August 24, 2010

Burden


Kita sentiasa membawa beban..
Tapi, kita tak boleh melepaskan diri dari beban tersebut.
Tak semua beban membebankan..
Tapi ada beban yg memang membebankan

Anda pun pasti rasa terbeban membaca..

ABU


This is a story about Abu and 
Someone Abu love
someone he respect, someone he trust

then, a small problem arises between Abu and that someone
Lets make someone = x
The problem is just a small one
Very small one
It actually should not be a problem

That small problem causes x to say
Abu, I HATE U!
and he said if u dont want to do this
Lets equate the thing that x want Abu to do = y
we will never be friends again

Abu was really sad
Abu was shocked
He felt so disappointed
He never thought of x would say something like that

Abu then made a decision
that he will never be able to do y
it is against his stands
why x could not tolerate with him?

So, he again felt extremely sad
he said to himself
i will not do y, y is wrong
why small problem caused x to decide that?

then, x knew Abu did not want to do y
Abu felt hurt
Abu said okay..fine.. go ahead with ur decision
As Abu already has tried to explain nicely
hoping x to understand
But x will never understand, never

surprisingly
x felt hurt too
x said in the end..
okay.. u want it,
we will never be friends again
i hate u 

x was the one who said it first
this really hurt Abu
as small thing has made x to end friendship
was not x who want it at first place?
finally, who was the most hurt, disappointed?

ABU
because he was hurt at the first time
and second time
as x thought Abu was the one who
wanted to end their friendship
so x continues to hate Abu for the rest of his life

therefore..
the last equation 
human = complicated

weird story huhh?
never mind.. 

August 23, 2010

Bad & Inspiring Day

Inspiring? Betul ke macam tu tulis? Tak kisahlah..
Why is it an inspiring day?
Because today, banyak seniors yg datang ambil slip result di office KY. Aku sendiri yg di KY pun tak ambil sijil lagi. And ramai mereka yg ada dapat A* or cara nak sebutnya A STAR. by which means A yg markah tinggi gler la..
Jumpa pet sis kejap tadi di cafe pukul 8. Kak Wa belanja makan.. Susah nak dapat ni. >_<
Jadi, walaupun aku dah melantak buka puasa di Dining Hall tadi.. aku masih memanfaatkan peluang keemasan ini dgn order nasi goreng pattaya + air teh o ais. Wuu.. habis dua-dua aku makan. Betapa elastiknya perut aku.

Tahniah sebab Kak Wa dapat A*AA. power gila ah, A* for Chemistry tu. Aku nie nak kena repeat Chemistry sebab dapat B for AS Level. Komponen pula C for paper 1, A for paper 2, B for practical. Hmm.. kenalah repeat.. Itulah siapa suruh tak struggle from the beginning right? My fault.

Aku rasa mcm tersemangat utk study, make sure aku get a place for medic. Btw, aku nak pergi Ireland. Tapi, kalau ada rezeki ke UK pun tak kisah. Yg penting lepas. Itu saja. Sebab aku pun nak juga datang semula ke KY next year ambil certificate dgn wajah ceria, sibuk uruskan persiapan nak fly. Lepaskah? Tak pela. Sementara kesempatan masih ada, aku akan usaha. Lepas atau tidak itu urusan Allah.

erm.. saya tak minat dia pun
tapi sebab ada perkataan hwaiting.. 
Why is it a bad day? That's secret..
Tapi.. no matter what and how bad is it, saya akan tabah menghadapi..
Come on.. hwaiting!!

Sudut ilmiah.. aku rasa ia agak ilmiah.
*hwaiting is an Konglish (Korean English)
Korean have difficulties in pronouncing letter F
so, it is substituted with HW.. FIGHTING!!


GO! GO! U CAN MAKE IT!

August 21, 2010

Game FB

antara game yg pernah
aku ceburi..
Korang suka tak main game-game yg tersedia di Facebook? Antara yg famous di FB ialah
Restaurant City, Mafia Wars, Hotel City, Country Story, Cafe World, Pet Society.. bla.. bla.. bla..
Eleh. jangan nak kata banyak game FB sesuai utk girls saja. Ramai ja boys yg top five dalam ranking level game tersebut.

Utk naik level dengan cepat, kita kena dah lama main. Experience dah banyak gitu.
Tapi, kebanyakan game akan sediakan free gift yg penting utk membolehkan kita bina sesuatu yg boleh naikkan level kita dlm game tersebut. Free gift ni pula hanya boleh kita bagi kat friends. Utk kita dapat free gift, friends kena hantar balik.

Jadi, korang rasa apa faedahnya kita main game di FB ni? 
Dapat memupuk semangat kerjasama, tolong-menolong dan tahu membalas budi.
Sebab bila kita hantar free gift kat friends, dia akan kata send back to ur friends. FB mengajar kita mengenang budi, dan membalas jasa. >_<

So, perkara ini patut diaplikasikan dlm kehidupan sebenar bukan?
Lihat.. dia suruh balas budi semula

Kawan susah tolong, dah tolong tu ucap terima kasih. Dan bila dia perlukan pertolongan, bantulah yg termampu. Bukan main lepas tangan saja. Tu namanya "kurang Belajar adab" ataupun kita panggil sindrom KBA. jadi, lepas ni nak kata orang kurang ajar kedengaran tidak sopan. Kita kata saja kau ni ada sindrom KBA. Dan suruh saja dia google cari.
Bantulah rakan anda hingga yg tmampu
Bukan in case FB tau.. in real life
tengok.. dia kata u r a great friend

Memang pandai aku mereka, merepek alasan faedah bmain game di FB. Tapi, sebenarnya logik jika dikaitkan dgn kehidupan seharian.

Tapi, malangnya biasalah pemain tegar di FB ini tak banyak. Jadi, yg tegar ini tentulah ada keazaman dan keinginan nak naik level game dgn pantas dan cekap. Nak tunggu friends hantar free gift memang lambat dan susah sebab tak ramai yg nak exchange free gifts, ada yg tak balas pun. Ciss..

Apa langkah utk mengatasi masalah ini? senang saja..
Kita buat account FB. Contohnya spt memiliki 5 account FB.
Kemudian, buka game tersebut bagi stp account FB.
Add diri sendiri.
Hantarlah free gift kpd diri sendiri! Cepat, mudah!

Lihat  Gu Jun Pyo pun add aku.

Btw..buat satu list email+password. Biar password email dan Fb account sama. senang..

Adakah korang rasa aku membuang masa? memang pun..

