December 28, 2011

Bercuti sebentar & baru 3% mengenai Puisi yg Osem

Selepas selesai berPUISI dan dicurahkan dgn pebagai ilmu yg sgt bermakna dan meresap jauh ke dalam jiwa, saya bersama retis Norain Ishak atau nama glamour beliau Rain sedang bercuti di Manchester ditemani tourist guide kami, Pikang. Yeahh..

Disebabkan kesuntukan masa, tak tahu mana nak mula, kebanjiran maklumat/ilmu/fakta yg diperolehi dari PUISI, terlalu banyak yg ingin diperkatakan beserta sikap agak malas maka saya terpaksa menangguhkan coretan PUISI saya. Insyaallah, selepas habis trip percutian di Manchester, akan diupdate tentang PUISI. Dan Insyaallah, apa yg telah saya perolehi dari PUISI itu akan diupdate dgn penuh kesungguhan, ketelitian dan analisa yg perlu, aplikasinya dalam kehidupan kita sbg seorang pelajar, orang muda, mahasiswa, muslim, ahli masyarakat dan rakyat Malaysia, sumbangan kita kepada agama dan negara.

Bak kata Ustaz Shaari, kebanyakan kita boleh saja membaca pelbagai buku tentang kisah perjuangan AlFateh yg wujud di pasaran tetapi, bagaimanakah kita boleh mengaitkan, mempraktikkan cara pemikiran, sikap kepimpinan dan semangat yg ditunjukkan AlFateh dalam dunia moden kini. Adakah kita mampu menjadikan diri kita sbg salah seorang perintis generasi AlFateh? Adakah kita mampu bergelar generasi AlFateh? Atau kita sebenarnya sudah agak terlewat dalam membina IQ, EQ dan SQ sehebat AlFateh kerana sistem pendidikan yg kita lalui memisahkan agama dari akademik? Atau kita wajar menjadi "jambatan" kpd membentuk satu sistem pendidikan yg mampu melahirkan generasi AlFateh di masa akan datang? Mengapa generasi muda sekarang kian lalai? Bagaimana peranan kita dalam mendaulatkan Islam? Manakah lebih efisien, bekerja berseorangan atau dalam satu kumpulan? Adakah perlunya melibatkan ulama dalam keputusan yg melibatkan dasar, undang-undang mahu pun pentadbiran negara? Adakah ulama sebenarnya mampu mentadbir negara? Atau ulama hanya dalam soal agama, solat, doa sahaja?

Ya.. nantikan ulasannya (bajet retis habis).HAHA. Poyos gila aku bagi banyak-banyak soalan macam ni kan. Sorry der, tengah hari ni nak pergi jalan bersama pikang dan rain. Chiao.

December 20, 2011

Berakhir Sem 1

Salam. Hati ini sangat lega kerana the last 2 papers tadi telah berjaya diharungi dgn tabahnya iaitu Psychology and Physiology. Cepat terasa masa berlalu. Serasa hati ini masih lagi baru tiba di bumi Dublin. Dan aku percaya perasaan yg sama bakal berulang apabila menjelang tahun seterusnya.

Perasaan takut juga seringkali mencengkam jiwa. Bukan takut kerana gagal dalam exam. Tetapi takut berlaku sesuatu yg tak diingini khususnya kpd keluarga yg jauh di Malaysia. Bukan aku tidak biasa berjauhan tetapi kali ini benar terasa kejauhan itu. Alangkah beruntungnya aku rasakan saat-saat di masa bersama ummi, ayah dan adik-adikku. Serasa separuh dari usiaku kini dihabiskan berjauhan dari keluarga demi pendidikan. Ya bahkan lebih dari separuh.

Beruntunglah jika anda tidak dapat melayakkan diri ke sekolah berasrama penuh. Beruntung juga jika anda tidak dapat melayakkan diri ke institut pengajian luar negara. Kerana setiap apa yg berlaku itu punya hikmahnya. Bukan di sini bermakna tidak perlu berusaha bersungguh-sungguh dalam pelajaran khususnya tetapi percayalah, setiap sesuatu itu pasti ada sebabnya.

