December 24, 2010

U Follow Me, I Follow U


Hukhuk..
Ada orang kata... kalau dia follow blog kita, kita kena follow balik blog dia. EH?
Atau dia tinggalkan jejak kat shoutbox, maka kita kena follow dia balik. EH?
Atau kita follow blog dia, maka dia kena follow blog kita. EH?
Atau kita tinggalkan jejak kat shoutbox dia, maka dia kena follow kita. EH?

EH? Tak semestinyalah macam tu. Sukahati siapa-siapalah nak follow blog siapa dan sukahatila dialah nak memfollow semula atau tak. Hak individu tu.

Ada orang kata... kalau dia dah follow blog kita, kita tak follow balik macam sombong.

Aha.. Come on.. bilangan follower tak menandakan :
- blog anda kegemaran ramai
-  entri blog kita best dan ada nilai, best di sini bermaksud boleh memberi manfaat.. Bukan sekadar tangkap gambar sendiri banyak-banyak dgn mekap berinci-inci sambil buat muncung mulut
- kalau dia follow tapi tak baca pun blog kita.. buat apa?
- kalau dia rasa blog kita tak best, buat apa nak follow?

So, kita tidak perlulah desperate nak tambah bilangan follower. Mereka nak follow atau tak, sukahatila.
Dan ada saja orang yg suka baca tapi tak suka follow right? So, rileksla.. >_<
>_<

December 7, 2010

Jalan-jalan Bersama Miss US


Hai anda semua. Kali ini kita berjumpa pula dalam rancangan Jalan-jalan Bersama Miss US Razak. 


Disebabkan kuatnya pengaruh televisyen, maka kami sekeluarga teringin juga nak pergi makan cendol LEMAN DAWI. Alah, kau tak tau ke? Keluar Majalah 3.. Cendol Leman Dawi ni terletak betul-betul tepi jalan, along Seremban-Tampin trunk road. Masa aku datang tu awal pagi, mana ada orang nak melantak makan cendol pepagi beb. 

Apa yg special sangat? Rasa sedapla.. dan ada macam-macam jenis cendol disediakan. 

Dan yg paling SPECIAL adalah BOLEH TAMBAH beb! Wow.. tak percaya? Tengok gambar la..

Atas meja tu, dah ada bekas letak santan dgn benda hijau tu (tak tahu apa nama), ais, gula merah. Semua ada lah. FREE!! Dan ada juga air barli disediakan FREE. 
Okay. Nak tempah boleh, nombor spt yg tertera...


Lokasi kedua..

Kemudian, saya juga pergi makan di Restoran Ikan Bakar Terapung kat Kuala Sg Baru, Melaka.. Dah biasa sangat makan kat Umbai. Jadi, nak try makan kat sini pula. Komen saya, harga mahal sangat, tak sesedap Umbai la. Tapi yg menariknya.. aku jumpa spesies baru. Okay, mungkin aku saja tak pernah dengar. TADAAA... introducing SIPUT BULUH..

Namanya memang menggambarkan rupa luaran. Cangkerang dia macam buluh, panjang-panjang. Kami order sebab teruja dgn nama dia. Bila sampai, semua macam eksaited. Gayat sebentar. 

Masing-masing ambil jelah makan. Tiba-tiba adik aku kata, perasan tak rupa dia macam cacing sikit. Bila aku nak makan, letak dalam banyak-banyak nasi supaya tak rasa sangat. Sekali kunyah, kenyal gila.. Kenyal sikit dari sotong. Ditambah dgn adik aku yg tak habis-habis membuat persamaan siput buluh ini dgn haiwan lain buat aku tak selera nak makan dah. Ummi aku elok saja makan 4 ekor dah dengar macam-macam ulasan adik aku terus rasa loya tekak. 

Kalau budak BIO, korang tau tak FLATWORM? Aku tiba-tiba teringat dalam kertas soalan BIO aku ada gambar flatworm. Bezanya kalau flatworm dia lagi flatlah dan ada satu saja hujung berbentuk macam anak panah tu. Siput buluh ni ada dua.. Aku tak ada niat nak merendah-rendahkan martabat siput buluh atau nama lainnya siput pepahat/ambal. Mungkin ada orang yg suka makan, takpe.. teruskan. No offense. Just sharing my 1st experience makan siput buluh.. 
Tak dinafikan, sambal siput tu memang sedap... 


Gambar flatworm carilah sendiri, Aku tak sanggup nak tengok. Kembang tekak sekejap.. 
Baiklah, sekian rancangan Jalan-jalan Bersama Miss US Razak.
>_<

Selamat Tahun Baru!