August 20, 2010

Mari Bergayut

Saya tak kisah anda nak bergayut di dahan pokok tapi pastikan anda yakin dahan pokok itu selamat serta bersesuaian dgn berat anda. Lagi satu, pastikan tahu turun sendiri. Tapi bergayut di pokok tak lah sesusah dan menyusahkan bukan? kalau tak tahu turun, kita boleh panggil bomba..Macam di sekolah aku dulu, MRSM Batu Pahat. Kami pernah panggil bomba sebab nak turunkan seekor kucing di tingkat atas bangunan. Gempak kan?

Kalau memang tak mahu turun, mcm budak-budak sekarang yg suka sgt nak matikan diri dgn terjun dari bangunan tinggi, tak sayang nyawa tu.. Sukahatilah kau lah. Dah dia nak sgt mati.Sedangkan kucing sendiri pun sayang nyawa, tak tahu nak turun memeow-meow minta pertolongan dan tak pernah pula dia putus asa nak mati. Rasa macam tak ada harapan nak turun, kucing itu pun lompat saja dgn pasrahnya. Tiada kan? Binatang pun tahu menghargai nyawa, inikan manusia yg diberi akal.

Sebenarnya apa yg aku dok merepek di atas ini tiada kaitan langsung pun dgn entri kali ini.
Mari kita bercerita tentang bergayut dlm konteks yg lebih moden lagi di era globalisasi ini. Iaitu bergayut di telefon.

Biar saya beri definisi bergayut di telefon yg orang normal tak suka bagi saya ini mcm mana:
"Bercakap di telefon dgn orang lain (termasuk lelaki, wanita tetapi khususnya lelaki) dalam jangka masa yg terlalu lama, terlalu kerap hingga kita seolah-olah hampir stp kali nampak manusia tersebut dgn mobile phone nya dgn Volume suara yg tinggi'

Definisi ini penting sebab tak mahu ada orang yg terasa ke., kata kita tak boleh bertolak-ansur dgn perkara remeh. Maklumlah.. manusia..Alasan yg basi: alah..semua manusia ada kelemahan, kita pun ada,kena la tolerate. Benar.. tapi until certain extent..

Pendapat saya secara umumnya... Ini pendapat! Manalah tahu ada yg terasa, tak nak tegur sapa. Tak perlula..

1. Orang yg normal tak nak, dan langsung tak berminat nak ambil tahu pasal kehidupan peribadi anda yg tak menarik itu. 
So, tak perlulah anda cakap dlm volume atau lebih saintifiknya amplitude yg tinggi. Orang yg tak mahu dengar tak kan pasang telinga, tapi kalau dah cakap kuat sangat mestilah terdengar. Ini seterusnya mengundang kpd banyak lagi perkara yg tak diingini.

2. Anda suka orang lain tahu kehidupan peribadi anda? 
Semalam baru saja mrajuk manja sebab u tak nak kejutkan i malam tadi, or salahkan dia sebab tak kejut sahur, macam ni la.tak nak kawan dgn u. Eyy.. Itu boleh membuat orang rasa geli.. geli mat..Orang yg normal boleh terima kes spt ini tapi tak lah selalu spt setiap hari. Stp hari mendengar rajuk manja boleh buat org yg normal rasa menyampah. Anda dah buat orang lain tahu kehidupan anda yg tak menarik itu, mendatangkan rasa menyampah, dan mungkin juga dosa buat orang itu sebab mengutuk anda.

Utk memendekkan, orang yg normal = OYN. Okay?
3. OYN juga tak suka bualan kosong yg entah apa-apa tpaksa didengar stp hari. 
Walaupun itu bukan pakwe utk anda merajuk manja tapi kalau borak dgn family pun nak bagi semua dengar. Itu tetap OYN tak suka. Come on la.. Orang lain nak tidur, rehat or study.Sekali lagi, OYN tak kisah nak borak dgn sapa pun, tapi inilah akibat kalau amplitude kuat sgt. Yela. kena ulang banyak kali sebab saya tak nak orang terasa macam dia yg diattack dlm entri ini pula.

4. OYN cukup pelik kalau OYTN (Orang yg tak normal) sentiasa bergayut dgn telefon bimbit yg canggih-manggih itu. Bergayut lama sgt di telefon ni tak bagus!!

Dari sudut ekonomi..
membazir duit saja, kredit berborak lama-lama. Kalau sekali-sekala dgn kawan baik tak kisah. Ini semua kalau yg dah terlalu kerap. Eh, ulang lagi. Bukan apa. saya tak mahu orang kata saya ni busy body.
Dari sudut agama..
Berborak lama-lama ini kan membazir masa. Allah tak suka orang yg buat kerja-kerja tak berfaedah tambahan pula kalau dah berborak dgn manusia berlainan jantina. Memang la katanya tiada apa-apa, tapi masih tak bagus. Itukan boleh menimbulkan fitnah (orang lain anggap anda itu ini dgn dia). Islam dah gariskan panduan supaya mengelakkan fitnah laki & wanita. Anda tak boleh nak salahkan orang lain yg ingat anda ada apa-apa dgn dia, sebab anda yg mendorong orang fikir ke arah itu. Contohnya spt berjumpa berdua-duaan di tempat sunyi walaupun tak bersentuhan sama sekali. Samalah kalau terlalu kerap bgayut dgn berlawanan jantina.
Dari sudut kehidupan pelajar..
Kan elok masa yg tbuang itu digunakan utk study, buat kerja yg berfaedah, mengemas bilik, beribadah ke. Tambahan pula di bulan Ramadhan ini kan.

Hebat tak..
Dari sudut saintifik..
Telefon bimbit ni mengeluarkan radiasi tahu?


Apakah itu E.M.R?
  • E.M.R merujuk kepada Radio Elektromagnet, sinaran frekuensi berbahaya yang dipancarkan oleh telefon bimbit. Sinaran tidak mengion daripada sumber frekuensi rendah mengion seperti model awal telefon bimbit dipercayai selamat. Pandangan ini telah berubah sejak kuasa telefon bimbit telah dipertingkatkan daripada gelombang paras rendah kepada gelombang mikro paras tinggi.
  • Apakah perbezaan antara Gelombang Radio dan Gelombang Mikro?
    Gelombang radio adalah kuasa penghantaran berparas rendah yang menghantar isyarat dari atau ke telefon anda. Frekuensi tidak mengion ini adalah selamat. Kini, telefon bimbit berkapasiti 900MHZ hingga 2.4GIGs atau lebih tinggi agar anda dapat menerima isyarat yang jelas apabila bergerak dari satu bilik ke bilik lain atau di luar. Namun demikian, telefon anda kini dilengkapi kuasa sinaran gelombang mikro/inframerah.
  • Adakah telefon bimbit membahayakan?
    Beberapa penyelidikan telah menunjukkan sinaran frekuensi radio daripada antena telefon bimbit "menyebabkan kerosakan genetik dalam darah manusia", sementara satu kajian kes lagi mendapati "peningkatan statistik yang signifikan" bagi tumor otak neuro-epitelium di kalangan pengguna telefon bimbit.