Hargailah masa yg ada bersama ibu bapa. Sesungguhnya aku benar terkilan jika apa yg aku berjaya kecapi tidak dapat dikongsi dan ditunjukkan hasilnya pada ibu bapa. Benar, itu bukan satu-satunya cara utk menunjukkan menggembirakan hati mereka, menunjukkan pengorbanan mereka tidak sia-sia. Tetapi, inilah yg terbaik dalam waktu ini yg dapatku lakukan.

Semoga Tuhan melindungi mereka. Bagiku, ini adalah antara cabaran besar.

***********
Tamat sesi feeling2..

This is PUISI 2011 Trailer. PUISI stand for Program Ukhwah Insaniyah Seluruh Ireland. Senang cerita,  ramai-ramai jumpa menimba ilmu sambil have fun.


I wonder if u can feel something after watching this? Rasa mcm teruja, excited, semangat meruap-ruap tak, goosebumps? Rasa macam,

"OOooo yeah.. Islam akan tiba zaman kebangkitan dan kegemilangannya semula!!! Korang tengoklah!"

"Jika benar-benar percaya dgn Allah, inilah hasil umat Islam yg POWER"

"Orang Islam sebenarnya sangat tabah dan sanggup menggadaikan nyawa demi memperjuangkan agama Allah"

"Sepatutnya kita pun sekurangnya ada semangat utk memperkukuhkan Islam kalau tak mampu berjuang mati syahid pun"

Susah pula nak tulis apa yg dirasai. 

Btw, aku akan join program yg awesome ini. Hooo. Slogan terkini: MARI BERSAMA BINA GENERASI AL FATEH. 

Pstttt.. generasi sekarang nak panggil generasi apa ya? Generasi panglima garang tak tentu hala? LOL.

December 2, 2011

Aku tau Isu Hudud Takkan Habis

Korang sokong ke tak sokong ke, lu punya hal.

Aku pun cetek je pengetahuan dalam hukum Islam nih.

TAPI.. kalau tak tahu, jangan cakap konfiden je.

Tak usahlah kau percaya apa yg kau tengok dalam movie, kau ingat apa yg ditunjukkan dalam movie tu betul? Movie pun namanya movie. Kebanyakan nak dramatik .

Dalam movie Semerah Padi arahan P Ramlee, ada adegan sula.

Ada juga orang percaya hukuman terhadap penzina adalah dikasi dan disula. Setahu aku di zaman internet berkembang maju nih, dah meluas video, artikel pasal 'Hukuman Sula Tak Wujud dlm Islam'. Btw, hukuman gantung ada ke dalam Islam? TAKDE!

Pancung ada Islam. Analoginya spt teknik penyembelihan haiwan dalam Islam. Pernah baca kot apa hikmah di sebalik teknik penyembelihan Islam? Bila urat kat leher tu putus, maka haiwan tu akan hilang rasa sakit. Yg dia terpening-pening, dan terloncat-loncat (kalau ayamlah) sebab pengeluaran darah bla bla.. Tengok sini, http://ulumcordova.wordpress.com/2007/12/28/korban-sembelih-dan-sains/

Sekali zap saja terus tanggal kepala. Kalau hukum gantung, berapa lama orang tu harus tahan kesakitan, sesak nafas?

Bukan nak cakap apalah bro, tapi sekurang-kurangnya janganlah kau konfiden sangatkan.




Apa Ustaz Azhar Idrus kata.... 

Btw, kira kau lagi sanggup tengok gejala zina berleluasa dari tengok orang dikenakan hukuman sebab berzinalah yep.