Assalamualaikum semua!!!
Saya mendoakan agar tahun baru ini, 1 Muharram 1432 H.. semoga kita semua

  • dilindungi Allah dari tipu daya syaitan
  • dikurniakan kesihatan fizikal, emosi jugak! Supaya kuat mengharungi dugaan akan datang
  • dipanjangkan dan diberkati usia 
  • dimurah rezeki oleh Allah SWT. Lagi-lagi, tahun ini merupakan penentu masa depan. Cewah.. lepas ke tidak A Level dgn jayanya??
  • ibubapa kita sihat, dapat melihat kejayaan anak-anak dia
  • rajin belajar
  • ilmu mudah masuk, fokus
  • dan macam-macam lagilah.. 
Dan buka cuti ini, aku ada interviews.. Dapat interview tidak bermakna dapat offer! macam mana nak prepare? Banyak kerja cuti ni, study tak habis lagi. REPEAT PAPER lagikan. HUA.. sapa soh kau tak belaja boto2 dari mulo lagi? Sapa soh kau minta perubatan? Kalau minta kos lainkan tak payah interview..

Mana boleh! Dah pilih medicine, maka hanya dia yg bertakhta di hati. Alang-alang genggam bara api biar sampai jadi arang. Dah sampai tahap ni, nak patah balik pun dah terlambat. Tak mainlah patah balik beb! MARA ke hadapan.. MARA mesti bangga dapat scholar macam aku.. 

Semoga urusan kita dipermudahkan tahun ini. Insyaallah..
>_<

December 2, 2010

Berakhirnya Sem Yg Tragik

Aku tak kisah orang tegur, tapi berbudilahkan. Jadi, kpd anda tu, saya ucapkan terima kasih. Ini terima kasih betul-betul, bukan sarkastik punya.
Aku pun dah lama tak buka blog. Jadi, lambat sikitla respon.
InsyaAllah.. aku sendiri sedang memperbaiki diri sendiri dari semasa ke semasa..

Aku nak cakap kat sini, aku tulis apa yg aku rasa, fikir. Maksudnya ini adalah blog peribadi yg bercampur aduk dgn kisah hidup aku yg taklah menarik sgt pun, pandangan, kritikan yg berasal dr kepala otak saya. Jadi, mungkin sebahagiannya atau sebahagian besarnya akan bertentangan, tak sependapat sgt korang. So, apa boleh buatkan. Setiap orang lain pandangannya.. Nak share, silakanlah..

End of sem dinner itu okay, sedap tapi tidaklah sebanyak makanan macam yang last last sem eh. Tak apalah, kurang pembaziran. Pada malam itu, dah macam buat karangan laporan pula.. saya rasa sangat terharu, sedih tengok video dan persembahan utk mengingati syazwan asyraf. Masa aku dengar dia dah pergi, aku dalam kereta Mas tumpang nak pergi stesen nak naik tren, balik rumah bercuti. Masa tu, aku seorang saja. Aku rasa aku macam tergamam, tak tahu nak bagi respons apa.

Dan aku tak pernah lagi menangis ke apa. Malam tu tiba2 rasa sayu pula. Aku sebenarnya sebelum ini tak rasa dia dah tiada, aku still rasa dia ada somewhere. Maybe sebab aku macam sangat  tidak percaya yg dia dah pergi, dalam keadaan yg mengejut dan terlalu tiba-tiba. Tentang Kita, lagu tu memang tangkap sayu betullah.

Aku masih simpan msg dari Syazwan, wish aku birthday! Bila baca balik, rasa kehilangan seorang sahabat yg sangat baik. Dan setiap kali online facebook, aku akan buka wall dia. Membaca semua ucapan orang lain post. Semua orang rindu kau kawan. Aku betul-betul harap kau bahagia, aman di dunia itu.

Sem ini juga kena panggil jumpa MR Azman. Whoaa..alah, perkara biasa. Yg tragiknya, aku masuk lambat sikit masa tu, budak MARA ramai dah ada. Aku pula bengapnya pergi jawab aku lambat pasal check email kt IT Lab. Well, aku tak jangkalah dia dok nak marah sangat hari tu, Mood swing kot. Tak sempatlah aku nak explain dgn lanjutnya kenapa aku check email dah kena tengking dah, siap campak kertas tunjuk sebab tu (ala, kertas nak bagi kat MARA) kat lantai. Uhhh... dah macam adegan cerita drama Indonesia yg orang kaya campak duit bila orang miskin nak pinjam. Hahaha..

Erm.. di sini, tidak berniat utk memburukkan siapa-siapa. My fault. Sepatutnya, cakap..
My application to University of Glasgow has some problems. I need to sent my UKCAT results immediately or my application will not be considered. Jadi, selepas dah hantar..saya check emaik utk memastikan mereka sudah dapat itu results dgn jayanya dan jika ada apa-apa masalah mereka nak apa2 lagi, hantar ke email. Itu sebab saya check email saya, (masa tu, kat chalet tak dapat internet okay!).

Thanks to kawan-kawan DIAMOND yg sangat happening. Kita memang BEST kan? JOM UNO Seround beb buka cuti ni!
EWD...