    Dalam tahun 2004, satu kajian terhadap 750 orang yang dilaksanakan oleh Karolinska Institute di Sweden mendapati bahawa penggunaan telefon bimbit selama 10 tahun dan ke atas meningkatkan risiko tumor telinga sebanyak 4 kali.
Apakah kesan-kesan bahaya daripada penggunaan telefon bimbit yang terlalu kerap?
Banyak pengguna mengadu bahawa telefon mereka terasa hangat dan mereka mengalami tanda-tanda seperti sakit kepala, kelesuan, kebas dan kehilangan ingatan. Ada telefon bimbit yang lebih menjana haba daripada yang lain. Dalam satu kajian terhadap remaja di bawah  16 tahun, saintis di Eropah melaporkan kehilangan memori jangka pendek (sehingga 50 minit) boleh berlaku selepas menggunakan telefon bimbit.

Telefon Bimbit 'Merosakkan Sel-sel Darah'

Sinaran telefon bimbit boleh merosakkan sel-sel darah dengan meningkatkan tekanan sesama mereka, kata para saintis.

Telefon Bimbit 'Mengubah DNA Manusia'

Kajian makmal menunjukkan bahawa gelombang radio daripada telefon bimbit boleh mengancam sel-sel badan dan merosakkan DNA.
(Sumber dari BBC News)


Telefon Bimbit boleh Mempengaruhi Kualiti Sperma - kata penyelidik

Jika telefon bimbit disimpan dalam poket dan dibiarkan dalam mod cakap akan merendahkan kualiti sperma, demikian menurut penyelidikan baru daripada Cleveland Clinik.
(Sumber dari CNN, Dis 2008)


Kajian: Radiasi dari Telefon Bimbit Merosakkan Daya Ingatan

Pendedahan terhadap sinaran telefon bimbit memburukkan daya ingatan jangka pendek tikus, menurut kajian baru di Sweden.
(Sumber dari 'The Total Sweden News in English')


Barah Otak Dikaitkan Dengan Penggunaan Telefon Bimbit di Kalangan Anak Muda

Sekumpulan saintis antarabangsa menyeru Kanada dan negara-negara lain untuk menggubal standard keselamatan yang lebih ketat terhadap penggunaan telefon bimbit selepas didapati risiko menghidap tumor malignan otak melonjak lima kali ganda dalam kanak-kanak yang mula menggunakan telefon bimbit sebelum usia 20.
(Sumber dari 'Canwest News Service | Oleh: Sarah Schmidt - 03/22/09)




Kesan Radiasi Telefon Bimbit, Tumor Otak dan Kanak-kanak
Dalam meta-analisis yang diterbitkan dalam isu Mei 2008, Jurnal Antarabangsa Onkologi, penyelidik Sweden menemui perkaitan antara tumor otak dan penggunaan telefon bimbit.
(Sumber dari Universiti Hospital, Orebo Sweden | Oleh: Lennart Hardell - 11/06/08)

Kalau nak lebih lanjut silakan research okay?
Ini pun satu artikel yg bagus.. di Amerika Syarikat..
Risiko Telefon Bimbit

Kesimpulannya di sini ialah.. telefon bimbit perlu sangat-sangat.
tetapi penggunaanya biarlah berpada dan berfaedah.
Jangan guna terlalu lama, dan terlalu kerap.
Sesuatu yg terlalu banyak biasanya tak bagus bukan.
Kalau nak sangat bergayut, silakan bergayut di dahan yg kuat. Sekurang-kurangnya membina kekuatan otot tangan, dapat beriadah..  >_<

August 16, 2010

"Drowning" In Study

Save Me!!
Lemas dalam lautan study+tugasan lain..
Aiming for straight A's in A Level.
Dalam proses berfikir, mencari idea, menyudahkan, memulakan, kerja-kerja penting
1. PS
2. UKCAT
3. INTERVIEW
4. MALAYSIAN STUDIES FOLIO
5. MEDIC FORUM
6. ALWAYS REVISE, DO EXERCISE FOR   CURRENTLY TAUGHT CHAPTERS
7. REPEAT CHEM?

Sekian..

August 15, 2010

Sembang Petang Bersama Teacher

Selepas mendapat result AS yg gilang gemilang, terbilang lagi cemerlang.. saya dan beberapa orang rakan telah pergi berjumpa dgn teacher di lab. nama dirahsiakan bagi tujuan keselamatan. Manalah tahu kalau ada orang yg baca entri ini terlalu kuat rasa housesism nya lalu terasa sensitif pula dan memboikot teacher tersebut atau pun mengattack saya dan sahabat-sahabat lain tu.

August 12, 2010

AS RESULT

Saya gembira tak terkata bila melihat result AS saya.. EH..bukan mahu beriak, keputusan saya sederhana saja.. Taklah straight A's.
Tapi saya percaya hasil keptusan setiap orang itu berpadanan dgn usaha yg dicurahkan.
Itu yg mjadikan saya tak kecewa langsung dgn result saya.
Saya sgt-sgt bersyukur kpd Allah sebab mengurniakan keptusan ini pada saya.
sebab ianya lebih baik dari apa yg saya jangkakan.
di saat saya selalu alpa nak berdoa pd Allah, Allah masih berikan saya keptusan ini.

Bila keluar keptusan, saya teremo sekejap. macam tak percaya.
memang kedengaran agak bengong.tapi saya jadi terlalu gembira 
kerana History saya dapat A.utk memastikan lagi, saya dah buka lebih dari sekali.
Logik ke? Sumpah langsung tak logik!

History..


Adakah anda pernah lihat bagaimana dahsyatnya notes History?
Tak pun pernahkah anda lihat kertas jwpn utk paper History?
Saya sampai dah tak kisah 2 subjek lain yg saya B walaupun History hanya peringkat AS saja
saya jadi happy kerana History saya..

dan classmates History saya yg lain semua pandai-pandai..
selalu sgt dapat A stp kali exam
saya tak pernah dpt A
selalu dapat 5o lebih, 40 lebih pun pernah.
mereka cakap English bung, bang, bung, bang..
saya ni terkial-kial je.
ayat essay pun tak power.. 
jadi, boleh faham tak betapa terkejut dan tak sngkanya saya??
Mungkinkah aku patut tukar course?

