November 21, 2011

Lain Orang, Lain Jalannya

Ada sesetengah perkara, perbuatan yg tak perlu diucapkan berulang kali. Rasa lelah mendengar banyak kali dan mengungkapkannya banyak kali.

Bosan. Rasa dah immune pun ya juga. Immune di sini bukan bermaksud kau tak akan kena apa-apa dah, tak rasa apa dah.

Tapi, immune yg kau rasa malas nak dengar dah. Tepu.

Kau dah boleh agak dah apa tujuannya, finalnya. Macam kau tengok TV drama bersiri Melayu yg ada scene korporat, tangkap cintan, awal-awal dah tahu ending dia. Hehs.

Bila berharap sesuatu yg tak akan jadi dan tersalah sangka begitulah.

Mula mempersoalkan bagaimana yg lain boleh mendapat sesuatu yg mempunyai banyak perkara baik. Sedang kita hanya menginginkan satu atau dua saja, tapi itu juga tidak kesampaian.

Yg lain melalui proses yg mudah, akhirnya juga sangat untung.

Kita melalui banyak proses sukar, pelbagai masalah, akhirnya tidak juga ketahuan bila.

Mungkin dari perspektif kita, yg lain itu nampak mudah sedang mereka juga kesusahan?

Tapi bagaimana pula jika memang ternyata liku-liku hidupnya tidak banyak cubaan, gembira, bahagia, senang, mewah.

Dalam hidupnya sangat mudah, tidak perlu beban berfikir tentang kewangan, keluarga, ummah misalnya. Fikiran berkisar tentang hal duniawi semata.

Hari dilalui penuh ceria. Masalah timbul hanya jika kerja di pejabat belum dilunaskan, tiada cukup wang bershopping, tidak dapat membeli kereta keluaran terbaru, kasut berjenama , mahu pun beg tangan, atau tiada teman lelaki/wanita ?

Apakah berbaloi, setimpal dgn kekecohan, kerisauan yg ditunjukkan?

Apakah ini patut bisa membuat jiwa kita resah, gelisah? Sesungguhnya diriku, kita mungkin sedang keliru.

November 19, 2011

When u are alone..

I am all alone in my house.

So, I decided to dig my potential in the world of bakery. *poyo*I have tried baking kek lapis before. Well, that was during Hari Raya under the guidance of my mother. It turned out well.

HAHA. That was a serious mistake. I usually "campak-campak je!" in cooking, but in the end.. it will always taste nice. I guess it does not work in baking!

in the making
First try.. it looks like a muffin. It does taste quite good but the texture turns to be slightly dry and rough.


Then.. i added up more things in it. This time, Neither looks like a muffin nor a cake.


What is this?! 
Laughing all by myself when i was doing all these. Apparently, baking... just not my thing.

Btw, baking is scary. The oven is so hot. How did u people have the courage to open the oven door and pull the tray out?

PS: Tipah, aku kena berguru dgn kaulah.

November 9, 2011

Daya Fokus Dalam Kelas

Adakah anda seorang yg sering mampu menumpukan perhatian dalam kelas? Jika ya, bagaimanakah anda berjaya berbuat demikian?????!!! *Mata memancarkan sinar kekaguman*

1. Adakah anda tidur awal sebelum ke kelas? Berapa awalkah anda tidur?
~ Seawal mana pun aku tidur, tetap tiada efek.

2. Adakah anda tidur awal dan bangun awal?
~ Nak bangun tu satu keazaman tapi boleh diusahakan.
~ Malangnya, tetap tiada efek juga.

3. Adakah anda membaca topik yg akan diajar sebelum masuk kelas?
Yg ini memang rasanya berkesanlah juga bila masuk kelas, u already have an idea at least what u gonna learn for today.

4. Adakah anda meminum air semasa rasa mengantuk atau hilang kosentrasi?

5. Apakah anda lakukan apabila hilang tumpuan (tapi tak mengantuk)?

6. Bagaimanakah anda boleh faham dgn superbnya apa yg diajar dalam kelas?
Saya sering confuse kerana ramai pihak suka menafikan beliau study tetapi beliau score. Mungkin beliau genius.

Kerana...

Saya jarang faham satu apa pun

Fikiran dan pendengaran saya jarang boleh melekat dan tertumpu pada lecturer dan whiteboard.

Saya sering pandang lecturer/guru/cikgu dgn pandangan seolah-olah faham

menganggukkan kepala apabila bertentang mata

berpura-pura menulis sesuatu sambil kerut sikit kening memandang whiteboard tanda minda sedang berjalan memproses maklumat yg baru saja diterima.