So, ini hanya satu entri yg membebel saja. >_<
and yeah.. BANGSAWAN CANCEL!! Wuhuuu..
its a good thing, thanks to our bad results??? yeke sebab tu?
>_<

November 17, 2010

Lagi ~TABARRUJ

>_<
Bertujuan utk memberi contoh, definisi yg lebih jelas.. 
Jadi, kaum lelaki anda pun ada peranan dan sahamnya kalau ada isteri, anak, sahabat begini..Ramai betul mak bapa yg bangga bila anak jadi artis bertudung, tak pun masuk majalah DARA. Bagi mereka, dah pakai tudung tu kira habis baguslah, bangga. Maka, dapatlah share saham DOSA bersama.. 
Sudah jelas apa itu Tabarruj??
Sambungan dari entri sebelumnya Stalk Blog Orang~TABARRUJ.. Nak lebih faham, rajin-rajinlah google..

Stalk Blog Orang ~ TABARRUJ

Hobi saya adalah STALK orang yg terdiri dari kawan-kawan, orang yg tak kenal, politicians, tak kiralah picture kat fb, blog atau apa2 jela. Terutamanya blog orang lain, secara random, menarik bila baca macam2 jenis blog terutamanya blog perempuan perasan lawa dalam erti kata lainnya obses dgn kecantikan diri sendiri sama ada memang nampak lawa sebenarnya atau biasa je atau tak lawa pun..

Manusia memang memandang kpd kecantikan luaran, tipu siapa kata tak langsung! Jadi blog mereka followers ribu-ribu walaupun entri penuh dgn gambar sendiri dan kisah hidup mereka sendiri. Yg dah kahwin pun ada! Isk.. suami dia tak marah pula tu tengok isteri dia tergedik. Ada yg bila orang tegur kata dia obses dgn diri sendiri marah! HAHAHA.. Ayatnya seperti berikut:
~ hari ni caye pergi tengok wayang dgn kengkawan. tgok cite antu, seram sgt!....
~ tgok! hari ni kita beli brang kat butik TUT. chantek tak?
~ gocok-gocok mata xcaye
~ ada owang kate muke kite mcm artis TUT bile senyum. hihihi
Aku rimas betul baca ejaaan macam ni!Lagi satu gelak HIHIHI. entah, aku rasa macam gedik.
Tapi bila blog yg sama spesies macam ni juga yg ownernya tak lawa, followers tak ramai pun. Ala.. kesian die. Itu blog dia, blog peribadi,jadi sukahatila diala kan nak tulis pasal apa? Betul tu..
Tapi.... 

1.Menunjuk-nunjuk kecantikan adalah haram


Pernah dengar TABARRUJ? Mengikut Al-Bukhari ia bermaksud apabila perempuan menunjuk-nunjuk kecantikan paras rupanya. Satu lagi pendapat, seorang wanita yg menampakkan perhiasan & kecantikannya serta terlihat bahagian-bahagian yg wajib ditutup utk memancing lelaki.
Surah Al-Ahzab, ayat 33:
Dan hendaklah kamu tetap diam di rumah kamu serta janganlah kamu mendedahkan diri seperti yang dilakukan oleh orang-orang Jahiliah zaman dahulu dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat dan taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya.

Tudung Bonggol Unta
Tetapi bukanla maksudnya tak boleh pakai pakaian baju kurung colour merah, kuning, corak-corak bunga dan sebagainya.Tabarruj ini terjadi jika pakaian itu tidak bersesesuaian dgn budaya, keadaan masyarakat tapi kalau dah memang tak tutup aurat confirmlah haram. Jadi, baju kurung bercorak bunga, colour2 bolehlah di Malaysia sebab lelaki sini memang dah biasa tengok perempuan berpakaian begitu. Yg jadi tak bolehnya bila pakaian itu terlalu menarik perhatian, OVER bagi masyarakat di tempat itu. Kalau orang di tempat X ni memang pakai baju warna gelap sahaja, maka perempuan yg pakai baju colour terang dah tentunya menarik perhatian lelaki lain. Islam tak menghalang wanita nak kelihatan cantik dgn niat yg betul spt utk suami. Asal nampak bersih, kemas dahla.

Perhiasan pula, boleh yg zahir saja. Macam cincin, gelang memang dah jadi kebiasaan masyarakat sini pakai, tapi agak-agak lah, bukan utk menunjuk. Dan ada ayat yg mengharamkan wanita menghentakkan kaki utk menunjuk perhiasan yg ada di sebaliknya. So, kalau yg berloceng tu tak payahla pakai, kalau tak hentak pun, confirm time jalan dengar. Loceng tu macam doraemon je. Lagi satu letak rantai besar gedabak kat leher yg tjuntai sampai dada, elok-elok takde benda nampak dah ada.

Pakai high heels? Apa tujuan apakai high heels sebenarnya? Hukumnya haram ke? Fikirlah sendiri berdasarkan apa yg tertulis di atas.

2. Setakat nak tunjuk barang apa beli time pergi shopping, alamak aii.. baik tengok katalog je.
3. Pakai tudung lepas tu, promote beli tudung bonggol unta. Adoi, kan dah dapat saham tu bila ada orang perempuan lain yg terpengaruh nak beli tudung bonggol unta yg kau jual tu.
4. Tulis dialog pasal malam tadi gaduh dgn bf.


well, aku tak nak masuk campur pasal tu, nak cerita pun agak-agak lah. Kalau sekadar nak tulis itu je, baik buat blog jadi private, just open to invited readers only. Tak pun kau tulislah diari okay? Better, dari nak mengebohkan benda-benda macam tu. Lepas tu, tulis kat tepi corner, tak suka baca blog ni, sila get lost. Yg kau tulis merapu, semua pasal lovey dovey kau watpe? Blog adalah utk dibaca umum, bagilah benda yg berfaedah sikit. Haisyy.. kalau dah kahwin, lagilah tak sopan nak cerita semua.