Alhamdulillah.. usaha saya selama 2 hari pulun hafal segala tarikh, tempat, tahun, peristiwa yg blaku ditambah dgn kekurangan saya yg tak pandai English, ganjarannya tlalu berbaloi..
Menangis kejap sbb tlalu gembira..haha.. 
sumpah aku tak mahu study last minutes lagi, memang nak pecah pala otak ingat semua tu last minutes
apa taknya paper History dahla first week, week yg mana aku ada banyak lagi paper sciences lain
malam yg esok nak exam History siap pergi melepak chalet Mek Wa my cute petsis, dgn nad petsis aku yg cute juga..makan dunkin donuts yg petbro, munir bagi!!
Haha.. mungkin kau ada letak apa-apa dlm donuts tu ke Munir?

Saya sgt gembira!! 
Azam baru saya tiada lagi pembaziran masa utk perkara yg tidak berfaedah
no relax-relax..

MR BROOKES!!!! sayang Mr Brookes.. haha
thank you so much!!! Esok nak pergi jumpa beliau!! 
Mesti dia kata why not u take History until A2??
Haha.. tak kisahlah.. 
JUNIORS!! Jom ambil History! >_
Alhamdulillah Ya Allah..

tahniah kpd kawan-kawan straight A's!!

August 11, 2010

Terfikir Tak?

Walaupun saya seorang yg jarang pergi surau..
Tapi masa pergi terawih tu, saya terfikir..
Awak pernah terfikir tak?

Saya nampak mereka yg berambut perang, hitam dn sebagainya
Tak pelik..memang tak pelik
Yg pelik nya ialah yg berwarna perang tu,
sah ke solat, ibadahnya?
Bukankah mereka seolah-olah sentiasa dlm keadaan berhadas besar?
sebab wanita ini kan datang haid..
bila mandi wajib, syarat utamanya kan air wajib kena pada setiap anggota badan
rambut berwarna tu air telus ke?

Kalau lah kononnya sekalipun produk itu kata telus, kena air..
Kenapa kamu nak kisah cari yg boleh telus?
Sedangkan warna rambut itu sendiri HARAM
tak perlulah susah payah cari yg halal, telus air pun..

Dan lagi satu..
Kenapa bila solat, anda semua pandai nak pakai telekung?
Pandai nak tutup rambut?
Sebab Allah wajibkan tutupkan, itulah aurat wanita yg sebenar-benarnya
Kiranya anda sendiri sudah tahu, mengetahui, mengakui malah turut mempraktikkan penutupan aurat ini bila bersolat
Anda tahu hukumnya menutup aurat
Di luar, anda boleh bangga mempamerkan rambut
Kalau macam tu, waktu solat pun tak payahlah tutup aurat

Kenapa saya kata macam tu?
Sebab anda kan selalu bagi alasan, kononnya tak mahu bertudung sebab tak mahu hipokrit, biarlah kesedaran itu dtg sendiri, betul ia boleh datang sendiri? BILA?
Ia tak datang sendiri secara tiba-tiba
Bila usia dah tua? Kedutan mula timbul?
Sementara masih muda cantik ini anda mahu ambil kesempatan mempamerkan?
Jadi waktu solat pun tak perlulah hipokrit kan

Sebab anda boleh bangga berjalan di muka bumi Allah ini
tanpa memperdulikan hukum Allah, perintah menutup aurat
Satu soalan saya..

ADALAH ISLAM INI SEMATA-MATA TENTANG MENDIRIKAN SOLAT??

 *kembali bersara sementara

August 7, 2010

Tips Mengakhirkan Meeting

Pernah atau tidak menghadiri sesuatu yg meeting yg tidak mberi faedah lngsung walaupun sebesar zahrah kuman kpd anda? atau pun meeting yg sptutnya dan sewajarnya dapat mencapai matlamat meeting dgn cepat, mudah, ringkas, xperlu berlama2 tp diperlembab2kan dgn perkara yg tah apa-apa..

Antara perkara yg anda boleh buat:

1. Jika hanya mahu melepaskn diri anda sahaja.. text kawan lain yg di luar meeting. ataupun kalau ada ibubapa yg sporting.. kata.."weyh, call aku.." dan selepas telefon anda berdering, cepat2 keluar dan minta excuse, sambil tu ckp kuat2 (sementara dlm lingkungan jarak yg masih boleh didengari), apa? esok ada kuiz? apahal xcakap awal2? ataupun, apa? sekarang juga? okay2.aku dtg..lari cepat2 supaya mereka menyangka anda benar2 ada perkara yg urgent.pergilah ke mana2 tempat utk melepak smbil memikirkan alasan yg logik utk diberikan kemudian kpd mereka kemudian nanti..

2. ataupun ketika itu tiada siapa yg sudi mengecall anda atau membantu anda. maka, mudah saja. buka fon, dan kemudian pilih lagu utk dimainkan (konon2 ringtone fon berbunyi).. tapi pastikan tiada siapa yg perasan anda buat begitu.. boleh dibuat dgn menekan fon yg disembunyikan di dalam poket seluar atau di balik tudung.. kemudian buat2 anda cari fon, dan menekan butang utk mjwb panggilan.

3. anda boleh buat2 sakit perut then berlari pecut ke bilik air. dan teruslah berlama2 di sana. atau terus saja pergi ke tempat lain. utk mdapatkan kesan yg lebih efektif, selepas kali pertama pergi ke toilet, pergi lagi buat kali kedua, ketiga, keempat dan sebanyak mana yg anda suka, tentu mereka akan kata eh tak apa lah..pergi saja ke klinik, mungkin food poisoning.kalau mahu bajet baik sedikit, apabila anda rasa meeting hampir habis, bergegas ke sana sambil menekan2 perut, utk lebih efisien..buat muka kesian..

4. ketika orang sedang potpet tu, picit2 kepala.. kalau boleh, bawa bedak yg putih dan disapukan kpd bibir..nanti nampak bibir lebih pucat.. buat2 duduk tidak senang.. kalau org itu seorang yg caring, pasti dia suruh pergi berehat. tapi, kalau tak bjaya menarik perhatiannya, buat lah perkara yg lebih ekstrim spt jatuh pengsan. sebelum pengsan,pastikan lokasi tempat anda bakal jatuh selamat..

