediaan yg lengkap dan tak putus asa.
20. Perjuangan itu satu kerja berpasukan bukannya individu justeru kejayaan tentera Islam membebaskan Constantinople adalah kerana sebaik-baik raja dan sebaik-baik tentera.
21. Umat Islam perlu bersatu jika inginkan kemenangan bukannya berbalah tentang perkara-perkara kecil sedang saudara kita ramai yg sedang diseksa dan diperangi.

Armada laut AlFateh tidak berhasil dalam menembusi rantai gergasi besi yg menghalang kemasukan kapal dari arah laut di Golden Horn. Malah, hampir separuh kapal yg hancur. Ditambah dgn serangan dari tentera musuh. AlFateh mempunyai plan lain, iaitu melencongkan kapal yg logiknya belayar di atas laut melalui jalan darat yg berbukit dalam masa satu malam sahaja. Mereka membina landasan ala2 spt laluan utk keretapi dan melincirkan dgn minyak. Mereka menarik kapal laut di atas landasan tersebut. Logiknya, memang orang kata agak mustahil atau senang cite, kerja gila. Tetapi berbekalkan semangat jihad tinggi, mereka berjaya. Kau ingat senang nak tarik kapal?

Merah : Rantai besi yg menghalang
Kuning : Jalan darat yg dilalui utk melencongkan kapal
Sumber: google
Kebanyakan idea yg difikirkan sbg mustahil mencetuskan impak yg luar biasa. Dahulukala, adakah manusia berfikir possible utk manusia terbang di langit? Adakah possible utk kita berutus surat melalui email atau rangkaian network kini? Kita berfikir pelaksanaan hudud impossible? Negara Islam tidak akan tercapai di Malaysia? Yg impossible ini dicapai melalui usaha yg sangat luar biasa dan halangan yg besar. Memerlukan kerja berpasukan, beramai-ramai bukannya berseorangan. Bagaimana possible jika sebahagian besar masih bertelagah isu kerelevanan hukum tersebut di Malaysia, yg bergelar Islam tidak menunjukkan sokongan? Bukankah molek jika kita umat Islam tanpa mengira bangsa di Malaysia sama-sama berusaha ke arah menegakkan syiar Islam? Mengapa kita boleh bersatu sbg Melayu tetapi tidak sbg Islam, Muslim?

22. Kuatkan Islam dari dalam instead of bergosip dan kecoh tentang plot yahudi. illuminati dalam diam utk memusnahkan islam.
23. Menimbulkan ketakutan merupakan salah satu strategi peperangan yg baik.

Tentera AlFateh mempunyai keimanan yg power. Mereka tidak pernah meninggalkan solat fardhu sejak baligh, mereka memberi salam apabila berjumpa, berpuasa. Dgn mempunyai meriam besar, bunyi explosion, gendang yg dimainkan utk memberi semangat kpd tentera Islam, laungan takbir dan solat berjemaah di hadapan kota tersebut berjaya menimbulkan ketakutan pd tentera Byzantine dan penduduknya. Beratus ribu berzikir sama-sama, tak ke bergema tu.

Sedang umat Islam sibuk menuding jari kpd Barat atas penularan budaya negatif, tetapi tidak pula kelihatan usaha mencambahkan akhlak Islam. Malahan, semakin banyak pula drama, movie Ombak Rindu (ops) rancangan TV, konsert di Malaysia. Pelik bukan. Bagaimana usaha  menyedarkan kita ke arah kebaikan tetapi dalam masa yg sama anasir buruk terus berkembang subur. Sesungguhnya perkara ini tidak akan mampu diubah melainkan pimpinan yg punya kuasa pemerintahan mula menghampiri Islam. Musuh Islam sememangnya sentiasa punya cara dan rancangan utk memusnahkan umat Islam. Sekadar hanya cakap-cakap kosong dan cemas tentang rancangan dan simbol illuminati, apa yg kita dapat? Ia boleh juga sbg satu usaha utk menakut-nakutkan umat Islam, melarikan tumpuan kita dari mengukuhkan Islam & mengatasi masalah ummah. Utk memiliki benteng pertahanan diri yg ampuh, islam perlu dikuatkan dari dalam. Maka apa pun cabarannya selepas itu boleh diatasi.