Aii.. nak bercinta tak payahla cerita dialog sekali. Nasib baik sebab cantik so takde orang kutuk dia. Cuba muka tak lawa, mesti kena kutuk..

So, sahabat saya di luar sana.. saya cakap sebab sy sayang, bukan nak mengutuk je.
>_<

Jgn Lebih, Jgn Kurang


Orang perempuan sinonim dgn Kebimbangan terhadap berat badan. Bagus tu, kita tahu nak jaga kesihatan. Eh, jaga kesihatan ke? OR kecantikan? Kalau memang dah terang-terangan, banyak FAT, wajarla dikurangkan seadanya. Tapi kalau dah nampak elok molek je, tak nampak apa-apa pun, tak payahlah nak kurangkan lagi.

Sebenarnya tahap kekurusan mana yg diharapkan dan diimpikan? Aku pun tak tahu. Nak jadi macam model ke? Yg model tu, tu bukan kurus, tu namanya KERING. Entah, bagi pandangan mata aku, tak cantik pun, macam tulang bergerak sendiri je. 

Dan janganlah percaya sangat kat BMI tu. BMI tu adalah measurement that only considered your height and weight. So, it doesnt take into account your body fat percentage. Based on artikel yg aku baca, oleh Dr Kenneth Cooper (founder of Cooper Aerobics Center), its better to be quite fat but fit than thin but unfit and BMI is not the best way. Tapi boleh jadi satu guideline saja.. 

Macam Erna ni kan, dia kalau kira BMI underweight.. Tapi kalau dia tambah berat badan, tak rasa tak sesuai ke dgn dia? Yg penting FIT, SIHAT..



Jadi, kalau badan dah okay tu, amalkan pemakanan yg sihat
Kurangkan pengambilan gula, minyak.. Sayuran dan buah-buahan makan
Senang cerita, amalkan pengambilan yg sederhana saja!
Dan juga bersenam, bersukan okay!

Tak larat nak joging, main badminton ke tiap2 hari kan.. >_<
Jgn Lebih, Jgn Kurang okay!

November 14, 2010

Tak Payahla OBSES

Ramai sangat sekarang ini, tak kisahlah baik budak perempuan, budak lelaki, remaja lelaki/perempuan, bapak-bapak, pakcik pun ada yang sukalah sangat, mengagungkan artis-artis khususnya artis perempuanlah kan. Tiada kaitan pula aku nak jealous sebab mereka lebih cantik, famous dan sebagainya.

Sebab bosan, Aku stalk page-page artis nie, dan ada baca banyak sangat komen orang-orang yang obses, jahil dan buta.


Contoh Situasi:

Kononnya nak membela, backuplah artis kesayangan awak yg tak bertudung dan seksi tu. Alahai, betapa jahilnya tapi nak berlagak macamlah tahu sangat. Mempersendakan Allah?
Masa kecil-kecil dulu, ada budak-budak kecil ni suka sangat nak pakai tudung? Rimas nak pakai tudung, tapi sebab ummi ayah suruh, ikut jelah. Tapi akhirnya kita fahamlah kenapakan.

Komen 1: Jawapan aku ye tolol..
Kau ni agama apa? Pakai tudung ke tak, tak penting? waduh, ayat first dah salah. Siapa kata pakai tudung tak penting pakcik oi? Yang Allah dok tekankan hukum tutup aurat tu apa benda? Tak tutup aurat, tak pakai tudung, apa dosa dia? Bagi setiap helaian rambut yang nampak itu bagi setiap mata lelaki yang memandang?

Pandai jaga maruah, personaliti dan agama.
Artis ini bukan sekadar tak bertudung tapi baju ketat2 semua. Itu dah dikira menjaga maruah ke? menjaga personaliti ke? menjaga agama ke? Cakap macam orang jahil betul.

Alasan biasa orang yang nak meringankan suruhan bertudung adalah tak semstinya orang yang pakai tudung itu baik sikapnya, yang penting hati baik.
Pakcik, pakai tudung dan mengamalkan sikap baik, akhlak baik adalah berbeza. Memang betul kenyataan tu, tak salah langsung. Orang yang pakai tudung, dia dah sempurna satu aspek iaitu menutup rambut bukan aurat ye. Orang yang tak pakai tudung dengan hati baik, bab rambut yang terdedah masih berdosa bukan. Yang penting hati baik? kalau hati baik tapi aurat KO, apa guna?
jadi tolong jangan mempergunakan alasan bodoh la nak menghalalkan sesuatu yg haram.

