February 25, 2011

Sekian Lama


Assalamualaikum dan hello semua!
Quite a long entry.. 

Sekian lama tidak buka, tidak update, diprivatekan dgn sengaja. Sebab? Sebab aku ada penyakit addicted nak online. Bila aku buka blog, aku akan buka blog orang lain. Macam-macam blog yg tak terhad pada blog kawan-kawan, isu semasa..blablabla.. aku baca sehingga boleh sampai berjam-jam lamanya. Jadi dgn cara ini, aku dah lama tak buka blog sekaligus dapat mengurangkan kekerapan buka FB.

Sebenarnya berniat nak meneruskan usaha menjauhi blog sehingga bulan May nanti. Tapi, mungkin akan ada beberapa kali update.. Mungkin. Tapi sgt jarang.

Banyak sangat perkara baik (Alhamdulillah) dah berlaku.

1. Tawaran dari IUMC
Dgn syarat minimum AAB dan IELTS 6.5. Dan aku dengan konfidennya dua hari lepas dapat terus bagi keputusan... yeah, I accept! Nantikan kedatangan aku ke IRELAND!!! 
Satu persepsi yg SALAH SAMA SEKALI sekiranya...
  • Anda fikir nak jadikan Ireland sbg backup plan if u dnt get any offer from UK uni. Sebab result  IUMC akan keluar      lebih awal dlm masa anda sedang menanti interview/offer dr UK. 
  • memandang rendah pd pilihan nak ke Ireland to do medicine
It doesnt matter u study mana tapi yg paling penting adalah ur passion to be a doctor! If u think u r good enough bcoz u have degree from overseas, then think twice. Adakah pelajar perubatan di Mesir/ Malaysia/ India akan jadi doktor yg tak bagus dalam jangka masa 10 tahun selepas graduate? Adakah attitude seseorang doktor dlm berkomunikasi, teamwork bergantung 100% pada tempat anda belajar? It depends on the person itself! 

Masa aku buat work experience di KPJ Specialist Hosp Seremban, (private hosp).. doktor-doktor pakar di situ masing-masing stdy di tempat lain-lain. Ada yg di Mesir. Then, now beliau dah jadi dr pakar! Sama level dgn dr pakar lain dari UK, Jordan dan lain-lain. 

2. Menduduki exam IELTS
Dgn ini, aku telah free block 4.

3. Senior telah melepaskan jawatan
Good news hmm??? so, tak perlu lagi kecoh-kecoh pasal house. Nak prepare itu ini. Tapi honestly, dgn terlibat benda-benda macam nilah, yg banyak memberi aku pengalaman dan kenangan.

4. Results IELTS dah keluar hari ini!
Overall 7.5. Bersyukur yg amat.. 

5. Hanya perlu concentrate pada BIO, CHEM, MATHS
Pastikan melepasi requirement.. poppp.. FLY! Bunyi macam senang je.
Insyaallah.. jika tiada halangan lain. AMIN.

Berikut adalah ulasan perkara-perkara yg berlaku di sekeliling aku kebelakangan ini

Ooohh ya... we should really dnt mind at all if people ask us questions about bio, chem or maths.. Its a pleasure kalau dapat menolong. Berkongsi ilmu..
Tapi, kalau kita nak score sesuatu atas dasar "mengambil kesempatan" atas usaha gigih orang lain. Contohnya dalam buat discussion, kita share tentang apa yg kita tahu. Tapi ada sorang member ni tak buat apa-apa research, tak usaha pun dan cuma dapatkan jawapan dari ahli lain. Thts not good. Usahalah sendiri! Its wrong if u considered that as "kedekut ilmu". In other words, seolah-olah kita yg pemalas nak berusaha.

Ada style pakaian baru di KY sekarang! Iaitu MINI skirt. Wuhuuu.. Biasanya aku suka benda-benda yg mini nie, sebab comel! Contohnya key chain minibus yg comel, mini cupcakes, Minnie mouse . Jadi, mungkin mereka rasa dgn memakai sesuatu yg bersifatkan MINI maka mereka menjadi comel?! OOOOOOOOO...tidak! Mereka tidak comel, mereka HOT! Hot n spicy. Okay, jgn fikir bukan-bukan.

Yeah, macam aku pula yg bernafsu bila tengok. Jujurlah beb, aku yg perempuan pun bila ada terpampang di depan biji mata nie ha, rasa nak tengok jugak. Esp bila skirt betul-betul paras punggung dan naik tangga. Then pakai legging, legging dahla stretchable. Boleh nampak warna dalam tu. Anda-anda tak mempunyai perasaan malu ke? Langsung?

Memakai tudung yg tidak menutupi dada adalah satu kebiasaan. Memakai tudung tidak menutupi dada adalah satu ketidakbiasaan. Bukan bermaksud kita nak condemn, eh apahal lu tak cukup kain ke nak labuhkan ke dada? NO.. Thts a good start already. Tetapi yg menjadi masalahnya adalah bila kita sendiri merasakan diri sudah cukup bagus. Ini yg menyebabkan kita tak improve diri sendiri. Jujurnya la weyh.. mesti hampir semua orang pernah rasa macam tu. Bila ditegur, Eh, at least aku pakai tudung dari tak pakai???!!

Apakah perasan anda sbg orang Islam tetapi orang lain boleh mempersoalkan keislaman anda? Maksud saya.. orang boleh terlepas cakap. EH, dia tu Islam ke? Laa....
Its a big shame.. Im proud to be a muslim!

Sebenarnya berdakwah ni memang sgt susah bukan? Berdakwah pada orang yg TAK pernah tahu tentang Islam adalah susah ? Right? Sebab kita nak memperkenal benda baru. Bagaimana pula berdakwah pada orang Islam yg tahu tentang Islam walaupun tidaklah sedalam mana tetapi basicnya ada tetapi masih ingkar, menutup serapat-rapatnya pintu hati dari menerima apa-apa?

Lastly, saya meminta maaf pd siapa-siapa yg pernah terasa, rasa nak marah, nak hentam je bila baca apa saja entri atau pun secara peribadi. Till we meet again! Assalamualaikum!