5. jika anda tahu di mana tempat suis utama, jatuhkan saja suis itu tanpa perlu berfikir dua kali lagi.. well, ini hanya sesuai diaplikasikan jika meeting diadakan di tempat yg kecil, jgnlah blackout satu bangunan besar.. sbb nanti meeting akan dipindahkan ke bilik lain pula. mesti mereka akan terdiam, berhenti sbentar atau menstopkan terus meeting. dalam gelap2 itu, boleh lah cabut lari..utk mempercepatkan lagi proses manusia2 tersebut blah, bolehlah buat suara pontianak mengilai2..
kalau tak berkesan juga, buat seolah2 anda kelihatan sgt takut dgn kegelapan maka terus berlari keluar spt orang gila.

6. hanya boleh diaplikasikan utk wanita saja, bisik pada rakan sebelah yg anda nak pergi toilet, tukar "lampin".. ataupun senggugut..pamerkan wajah kerutan terbaik yg anda boleh berikan. dan jgn pulang lagi.

7. tiba-tiba, kalau meeting itu buat waktu malam yg dah melewati pukul 12.. buatlah spt merenung si org yg sdg bercakap panjang lebar tak tahu nak berhenti itu dgn pndangan mata yg tajam shingga kalau boleh terkeluar biji mata.. dan meracau-racaulah terus berlari ke pintu keluar..sepantas yg mungkin lalu menghilangkan diri. kalau org tanya esok, buat2 tak ingat ja apa yg berlaku.

ini lebih berkesan..mampukah anda?
8. jika anda yakin dgn kemampuan anda dlm mengeluarkan gas beracun yg sungguh hebat concentrationnya.. nah apa lagi yg anda tunggu.inilah peluang utk menggunakan kelebihan yg anda ada. selepas itu, dgn muka yg tidak bersalah, katalah sesuatu spt eh, siapa yg kentut busuk sgt nih.. dan cepat2 lah batuk-batuk, berlari keluar dr meeting.. jika mmg anda telah pasti utk berbuat sedemikian, makanlah bahan2 yg dpt mningkatkan power gas anda sebelum meeting.



jgn menyalahgunakan tips ini utk meeting penting.. hanya utk meeting yg tak berfaedah langsung yg bazir masa..

August 4, 2010

Rumah Hantu

Pada malam ni, ada satu event hebat..iaitu RUMAH HANTU
Mula-mula sgt excited nk masuk.. yela.. sebab nak rasa tahap manakah ketakutan yg bakal dirasai..konon bajet cool gila lah.. ingat cam tak best, cikai-cikai ja..
Maka selepas beratur panjang utk masuk ke dalam haunted mansion tu..
aku masuk dgn Ain, Hetty dan Farah.. cehh..4 orang ingat cam rasa selamat sikit.

Maka bermulalah pengembaraan kami ke dalam rumah hantu tersebut. Masuk kat pintu de rambu-rambu, lepas tu ada hantu sergah. tapi yg tu tak takut langsung, muka ja yg cat putih.

stesen kedua : tempat yg ada keranda 
nak masuk tempat ni, ada seorang hantu kecik kat tepi pintu masuk. tepi tu ada keranda n ada mayat dlm tu. depan keranda ada 3 ke 4 org hantu yg sama. selubung kain hitam, muka putih, merah.
aku masuk first, bajet cool gila. then, tanya kat hantu, after ths, nak jalan arah mana.
dia kata, cari klu utk selesaikan misteri dlm telefon, n telefon tu atas mayat dlm keranda. WARGHH... Tidak.. aku kalau tang org sergah-sergah, tggu tepi pintu boleh tahan lagi.. ini nak bukak keranda pula.. apa yg ada dlm itu?

stesen ketiga : hantu bungkus berdarah tergantung
kami mndapati ia hanya bantal peluk putih plus darah-darah sikit. so, tak takutlah.

stesen keempat: mcm bilik Dracula
tak taulah Dracula ke tak. tapi ala mcm dlm cerita hantu, yg ada scene tempat kerja, bilik bacaan yg menyeramkan dgn hantu duduk atas kerusi dsertai meja, kertas bersepah-sepah atas lantai. hantu tu duk diam ja, aku dgn ain pun chow lah. hetty n farah kat belakang, aku dgr mereka jerit sebab hantu tu dah bangun.
then, nak pergi tempat seterusnya, lalu cm lorong sempit, n ada hantu bersembunyi dlm gulungan langsir.. kita lalu, dia sergah.

stesen kelima: ju-on
ada dlm bilik tu, hantu yg bajet mcm xda kepala selak-selak suratkhabar duduk atas sofa. depan dia ada screen tunjuk scene jun-on merangkak keluar dr tv. hek eleh. nie ja ka? ain pun tanya, kita kena g mana ni? dia tunjuk kat screen byk kali. so, kiteorg tgok je lah. disebabkn tak da apa2 blaku lagi, aku pun pusing kepala ke belakang then tiba-tiba hetty n farah da jerit2 dan menghilang entah ke mana. aku pusing depan tgok jun-on pulak dah. serius, tak jerit.. cool.. haha
aku punya la ingat dia nak masuk balik bilik dia. rupanya dia jalan terus menghala kat aku. tak bgerak lagi ni, dia tak stop jalan sampai betul2 depan, jarak sikit ja.. ain dah kat belakang aku. pulak dah.. dah aku ni nak nyorok belakang siapa. yg kuang asam nya, dah la diri punya la dekat kat aku, lama pulak tu. time tulah terkeluar suara gadis aku utk ptama kalinya.. haha..

stesen keenam:
masuk satu bilik, belakang pintu ada hantu.. tak tau hantu apa. si farhana la jadi.
then, kena merangkak bwah ala-ala mcm terowong. ain di depan ya, dan saya di belakang punggung ain. haha.
dah nak keluar terowong ada hantu berselimut kat bwah pulak, mungkin hantu golek2 or hantu guling2?? dia kacau ain la, dah ain depan. aku baru nak keluar kan kepala, ain dah ke belakang.. adoii. terhantuk, tersekat kepala aku.. lepas tu, kita dah hilang cuak, kita lak kacau hantu tsebut.
tarik2 selimut dia, tanya ni siapa nih, ain kata eh, aku tendang karang..

stesen ketujuh:
hantu pocong kah? tak sure.. dia tggu kat tepi, aku pun tak tau dia wat apa. tarik-tarik pintu apa tah.

stesen kelapan:
dah nak habis dah... ada satu box.. masa lalu situ, hantu kecik keluar dari dalam.

Sekian.. yg paling takut ialah ju-on, dan mereka kata itu junior..
ciss. kuang asam kau takutkan aku mcm tu. baru nk cipta rekod, tak nak jerit.
kalau aku jadi hantu tu, sumpah aku gelak ohh..
tlepas carutan "baby" aku depan hantu tuh..

serius..memang bagus.. dfikirkan dgn masa kita yg limited, n supply pun..
Garnet telah bjaya menjalankan satu event yg sgt2 best!!!!