Jadi adakah meringan-ringankan suruhan bertudung dan menutup aurat itu tidak dikira sebagai mempersendakan hukum Allah s.w.t? Mana lagi ketara, mana lagi gerenti dapat dosa?
Tentulah tak pakai tudung, dah namanya tak pakai, confirm2la dapat dosa bagi setiap helaian rambut yang dilihat oleh semua die hard fan korang yang sangat supportive tu. Kalau terpaksa pakai sekalipun, masih tertutup bukan rambut? Aku tak fikir itu mempersendakan hukum Allah.

Contoh solat, berapa ramai yang solat sebab cinta, sayang pada Allah? Aku sendiri susah nak capai tahap itu, selalu kita buat sesuatu sebab kita TAKUT akan hukuman Allah. Kan ada beberapa tahap iman, yang paling LOW, sebab kita TAKUT pada hukuman Allah. Ingat kalau tiada hukuman, ramai ke manusia yang nak buat suruhan dan tinggalkan larangan Allah? Maksudnya kita kena buat,paksa buat sebab ada hukuman yang menanti bukan. Jadi, kita buat sebab kita TAKUT, hampir sama seperti kita PAKSA diri kita buat sebab tak nak masuk neraka, tak nak dapat dosa, tak nak kena gigit ular besar, dan siksaan yang dahsyat-dahsyat. Berapa ramai orang yang buat sebab CINTA dan SYG pada Allah?? Orang yang meringankan hukum Allah lah yang mempersendakannya.Apalah masalah korang yang obses sangat ni?

La ikrahafiddin. Maksudnya tiada paksaan dalam Islam. Maksudnya tiada paksaan nak menganut agama Islam tapi once kau bergelar Muslim, kau WAJIB ikut semua yang diperintahkan dan WAJIB tinggalkan apa yang dilarang. Kau KENA BUAT, tak buat, AMEK balasan kau.

Aku tak kisah nak  minat, minatlah. tapi tak payahle nak backup macam tu sekali. Dah memang dia salahla weyh, betulla orang tu kata kalau dia pakai tudung lagi bagus yang kau beria sangat apahal, bukannya dia maki hamun artis kesayangan kau pun. Adoii.. manusia sekarang..

Artis memang merosakkan agama dan bangsa...

>_<

November 4, 2010

Akhirnya Kau Pergi

Bosanla kelas, asyik-asyik muka kau je..
Tulah..asyik-asyik muka kau je.
Eh.. tahun ni dah kurang tengok muka kaula, sama kelas Chem je.

Siapa sangka tahun ni dia dah tiada?
Siapa sangka dia pergi secara tiba-tiba?

Kali terakhir aku tengok dia dalam keadaan masih boleh bergerak ialah masa marathon,
Dia potong aku, aku ingat nak sapa ke. Tapi tengok dia semangat je lari.

Serius..ini adalah pengalaman kali pertama aku ada kawan yg aku rasa pernah berborak, lepak sama, makan kat cafe yg dah meninggal dunia.

Aku rasa seram sejuk mengenangkan bila pula masa aku akan pergi? Aku dah bersediakah? Dan aku rasa sgt takut memikirkan bagaimana nanti aku di dalam ruang gelap di bawah tanah bersendirian dan selepas dikebumikan. Tiba-tiba tadi aku masih gembira, gelak ketawa bersama kawan, family tiba-tiba aku tersedar di alam lain yang berbeza. Teringat lagu Meniti Alam Barzakh.Lagu ni memang sangat tepat dalam menceritakan bagaimana perasaan kalau kita dah melangkah masuk ke alam barzakh.

Dan sekarang salah seorang sahabatku, Syazwan Asyraf akan menempuhi alam barzakh dan akan melalui semua itu. Ya Allah.. kau ampunkanlah dosa-dosanya, kau limpahkan rahmatMu ke atas rohnya, kau lapangkan kuburnya, ringankan siksaannya, tempatkan dia dalam golongan orang yang mendapat belas kasihanMu..
Maafkan aku.. tak dapat pergi rumah kau utk majlis pengebumian. Aku tak nak balik, sampai tadi pun nak balik teragak-agak lagi, tapi akhirnya balik jugak..
=(

October 28, 2010

JIKA TAK

Jika tak boleh... katakan tak boleh!
Jangan bagi alasan yang merepek

Jika malas katakan MALAS!
Jangan bagi alasan tiada masa

Jika tak mampu nak buat katakan tak mampu
Jangan bagi alasan aku cuba, aku usaha, tengokla dulu

Jika salah, katakan maaf..
Jangan bagi alasan yang bodoh

Jika tak suka, cakap
Jangan buat muka

>_<

October 21, 2010

Leggings?

What's the point wearing tudung with leggings? and also not wearing tudung but with leggings.
Leggings ARE NOT PANTS!
At least, walaupun still masih tak sempurna tutup aurat, pakai jeans yang agak fit (bukannya melampau fit) pun kira lebih baik kalaulah korang dah terdesak , desperate sangat nak tunjuk bentuk kaki yang cun melecun tu. leggings are mean for people yang tak nak pakai seluar tetapi nak cover sikit macam pakai seluar. Direct to the point, anda sebenarnya tak pakai seluar langsung.