Pura-pura cakap dgn rakan sebelah sambil tangan menunjuk ke whiteboard, kemudian cakap.. Ohh, okay, okay..

Adakah saya lembab? Ouch.. Jika ya sila jangan terlalu jujur.

Atau adakah saya seorang pendengar yg terlalu teruk?

Adakah saya lembab menganalisis bahasa Inggeris utk difahami?
~ Tapi kalau tengok video dissection, movie english semua aku fahamlah juga.

Jadi, terasa sungguh membazir waktu yg dihabiskan di kelas jika input adalah kurang dari 5% atau hanya 1% atau 0%. =.=

Saya juga ingin memaksimakan masa di kelas utk mendapat input yg banyak tetapi saya tak tahu bagaimana.

Cakap pasal tertidur,
Tiba-tiba teringat kisah masa PMR dulu, rasanya Trial PMR. Kertas objektif sejarah petang dalam dewan. Meja aku depan sekali, barisan kedua dari kiri.

Sedang menjawab soalan dgn senang hatinya dan mengantuknya... Dumm, bunyi kepalaku terhantuk kat meja. LOL. Tu la, tidur tak sengaja, tersengguk-sengguk. Dumm terus kat meja. Adalah baris tepi aku yg duduk depan memang dengarlahkan. Ces.

Buat muka tebal je. Member tegur pula tu. "Weh, aku dengar kepala kau terhantuk tadi". Kot ye pun, tak perlulah kau cakapkan.

Kesimpulan, Oleh kerana itu, saya pemalas datang kelas. HE. Sekian. Bantulah saya. (Nada nak insaflah ni).

November 7, 2011

Update : Aildiladha 2011

Ke hadapan sahabatku, Asilah.. Ini khas buat anda, HOHOHO.. PS, gambar tetap tidak comel kot.

Masa pergi ke Malaysian Hall, bas tiada. Maybe sebab hari Ahad pagi-pagi orang Kristian pergi gereja nak buat sembahyang dia. Jadi, kami pun pergilah naik teksi.

Hari tu memang sejuk gaban, temperature 1 celcius (more or less). Berasap-asap mulut.

Layan je lah pic. Tak banyak pun, menumpang kamera orang je pun. Ho.

Tunggu bas tak kesampaian

Ada yg pergi solat kat masjid. Gambar cilok je nih. Hehs.
Malaysian Hall

Malaysian Hall = macam rumah tapi besar
Compound belakang hall, memang berasak-asak bila ramai
Apa pun, nasib baik ada Malaysian Hall. Kalau tak mana nak berhimpun ramai-ramai macam ni kan dgn Malaysian. =D

Selamat Hari Raya.

Btw, jumpa jugalah budak TGB beberapa orang from other uni kat sini.

November 6, 2011

AIDILADHA

Menjadi kebiasaan utk kami sekeluarga beraya juga walaupun bak kata orang raya haji jerww dgn mengunjungi beberapa buah rumah saudara berdekatan khususnya rumah wan.

Perasaan tak sedih. Cuma terasa janggal apabila tidak kedengaran suara azan raya. Rindu inginku dengar azan berkumandang. Sekarang cuma "azan elektronik" jelah yg ada berkumandang setiap kali masuk waktu solat di fon.

Alhamdulillah, dapat berpuasa sunat. Seronok sebenarnya puasa kat sini. Waktu subuh lebih kurang macam Malaysia kira-kira 5.40 pagi dan maghrib 5 petang. Hehs. Kalau malas puasa juga, sila balun aku.

Rancangan esok paginya pergi solat dan menjamu selera di Malaysian Hall. Mana lagi nak pergi kalau tak ke situkan. Mesti ramai stylo mylo esok nih, Muahahaha.

Di kala kalian seghonok raya, aku sedang garu kepala. Bukan sebab ada kutu atau tak syampu. Tapi exam anatomy dan physiology membuatku jadi begitu. Cewah, konon kau ada rhymelah tu.

Oh ya, kalau jumpa aku kat Malaysia dah makin "comel", janganlah tegur ya. Makan sini memang sihat, sedap dan segar gitu.

SELAMAT HARI RAYA AILDILADHA! Maafkan salah silapku. Doakan kami sejahtera di sini.
Ikhlas dari seorang insan tercampak nun jauh di Ireland.

Dublin City, ~mamat mana entah interframe~