Perkara yg Annoying dlm Bersahabat

Dlm hidup ini mmg ramai manusia yg berlainan personaliti, cara pembawakan, dan kita harus belajar menerima stp kelebihan dan kekurangan mereka..
TAPI... normal la kita akan rasa annoyed dgn perbuatan yg kita benci..
TAPI... kita kena tahan dan bersabar je la kan, sebab ada juga perbuatan kita yg secara tidak sedar telah meng"annoyed"kan org lain..

Perkara yg Annoying dlm Bersahabat


1. Dpt markah rendah dlm exam
Bukan aku annoyed bila aku dpt markah rendah dlm exam.. tapi annoyed bile kawan dpt markah rendah dlm exam. lihatlah betapa bagusnya dan sejatinya aku sbg seorang rakan. aku lebih suka dia dpt markah kalau boleh biarlah 100% memanjang. sebab kalau tak dpt markah tinggi, dia akan tarik muka masam, "eh.. markah kita teruklah kali ni..xpayahlah tgok." sekali aku tgok taklah teruk mana pun, sama ja mcm markah aku.mungkin dia bmaksud aku ni seorang yg teruk sejak zaman aku bgelar pelajar kat sini lg sbb itulah standard markah aku. tapi, kita harus bsangka baik bukan, jadi, aku mbuat kesimpulan dia tlalu selalu mdpt markah tinggi dan akhirnya tidak bisa menerima qada dan qadar bhwa kuiz kali ini dia tidak skor. kan dah jadi rukun islam kelima tu, percaya kpd qada dan qadar.
itu adalah satu perkara yg annoying, sungguh!

2. Aku tak study pun
Aku tak study? kalau kau dgr aku cakap aku tak stdy memang bmaksud aku tak study sebab aku seorang yg jujur, ikhlas dan tidak suka mninggi diri sbb aku mmg dah sedia ada tinggi. tapi, setengah orang suka sgt cakap cmtu. wallawei, mcm aku tak tau kau study je sebenarnya. tak ada orang dlm dunia ini yg tak payah study tp score girlew baby. topik tu dah ajar lama, ttba test mengejut.. score pula. xpayah nak bajet genius la wei. mmg ada org yg genius girlew, tp itu entah seorang dlm berapa juta, ratus ribu? apa2 jelah. aku tak dengki kau dpt markah baik.tp tolongla jgn nk meriak diri, sbb aku seorang yg pndai menangkap mksud di balik kata-katamu.. yg btujuan mnyampaikan satu msg yg simple, iaitu aku tak yah stdy jadi skema sgt pun score lerwww..
jgnla mcm tu.. tak perlulah.. org lain tetap hormat, syg awk walaupun awk tak genius girlew baby.

3. eh.. jgn marah2, tension.. cool, chill la beb
okay.. itu satu bentuk pujukan mungkin? xsuka org yg emo tak tentu pasal.aku kalau stress, aku tak akan emo tak tentu pasal. ya aku ada tulis entri btajuk stress, tp aku mmg suka bckp dgn over dsertai ayat2 yg direct to the point yg mmg itulah yg aku rasa dr lubuk hati nurani aku. tp tak perlu emo melepaskn kpd org lain. dan kalau tlepas tu aku boleh faham die nga byk prob, okay.. no hal.. tp kalau dah selalu sgt stp hari kau bgitu, plus tak da rasa bsalah, cm at least kata "sorry..aku emo td".mmg aisyy..

4. membangkang pendapat, idea, smthg kegemaran org lain dgn bersungguh-sungguh dan sepenuh hati
ya.. di sini mmg pelajar2 semua pandai girlew. masing2 ada pendapat, idea masing2. mmg kita akan harap semua org boleh terima pendapat kita, tp tak kan tjadi stp masa bukan? aku akan terangkan knapa pendapat aku wajar dterima tp nk menerima atau tidak itu keputusan mereka dan aku tidak mbuat tunjuk perasaan maupun demosntrasi,merengek-rengek atau perang dingin selepas itu. ya.. korang cubalah belajar terima idea org lain! tak setuju tak pe, tp JGN tunjukkn muka masam-masam manis tu, muncung yg panjang sedepa, tak mahu btegur sapa..
cth kau minat tgok cerita Boys Over Flowers, aku tak suka  pun.
aku pun wat muka cmnie.. 
lebih kurang mcm tu la. ala, mcm mata mengerling,pndang tempat lain. seolah2 tak puas hati.
deeerrr.. tak perlu la weyh.. kalau artis msia ko nk wat muka cmtu okay gak sbb dieorg ni nama ja Islam tp mjatuhkan maruah agama Islam ja.

5. Dingin sejuk beku tak tentu hala
Hati Beku
tak tahu apa, kenapa, bagaimana, di mana ttba jadi dingin dgn kita. pernah kena? wey, kalau smthg yg tak obvious kau tak boleh nak harap org yg telah mencalarkn hati kecilmu itu utk mnyedari yg kau kecik hati lntas mminta maaf. smthg yg tak obvious tu mcm mana? mcm ni, kau buat lawak ke pa, biasa ar kawan kan.. ttba tah mungkin dia PMS hari ini, emo pula. mana la org tu nk tau pa salah dia?
senangnya, kalau terasa, nak permohonan maaf dipersembahkan, cakap pd dia. lain la, kalau kau buat smthg yg girlew nya obvious dia akan sakit hati, mcm kau carut dia. n kalau ttba sensitif dgn smthg pkara kecik ja, fikirlah baik2 semula lepas tu, ptut ke tak patut aku nak terasa.serius ar, ada oh org yg pelik.
"handsome gila ah pakwe lu, isyy..untungnya kalau aku dpt dia."
then, nak touching, isytihar perang dingin,jealous2 pahal? bukannya nak merampas pun, tak hengin la. sdgkan tgok gmbr pkwe ja, tak pernah kenal. SUMPAH PELIK!

6. tak tegur sapa
tak kisah la nak tegur ke tak. tp time susah baru nak cari.. tak elok la cmtu. apa yg susahnya nak senyum, tegur sikit.