" akan ada di kalangan umatku di akhir zaman yang berpakaian tetapi telanjang"

Mempermainkan hukum Islam dengan menghalalkan, membenarkan sesuatu yang haram dengan cara membuat yang haram kelihatan seolah-olah halal, boleh. Ada saja yang tak pakai tudung tapi masih mampu pakai baju yang longgar, itu memang spesies yang hampir pupus. Spesies yang makin bertambah adalah suka pakai baju pelik-pelik yang tak tutup aurat.

Kadang-kadang nampak kelakar bila tengok sesetengah gaya baju. Tapi sebab aku sedar diri aku yang sebenarnya tak ikut trend, maka diam saja. Kalau ditegur, dikata aku yang ketinggalan. Sangat kasihan dengan orang yang jadi mangsa fesyen. Siapa yang menentukan fesyen itu cantik? Media, pengeluar dan artis Islam yang tak guna. Mereka pun promote, suruh orang bukan Islam pakai time fashion show. Tersebar dalam kalangan orang Islam, orang Islam pun "bijak",
" eh, nampak cantik pakai leggings la. ni latest fashion."
ada terbaca discussions orang jahil tentang pakai leggings...
"berkenan sangat tengok orang pakai leggings nampak ikut latest trend."
aah.. kau ikutlah trend, esok kat akhirat. Jawabla.. saya pakai macam tu sebab nak ikut trend.
Gerenti habis bernas ah alasan tu.

Sekian..
oh, jgn lupa. Kalau pakai leggings ni sesuai sangat pakai blouse then, pakai belt kat pinggang. nampak kerampingan pinggang dan ketimbulan dada..
Itu dia slot fesyen kita hari ini..

>_<

October 2, 2010

MUN

*Cerita karut je!

Itu salah Mun sendiri
Takpalah..
at least, Mun belajar dari kesalahan kan
Mun juga belajar tentang kelakuan manusia yang macam-macam

Mun belajar bersabar
Tapi Mun dah banyak kali buat kesalahan yang sama
walaupun Mun dapat juga bertahan dlm suatu jangka masa
Takpalah..

Mun tak suka dan Mun rasa tak patut Mun buat 
Tu sebab Mun rasa macam nak marah, bosan bila dia buat macam tu
Kalau kadang-kadang Mun ikutkan juga
Tapi dalam hati, Mun rasa berdosa, rasa bersalah 
bersalah pada ibubapa khususnya
Hati Mun rasa tak tenang

Cakap mudah..
Tapi hanya Mun yang faham
Diri Mun rasa terhina
bila diberi kata-kata macam tu

Itulah.. Mun degil
tak nak dengar cakap orang tua-tua
jangan percaya
mereka ni semua tak guna ja

September 29, 2010

Apa Cerita kat KY?

Managed to deactivate facebook for 1 week.. Kejayaan besar!
With the help of.... tak dapat internet di KY

Activate semula sebab semata-mata nak MAS upload gambar-gambar masa BORIA DIAMOND yang memang best gila. Pembetulan sikit, activate sebab nak MAS tag gambar aku.

Boria Memang BEST.. tak menang the first place pun tak apa. Kita kalah bermaruah okay
dan bagi aku, Boria Diamond memang best compared to others. maybe ada certain kriteria lain yang dikehendaki juri yang ada pada house yang menang. Tapi the most enjoyable boria is DIAMOND

Aku ada satu masalah besar nak deactivate facebook sebab..
aku sayang nak tinggalkan game yang aku dah main hingga dapat top 10 ranking seperti Hotel City, Restaurant City dan Country Story. Top 5 kot.. Hebat kan.
Aku rasa macam ruginya kalau ada orang lain mengatasi level aku sebab aku dah lama tinggal bila tak online. Bila fikir semula, memang aku rasa bodoh juga.

LEGA...
Bila UCAS dah siap hantar, kalau ada corrections tak tahulah
PS dah siap
Malaysian Studies Folio dah hantar
Presentation Malaysian Studies dah selesai ~ group first tu~

Coming...
Semester EXAM..

Kesimpulan..
Hidup di KY memang sentiasa Busy, selesai satu hal, datang satu hal lagi.
kalau mahu semata-mata study saja, maka KY memang bukan tempat yang sesuai KOT
Dan akhirnya kembali BUSY semula..

September 20, 2010

UK + CAT


Is this UKCAT?

Naaa.. ukcat is a type of exam
specifically an admission test required by most of medical school
at UK


September 11, 2010

Balik Dari Beraya

Kalau hari itu, aku tulis pasal Balik Raya, kali ini pasal Balik Dari Beraya..

Hari raya kedua tengah hari aku dah balik dan sampai ke rumah. Tak payah rasa takjub, kampung halaman belah umi, ayah, dua-dua di Melaka, dalam daerah yang sama. Senang betul hidup.
Jadi, kalau nak senang, cari jodoh dekat-dekat saja.

