August 17, 2011

Realiti Kedai Gunting di Negara Islam

Ini bukan nak racist-racist pasal parti politik. Ini tiada kaitan dgn mempromosikan parti politik kegemaran. Yg berkaitan adalah sebab parti politik yg akan jadi pemerintahkan. So, sila open minded. Tak kiralah di mana-mana negeri pun. Bersama dalam memastikan wujudnya kemudahan-kemudahan utk menyempurnakan tuntutan menutup aurat dgn jayanya di negara yg lebih suka saya katakan majoritinya beragama Islam dari negara Islam.

August 15, 2011

Study Luar Negara?

Ketika pelajar tajaan MARA specifically budak KYUEM (medik & sains aktuari) ada briefing bersama Pak MARA berkenaan dgn borang/dokumen yg perlu disediakan sebelum terbang, terdetik persoalan adakah aku bersedia mental, fizikal, rohani, jasad, segala macamlah utk ke luar negara?

Fikir semula, apa yg kita nak sangat ke luar negara ni? Tapi biarlah aku berterus terang kat sini, semasa mula-mula habis SPM dulu, aku ni manusia tak punya cita-cita kerjaya yang jelas. Cuma mahu hidup yg tenang, senang, berjasa. Haha. Disebabkan saya merupakan pelajar asli keluaran MRSM (bak kata seorang sahabat baikku ini tatkala kisah ini diceritakan kpd beliau) maka pemikiran sangatlah sempit dan tidak berkembang. Bukan semua pelajar MRSM macam ini okay. Jadi, adik-adik (wah, berlagak senior habis kau) hendaklah berusaha mencari pelbagai bidang pengajian yg ada dan sponsor yg ada. Dalam kepala otak, nampak engineering/medic saja pada masa tu & sudah tentu ditaja oleh MARA. Gila betul.

August 12, 2011

Dengki & Bangga Anak

Anak kau tu macam mana exam? Dah tahu result?

Alhamdulillah. Keputusannya lepas requirement.

OOO.. tahniah. Anak kaukan pandai.. (TAMAT)

********************
Anak kau tu macam mana exam? Dah tahu result?

Tiada rezeki nampaknya. Mungkin ada jalan lain utk dia.

Ooo.. (terasa suka sikit)

********************
Eh, kau tahu anak si polan tu tak lepas exam tu?

Lah, yeke? Blablabla...

Pass berita... Pass lagi.. Pass lagi.. Pass. (Entah bila tamat)


Berbangga dgn anak tak salah. Bangga anak jadi orang baik-baik. Tapi jangan bangga hingga tahap riak. Tak habis-habis nak membandingkan anak, ngumpat belakang. Kalau orang lain lebih, dengki. Bila orang lain kurang, dengki juga. Entah apa kau nak makcik. Derr.. bosanlah lu makcik!

Ayah : Takde apa sangat nak diheboh-heboh anak jadi doktor/peguam/....
Lainlah anak yg syahid. Penduduk langit pun tahu.

Orang bertanya, kita jawab dgn rendah diri. Orang tak ambil tahu, kita diamkan saja.
Jangan riak, tak baik! Jangan suka tambah-tambah cerita nanti jadi tak betul!

A Levelku Punah

Suasana pagi itu sejuk, dingin dan aku menarik selimut. Sungguh liat sekali rasanya diri ini hendak bangun meninggalkan tilam empuk dan bantal busuk. Tiba-tiba aku bingkas bangun. Terasa seperti sekelilingku kosong dan tiada orang lain di dalam chalet. Terus mencari-cari fon dan melihat waktu. What????

Aduh. Dah lambat sekarang ni! Tak payah mandi , terus sarung baju kurung. Capai bekas alat tulis. Sambil lari-lari betul-betulkan selipar. Eh, baru perasan! Selipar jamban! Arghh.. lantak! Terasa jauh benar dewan peperiksaan kali ini.

August 9, 2011

Ibu itu Makin Lelah

Air masak habis. Jag air kosong.

Air batu habis. Bekas air batu kosong.

Air sejuk dalam peti ais habis. Botol kosong.

Sampah banyak. Tong sampah sendiri sudah seakan loya dgn baunya sendiri & memuntahkan isi.

August 5, 2011

Ingat Aku Takut Dgn BAPAK Kau ke??

Suatu petang yg berbahang di sebuah kawasan, suhu yg tinggi membuatkan lebih ramai selesa melepak di dalam rumah gaya buaya berjemur yg bezanya, mereka menyejukkan badan. Tetapi, masakan budak-budak betah duduk saja di rumah.

Sekumpulan budak-budak lelaki yg masih bersekolah rendah kira-kira belasan tahun sedang bermesyuarat. Entah apa yg dibuat di tengah panas seperti lagaknya berbincang masalah negara. Kemudian mula bergerak ke sana sini dengan gembiranya. Tidak jauh dari situ, jelas kelihatan kawasan asrama lelaki dilengkapi dewan makan, wakaf walaupun blok asramanya hanya satu kerana ia sekolah separa harian.