7. Hormati privacy, keselesaan org lain
kalau tinggal di asrama lagila perlu btul2 jaga, hormat privacy org lain. sama2 tinggal, sama2 jaga kebajikan, keselesaan masing-masing. susah sgt ke nak letak barang di tempat asal? begitulah besarnya pengaruh bibik dlm kehidupan seharian sehinggakan bibik sudah tiada (sbb duduk kat asrama), mereka masih lg mngalami halusinasi bahwasanya bibik mereka tinggal bsama. mungkin dia trbayang-bayang bibiknya sdng menyapu, mbuang sampah mmandangkn kebersihan tempat tjaga.
tak semua org suka bila kau sibuk2 tanya pasal kehidupan peribadi mereka.
Jgn nak memekak tak tentu hala mcm org girlew, kalau tgh gayut dgn ssiapa di malam hari, cuba elakkan mengilai, merengek manja dgn volume yg tinggi sbb takut org lain terslah sngka wujudnya pontianak lalu mengakibatkan huru-hara. tak kisahlah nak ckp dgn siapa, its NONE OF kita ny urusan.. tp hormati privacy org lain.

8. Memandang rendah pd kebolehan sahabat sendiri
Ya.. mmg diakui tahap kebijaksanaan dan kegeniusan stp individu berbeza. tp jgn ingat kau pndai pelajaran, pndai speaking English, kau lebih baik dr kawan. kawan itu mungkin lebih pndai dlm bahasa melayu (ps:jgn pndang bahasa Melayu sebelah mata la makcik!), ada bakat bersajak, bertukang, suara yg merdu, melukis, kreatif, lebih bijak dlm kmahiran menganalisis, berbahas, mahir dlm isu semasa,
dan lain-lainnya. tolonglah jgn pandang kemahiran lain sbg tak guna, rendah. kalau stp org tahu mmanfaatkan kemahiran masing-masing dgn berusaha jd yg tbaik dlm bidang sendiri semua akan bjaya.
Bila tahu kawan bjaya buat sesuatu yg dia kurang mahir brbanding dgn kamu, mngkin normal rasa mcm tkejut.tp cuba ekpressikn dlm cara yg positive. tak sopan langsung kalau buat muka terkejut + bahasa badan yg annoying spt mata mmndang dgn pelik, kening trangkat sedikit skaligus mnympaikn mesej, "eh. kau boleh buat.xsangka aku. bukan kau bongok ke bab2 mcm nie."
cuba mcm ni.. "eh.. betul kau bjaya buat? wahh..tahniah! bagus2.. cmtulah kawan aku beb.."
ada beza tak?

9. Tak mnghargai
senangnya cakap buat sesuatu tnpa minta balasan.ya,memang..seorang sahabat yg baik buat sesuatu tnpa mngharapkn balasan. TAPI, manusia yg normal dan bukan alim tahap ulama mmg tak mngharap balasan mcm nak minta belanja ke, tp mereka mgharapkan penghargaan spt ucapan terima kasih saja sudah memadai atas pertolongn yg dberikan. susah kah?
kalau sahabt tu ditimpa sesuatu disebbkn ats mberi ptolongan tadi, maka jadi tanggungjwb kita utk benar2 mngambil berat tentang keadaannya. dan bukan hanya sekadar eh.. okay ke tak. dan kemudian blah mcm tu ja dn tak pernah ambil kisah lagi.
 sbg seorg yg bgelar sahabat, si dia tak kan jawab tak okay, sbb tak mahu mbuat anda rasa bsalah ats ptolongn yg diberi.

Korang pula apa yg annoying dlm bersahabat ni?

Aku cuma menulis secara umum saja, tiada mbabitkan siapa-siapa.. dan ini bukan ditulis dlm keadaan emo walaupun mungkin ada yg kata ayat mcm emo, tak lah.aku mmg suka menulis scara over, dan direct.
dan aku sndri mungkin pernah melakukan pbuatan yg tanpa disdari tak disenangi rakan-rakan spt bising, buat lawak bangang yg tak dpt diterima akal fikiran kamu, maafkan saya yg hina ini.
dn mgkin ada juga perkara di atas..

tp, tanpa sahabat apalah makna hidup kita kan?
ini cuma satu penulisan.. tak adanya nak attack, siapa2
dan mmg stp org akan ada sikap kawan yg yg dia tak suka, tp kalau kawan mngalami kesusahan, si kawannnya tetap akan menolong.
mari bsama bsabar,menerima kekurangan masing-masing.
terima kasih semua kawan2 saya! >_<

August 2, 2010

KOTAK ajaib yg Menakjubkan

Korang masa kecik2 pernah tak mcm dengar, baca cerita-cerita penglipur lara nak kelentong budak-budak boleh la.. pasal Kotak ajaib?
tak pernah ke? kalau tak kotak ajaib, permata ajaib ke?
mesti ada.. lebih kurang macam tu la..
apa nama tu. Kotak Pandora..?

Aku pun sebenarnya ada jugak kotak ajaib yg menakjubkan..
tak percaya kotak ni ajaib?
kotak ni dpt
1. menghubungkan antara manusia tanpa mengira jantina..
eh.. bukan hubungan apa2. cuma berkomunikasi je..
2. menghantar kiriman-kiriman surat kpd manusia secara percuma..
kotak ni korang just perlu masukkan ja surat tu, nanti sampailah dekat org yg korang nak bagi tu
(penerima & penghantar tertakluk kpd terma dan syarat)
ajaib bukan? kotak ni tak gerak tau. statik ja kat tempat asal dia.
3. juga sering penerimanya mendapat makanan2 bila bukak kotak ni.
tiba-tiba ja, ada makanan tersedia, dahla siap bertulis nama kita sendiri atas tu.

nak jadi pelanggan kpd kotak ajaib yg menakjubkan ini?
syaratnya..
anda adalah pelajar KYUEM dan ahli seumur hidup house of courage, DIAMOND..
TADAAAA.. ini kotak ajaib yg aku mksudkan..

Kotak Ajaib
Good Luck kpd semua juniors Diamond..
Moga dpt cari your pet family! chayok2..
Haha.. for my pet***, saya akan berusaha mberi klu2 yg useless.. 
>_< just for fun.. 

August 1, 2010

Properties of Man

Disebabkan saya tak suka bersikap tak adil.
nanti ada orang2 yg jealous kenapa chemistry data sheet for woman ada, man tak da.
ataupun.. eh, kita pun nak tau jugak mcm mana properties of man. senang nk handle dieorg ni nnti..
Maka tadaaaaa.. ini dia post...
Properties of Man..
Tapi,
NO KOMEN lah..
Pasti yg dirujuk sbg MAN itu lebih faham.. >_<


*Wo refer to WOMAN..
HAHA.. xkuasa la I nak komen nyah..
lgpun sayew rasew malu lew nk komen lebeyw-lebeyw..
kowang pikir lew sendiriw.. tak pun tanyew lew dieworg?