Utk penerangan lebih jelas dan panjang lebar tentang hukuman yg diguna pakai kini terhadap penzina, kes buang bayi, peranan hukum Islam dalam menjamin keharmonian negara etc.. Jom baca sini! Menarik. Tentukan adakah hukuman tersebut setimpal?
http://mykhilafah.com/fikratul-ummah/3027-fikratul-ummah-september-2011

Tengok movie ada adegan tak sepatutnya sanggup. Tak mengapa, sikit-sikit je tu. Hampagas sungguh kau ni ya.

*******************
Korang tahu MAX24:7 dan Gula-gula ~ kumpulan M - POP terhangat di masa kini?

Adakah korang rasa pihak penganjur akan terus set up satu tarikh utk depa buat persembahan tanpa buat promosi dulu?

Mestilah buat promosi terlebih dulu, tambahan pula group baru.

Promosi depa berjaya apa, ramai orang tahu kewujudan diaorang. Bukti, cuba google banyak blog memuatkan sekurangnya satu entri tentang kumpulan mereka.

Tapi, promosi tu mengundang banyak reaksi negatif. Sebab apa? Sebab cara mempromosikan tak kena. Kau badan sekeping, muka melayu asli tapi dye rambut perang, baju tak reti butang, sungguh Gay sekali.

Jadi, hasilnya ramai haters dan penentang.

ANALOGI nya di sini.....

Satu kumpulan ingin melaksanakan hudud, buat soal jawab, penjelasan. Malangnya, pihak yg ini tidak mempunyai network dan medium yg meluas. Satu kumpulan lain yg lebih dominan menentang dgn jawapan tidak sesuai, sudah terlambat, tidak akan dipersetujui ramai pihak, kaum lain.

Kau nak perkenalkan benda baru di saat ramai yg tak mengerti, tak faham, berpendapat negatif, kau buat terus tiba-tiba memanglah orang terkezut dan tak terima. Silap-silap rusuhan pula. Tambahan multi racial macam ni, dah disuapkan dgn pendapat-pendapat dari orang beragama Islam sendiri tentang ketidaksuaian, kezaliman, ke apa2 lah lagi...

Jadi, kenalah buat promotion, buka booth, rayau satu tempat ke satu tempat, buat satu rancangan show di TV utk mempromosikan sikit-sikit. Bagi orang Islam ka tak Islam ka faham. Jemput panel yg berkaliber, buka soalan pada masyarakat utk bertanya, talian telefon dan sebagainya. Bersikap lebih terbuka dalam membincangkan isu ini. Kupas apa sebenarnya intipati hukum ini, diskus halangan-halangannya, cara nak atasi dan sebagainya. Usaha seperti ini sewajarnya dilakukan secepat dan seawal mungkin.

Susah? Memanglah. Dari awal dulu mula promosi, kerja lebih mudah. Bila dah ada negatif impression masyarakat terhadap sesuatu kemudian baru hendak diubah perlu lebih usaha dan lebih rumit. Ada berani buat diskusi terbuka di TV tentang isu nih? Tak diluluskan penganjur, 18 SG agaknya. Adegan seksi meksi drama Melayu lulus.

"Promosi" berbentuk negatif lebih mendominasi isu hudud ni, maka itulah hasilnya banyak penentang dan haters. Tak usahlah mempolitikkan segala-galanya.

Kalau konsert belia, promosi slogan kata yg acap kali berubah apabila orang baru naik, boleh buat besar-besaran....

Bayar artis lagi mahal dari bayar kerja dakwah seorang ustazkan?

*****************
Bila artis Melayu ada isu,
Bila orang Melayu hendak berniaga,

Kita orang Melayu kena sokong orang kita nak maju.
Jarang dengar... saudara Islam kita nak berniaga, perlu beri sokongan.

Bila hudud, supposedly: kita orang Melayu, agama kita Islam jadi kena promote hukum Islam.
Realiti: Hudud ni jumud, kejam, tak sesuai, bla bla bla..

Bila promoter sendiri tak recommend barang yg dijual, ingat orang nak beli ke? LOL.