24. Ulama bukan hanya sekadar menjadi guru agama, berada di masjid, mengajar ilmu agama semata-mata.
25. Ulama berperanan besar dalam bidang politik, pendidikan dan pentadbiran negara khususnya dalam memberi nasihat, sebagai rujukan kepada pimpinan sesebuah negara. Wajarlah penasihat kpd pemimpin adalah seorang ulama.
26. Ulama harus berpegang teguh kepada prinsip, hukum hakam dalam agama Islam. Menegur pimpinan yg menyimpang dari ajaran Islam agar berubah. 
27. Maka adalah satu kenyataan yg SALAH bahawa ulama tidak layak melibatkan diri dalam pentadbiran, politik sesebuah negara.

Pernah seorang berkata di hadapan saya, "ulama tu bertopengkan syaitan je. Bukan baik mana". Kenyataan itu dikeluarkan atas dasar berlainan fahaman politik. Sekiranya ustaz itu di pihak yg bertentangan sekali pun, dia tetap lebih berilmu dari orang biasa-biasa macam saya ni. Dan sekiranya dia mengeluarkan pandangan yg ternyata salah memang wajar dibetulkan dan dikritik. Tetapi tidak sampai memberi gelaran spt itu. Memberi sokongan guna akal dipandu agama bukan dipandu emosi. Hehs.

28. Rakyat wajib taat pada pemerintah Islam yg adil, yg taat pada Allah dan RasulNya.

Kejayaan besar dicapai AlFateh dan tenteranya antaranya kerana ketaatan tenteranya kpd pemerintah. Mereka taat pada arahan AlFateh. Makanya negara yg kuat adalah apabila rakyat bersatu di bawah pimpinan  mereka yg taat pada perintah Allah, pada agama Islam. Jika pemimpin berbuat kemungkaran, rakyat akan berpecah kesannya kerana sebahagian yg mempunyai kepentingan akan terus menyokong, sebahagian yg lain mahukan pimpinan baru. Tidak timbul masalah besar sekiranya si pemimpin tadi menyedari kesalahannya lalu berundur, yg menjadi masalah adalah apabila mereka tetap tamakkan kuasa. Spt kebangkitan yg berlaku di negara-negara lain. Entah mengapa di sesetengah negara bukan Islam, apabila pimpinan mereka dikantoikan dgn korupsi, mereka dgn kadar segera meletakkan jawatan dan mengakui kesalahan atau membuat permohonan maaf terbuka.

29. Kerajaan yg kuat perlu ada kewangan yg kukuh.
30. Kelemahan pimpinan Islam terjadi apabila mereka lari dari ajaran Islam dan disebabkan itu mereka jatuh dan tidak dihormati oleh rakyat.

31. Tunjukkan agama Islam ini agama yg menuntut penganutnya bertoleransi, menghormati kepercayaan lain dan memberi kebebasan mereka mengamalkannya.

Ketika pembukaan kota Makkah, Nabi Muhammad SAW memberi kebebasan dan jaminan keamanan kpd penduduk Makkah. Begitu juga Sultan AlFateh memberi kebebasan beragama kpd penduduk Constantinople. Mereka menunjukkan akhlak yg baik kpd yg bukan Islam.

Bagaimana dgn kita pada hari ini? Adakah kita menunjukkan contoh yg baik? Rasanya orang Melayu cepat melatah dgn mencarut-carut bila sesuatu berlaku spt kes tukar gender atau murtad tanpa berusaha sungguh-sungguh mencari sebab ia berlaku dan usaha mengelakkannya berlaku lagi di masa depan.

32. Tidak salah jika kita belajar dan ambil nilai yg baik, kesungguhan mereka dari orang bukan Islam yg berjaya sekalipun dia orang yg memusuhi Islam.

AlFateh mempelajari ilmu, teknik peperangan Rome. AlFateh juga menggunakan khidmat jurutera Hungary, Urban utk mencipta meriam.

33. Umat Islam pernah melalui zaman kegemilangan dan tidak mustahil jika ia berulang lagi. Allah mengangkat satu kaum itu apabila mereka memuliakan Islam tetapi apabila mereka mula meninggalkan Islam maka Allah hina, jatuhkan kaum tersebut.

34. Sejarah itu pentingnya bukan dari segi mengingat angka, tarikh, jumlah. Tetapi apa pengajarannya, bagaimana kita kaitkan dgn perkara yg berlaku dalam dunia kini. Sejarah itu berulang.

PS: Maaf jika ada point berulang, membosankan atau panjang lebar. Sumber adalah dari slot bersama Ustaz Syaari, LDK, borak-borak bersama ahli kumpulan dan pendapat peribadi sedikit. Maka, yg kurang tepat itu adalah dari kelemahan saya sendiri.