Properties of Woman


Pernah baca tak? 
best.. walaupun sy sndri seorang perempuan.. 
tp rasa nk gelak baca, dan mengakui kebenarannya..
kebenarannya tu bukan semua wanita begitu.
tapi kita lihat dr sudut secara umumnya Wanita Hari Ini.. 
ths thing kawan sekolah tag di fb.. 

Baca bukan sekadar hiburan tapi..
Pengajarannya...

Physical properties:

1. Tak perlu cover dgn alat2 mekap2 yg mahal ke murah, bertepek2 di muka..
bahan mekap ni kan bahaya.. banyak bahan kimia yg akhirnya merosakkan muka.
Contohnya..

Mekap mata
Pensil alis mata mengandungi beberapa jenis bahan kimia di antaranya adalah lampblack, petrolatum, parafin, aluminium silikat dan asid stearat. Penggunaanya di bawah kelopak mata tidak digalakkan oleh pakar perubatan. Kesan daripada penggunaannya sedemikian boleh menyebabkan pelbagai masalah termasuklah pigmentasi pada lapisan mukosa mata, mata menjadi merah, radang, berair dan pandangan menjadi kabur. Parafin tulin adalah berbahaya pada kulit dan parafin tidak tulin sepenuhnya boleh menyebaban kerengsaan dan ekzema. Walaupun pada amnya kandungan petrolatum adalah tidak toksik, namun demikian ia boleh menyebabkan alahan pada kulit. Pembayang mata mengandungi lanolin, lilin lebah, seresin, kalsium karbonat, minyak mineral, sorbitan oleat dan talkum (bedak). Bedak jika terhidu untuk jangka masa panjang boleh menyebabkan gangguan paru-paru. Maskara mengandungi garam asid stearik bersama pigmen dan/atau lanolin, parafin dan lilin karnauba. Pengalaman penggunaan bahan ini selama beberapa tahun menunjukkan terdapatnya beberapa kes seperti melecur, mata berair dan kerengsaan mata.

Baru aku cari sal set nak mekap mata..belum lain lagi.

Memang zaman skg susah nk bedak muka, pencuci muka, sabun mandi, eventhough makanan mcm sos,mee, perencahlah, pewarna yg btol2 selamat, mmg dah nasib la kita hidup zaman mcm ni. kang sebab tak nak guna bahan kimia langsung, xda satu benda pun boleh beli kt supermarket. tu sebab org zaman dulu umur panjang dan sihat2 kan?
tp tang mekap2 nk eyeshadow, eyebrow, pemerah pipi, gincu bla.bla.. concealer? tah..aku sndri tak tau..  ni tak payahla..sekadar jgn selekeh sudah le.
biar bersederhana.. 
kalau nak kahwin tu, okay la kot.. tp xyah la tp2 hari2 nak kerja, study pakai.. 
(jgn cikgu ielts aku baca ini sudahla~jgn report)

2. Ke"virgin"an dijaga baik2.. 
peringatan utk sy juga sebenarnya..
jgn mudah nk menyerahkan apa2 pd bf, walau tunang sekalipun..
kalau dah haram tu, haram jelah.. tak payah nak berdalih2 kata, "kita akan kahwin jugak nanti" ~contoh
Ke"virgin"nan bukn bermaksud tang tu ja (eh..paham kan), tp rambut,aurat semua djaga, prsentuhan laki, pmpuan pun dielakkan.. 

Nak dihuraikan semua panjang sgt pula.. 
Fikir sendiri lah okay.. >_<

KY dan Sekolah

Hari ini hari AHAD..
waahhh.. esok sekolah balik
entah mengapa walaupun dah masuk kolej
aku masih rasa mcm kat zmn bangku sekolah, referring to mrsm tgb la..sekolah lain tak taula aku cmna..

1. makanan disediakan kat dewan makan. yg bezanya kita tak panggil DM-dewan makan or DS- dewan selera.kita panggil DINING HALL-DH..fuhh.. kelas gitu mak!
2. ini kolej.. panggil teacher, tak pun cikgu.. kita tak panggil lecturer..
WARNING.. exception.. Bano.. kna panggil DR Bano.. okayh?
3. kerja sekolah ada.. cuma tak banyak mcm kt sekolah la..
4. duduk belajar dlm kelas2.. biasa org panggil lecture hall kat universiti..
5. nak keluar kolej kena sign kat jaga, keluar hari biasa tak boleh,  kena mintak sign DR Bano..
mcm kat asrama dulu..susah betul..
6. masuk lambat tak boleh.. nnti pak jaga marah.. pak jaga sini lg garang kot..
7. kelas sampai pukul 4.10.. mcm kat asrama ada prep petang..
8. slalu ja ada org dating2 kat kelas dulu kalau time2 xd prep, tapi skg pun sama cuma dieorg dating tepi pathway..
9. kena sama2 bersihkan chalet ala2 mcm gotong royong kat asrama bila hari ahad:inspection gitu.. nasib la kalau dpt roomate yg liat sket.sbenarny bagus gak kalau tp2 ahad ada org check gitu.bru padan muka!
10. kena join kelab sukan lah, green thumbs, netball ka. nasib baik xda Badan Beruniform..kalau tak mesti kena kawad, padang KY pun boleh tahan besar.
11. ada gym, tapi gym dia lg kelas gitu mak!
12. ada swimming pool (skul korang xdla la tu) haha.. riak ja, tp mcm biasa dia lg kelasla u..
13. ada perkhidmatan dobi yg wajib dibayar sama cm sekolah ja, dn aku tak pernah hantar..
-biasala rajin basuh baju kan- >_<
14. harus study GIRLEW..
15. ada saja rakan-rakan yg sekepala dn mceriakan kehidupan..
di mrsm=bdk 506 + PG, di KY=Diamonders+SDDH+DMMW+Gu Jun Pyo/F4
mmg byk btul kumpulan tak rasmi yg dtubuhkn sndri aku join..

best jd budak sekolah
tapi..
tang lain xsama la..
1.asrama bilik kongsi 4 orang..
skg satu chalet kongsi 4 org dgn stp sorang satu bilik.
2. common room ada aircond
3. instead of dulu satu asrama gotong royong, skg aku slalu single atau berduet ja atau jarang2 (mcm style p.ramlee ckp dlm tekateki Njum Pak Belalang) berempat2 kalau bersih kn chalet.. kesian.. isnin smpai jumaat:pelajar ALevel.. sabtu/ahad: bibik tak rasmi berkelulusan ALevel. hebatkan? cuba kau cari bibik ALevel? tak da punya!
4. pergi surau tak wajib, aisyy.tu yg aku tambah liat nk g surau..
apa nk jadi ni..
F4/Gu Jun Pyo, group tbaik ECOTRIP

ada apa2 lagi ka yg lain dan sama?