Dan lebih baik lagi yang masa kahwin memang dah yatim piatu. Maka, tak payah gaduh-gaduh hari raya pertama nak balik bermalam rumah siapa, sebab mestilah didahulukan yang masih ada orang tua.
Hari raya pertama, aku pergi beraya dua-dua kampung. So, adil kan.. Dua-dua kampung pergi raya pertama..tak habis rayau, sambung raya kedua.
Korang semua mesti tak dapat macam tu.. haha..

Dan sememangnya rasa sangat bersyukur sebab umi, ayah dipertemukan. tak sanggup nak balik beraya mengharungi segala macam kepayahan, kesesakan, dan sebagainya. Lebih jauh, lebih tinggi risiko kemalangan tahu. Bukanla tiada risiko langsung, tapi lebih tinggi. Tol tak payah bayar, masa pun jimat.

Petang ini saudara nak datang beraya.. jadi, sebagai anak tunggal perempuan.. saya pun kenalah membantu menyiapkan apa yang patut..

September 9, 2010

"Bakering Day"

My first kek lapis.. taking hours!!!

See.. with prunes..
the black thing=prunes..
tapi colour tak menyerlahlah, tak baik letak pewarna banyak-banyak tahu.
HOHO..

aku rasa macam kek ni comel betul.. geram aku!

anyway, sekali lagi.. selamat hari raya..
ampun dan maaf saya pinta..

September 3, 2010

Anak Gadisku

Suria dibesarkan dalam keluarga yang sangat mewah. Sebut saja nama bapanya Datuk Mat pasti semua orang kenal. Silap-silap boleh mengundang bahaya maklum saja perompak sekarang sudah pandai menculik anak gadis jutawan untuk dibuat tebusan tambahan pula dengan rupa paras Suria yang rupawan tersebut. Ramai saja jejaka yang tergila-gilakannya. Walaupun Suria berdegil, berkeras tidak mahu memilih seorang pun di antara mereka sebagai kekasih hatinya tetapi dia masih saja tetap melayan mereka lebih dari kawan biasa hubungannya. Bila dipersoalkan, Suria hanya menjawab, Suria dan dia hanya berteman baik saja. Alah.. seperti lagu Ratu itu. Teman tapi Mesra begitu. Hingga terdengar gosip-gosip dari makcik-makcik kampung tentang sikapnya itu.

 "Alah.. macamlah tidak punya gadis di kampung ini yang baik-baik untuk dijadikan sahabat. Mengapa harusnya dengan lelaki juga?"
"Isy.. mungkin lelaki itu lebih memahami dia.." kata Mak Eton cuba menyebelahi Suria. Maklum saja dia itu bibiknya di rumah Suria pastilah dia khuatir kehilangan kerja jika ada desas-desus mengatakan dia tidak menyenangi sikap Suria itu.
"Tiada alasan lagi. Bukankah wanita dan lelaki itu hanya berhubungannya bila perlu. Sedangkan untuk belajar contohnya memahami hukum menutup aurat pun lebih baik kita memilih guru dari kalangan wanita, jika tiada yang berkemampuan untuk menerangkan.. barulah dicari yang lelaki." balas Mak Timah. 

" Eh.. Eton.. apa yang kau buat di rumah orang kaya itu?"
     " Aku membersihkan rumah, memasak.. "
"Oh.. kalau begitu itu ahli keluarga perempuan di rumahnya buat apa pula?"
      "Mereka selalu keluar pergi membeli belah, atau hanya duduk-duduk sesama mereka'
"Wah.. senangnya hidup semua benda dah ada orang yang buat."
      "Aku cukup tak setuju sebenarnya membiasakan anak-anak dengan cara macam ini. Aku pun punya bibik di rumah. Tapi aku selalu bersama anak-anak setiap hujung minggu mengemas bersama. Bukan apa, aku tak mahu mereka membesar dengan tiada kemahiran hendak meneruskan hidup ni."
"Kau pun boleh tahan kaya Siti. Kemahiran meneruskan hidup buat apa? zaman sekarang ada duit, semua jalan lah.. "
     "'Aku tak mahu anak-anak aku tak tahu nak mengemas, mengurus diri sendiri tanpa mengharapkan orang lain. Bagaimana mereka nak teruskan hidup dengan selesa tanpa orang gaji? Tak patut mengharapkan orang gaji saja. Bagi aku, yang paling penting dalam mendidik anak selain dari ilmu agama ialah mengajarnya berdikari."
"Betul kata kau Siti. Kalau anak kita dapat ke luar negara, tak kan kita mahu hantar orang gaji sama kan?"
"Hidup senang takkan mengajar seseorang jadi orang yg berjaya.. Cuba kau tengok, orang yang betul-betul berjaya, macam businessman.. Mesti dah banyak kali jatuh, muflis tapi bangkit semula."
"Dengan hidup susah, mengajar kita erti kehidupan, barulah kita tahu nak menghargai setiap apa yang kita ada sebab kita tahu payahnya nak mendapatkannya."

"Eh.. aku lupa aku tak masak nasi lagi di rumah Datuk. nanti apa pula mereka nak makan. Bukannya tahu memasak semua tu.. aku pulang dulu ya", kata Eton..
Yalah Eton..

September 1, 2010

Wanita!

Saya tak kata diri sempurna sebab saya sendiri masih dalam proses memperbaiki diri dari semasa ke semasa. Proses memperbaiki diri kita akan sentiasa berjalan hinggalah kita mati bukan? Lainlah kalau memang dah degil, tak sedar diri dan tak mahu berubah, dan cuma bagi alasan basi, stp manusia ada kelemahan masing-masing, bila menerima teguran, kritikan dari orang lain.

Mungkin ramai yg bosan bila bab aurat ini diutarakan. Tapi, ini bab yg sangat penting dlm menentukan kukuh atau tidak umat Islam. Mengapa? Sebab wanita ini adalah bakal ibu. Ibu yg baik, solehah akan INSYAALLAH melahirkan zuriat yg soleh, solehah seterusnya mengurangkan gejala SOsial, keruntuhan akhlak yg melanda remaja Islam sekarang ini.

Tak percaya? Okay. Kita mulakan dgn wanita yg berpakaian ala kadar saja tutupnya. Dan kalau dia tetap tidak berubah, tetap tidak mempunyai kefahaman yg sebenar-benarnya mengapa perlunya wanita menutup aurat hingga mendirikan rumah tangga. Apa anda fikir dia akan mentarbiyah, mendidik anak gadisnya utk menutup aurat? Pasti dia tak kisah..katanya, terpulang pada anak gadisnya, itu pilihan dia. Dah dapat hidayah pakailah tudungkan.

Monolog dalaman ibu tersebut..
Macam aku ni, dah berkahwin (badan dah naik) baru pakai tudung or barulah tahu bahasa nak pakai baju yg besar sebab tak mahu nampak perut yg menggeleber, yg buncit selepas bersalin. Itulah badan time cantik nak tunjuk. Werkk. suami, lelaki dayus saja yg benarkan isterinya menunjukkan aurat, bentuk badan sbg tontonan umum.

Bila si gadis membesar, dia juga tidak menutup aurat dgn baik. Bertudung tapi tshirt, jeans, seluar ketat. Itulah fesyen gadis remaja zaman kini. Dan saya yakin kebanyakan mereka SANGKAKAN mereka cukup baik, dah cukup bagus, dah cukup menutup aurat sebab memakai tudung.

Bila aurat dah terdedah, adakah si budak lelaki yg juga semakin meningkat remaja dapat membesar dlm suasana yg menyuburkan pelaksanaan Islam dgn dikelilingi perempuan tak tahu malu spt ini? Maaf.. setahu saya gadis memang dikurniakan Allah sifat malu yg menebal. So, bila dah jadi macam sekarang ini, saya pun rasa confuse. Adakah lelaki lebih pemalu dr wanita? Sebab baju lelaki besar, labuh lebih mudah dijumpai berbanding baju wanita.

Dapatkah suasana spt ini melahirkan tahfiz? Kita memerlukan tahfiz dlm sesebuah masyarakat Islam. Seorang tahfiz iitu bagi memantapkan daya penghafalannya, bukan saja perlu menjaga sumber makan minumnya malah pandangan dari perkara maksiat. Contoh mudah di bulan puasa, puasa itu ertinya apa? Bukan sekadar menahan makan minum, malah juga pandangan bukan? jadi, kekerapan melihat aurat wanita itu bukankah memberi kesan yg tak baik? Melalaikan, mendorong kpd gejala SOsial yg makin tenat. Hal ini bukan sekadar utk tahfiz juga malah utk semua umat Islam. Jika mata terlalu kerap melihat maksiat, tidakkan hati boleh menjadi hitam, gelap dan akhirnya terjebak sama?

Mulalah lelaki pandai nak mengurat wanita. Kemudian, terlanjur, berzina. Jika tidak pun, sudah bersentuhan sebelum memiliki apa-apa ikatan yg sah. Lahirlah golongan yg tidak kisah langsung utk bersentuhan sesama berlainan jantina. Golongan ini kemudiannya menikah. Adakah mereka dapat membentuk satu keluarga yg dibina berdasarkan prinsip Islam? Adakah satu perkahwinan yg dibina dari asasnya yg termasuk maksiat spt yg saya katakan tadi contohnya sudah bersentuhan sebelum berkahwin itu rumah tangganya akan diberkati, dilimpahkan rahmat oleh Allah? Jadi adalah satu perkara yg salah jika alasan ini diberi, tidak mengapa saya sentuh dia kerana lambat-laun kami akan berkahwin juga, kami serius. Bagaimana rumah tangga mahu aman kerana asasnya dari perkara yg dilarang Allah?

Wanita ini pula akan mendidik anaknya spt mana fahamannya yg cetek tentang Islam. Nah, adakah zuriat yg soleh, solehah dapat dilahirkan?

Ya. mungkin anda boleh kata wanita itu mungkin akan berubah, anak gadis itu akan menerima ajaran agama Islam di sekolah dan mungkin dia akan berubah. Benar, tetapi peratusannya lebih rendah. Bukankah lebih bagus jika dari awal,sejak kecil sudah dikukuhkan perasaan cinta, takut kpd Allah. Maka, semua hal keruntuhan akhlak ini tidak akan terjadi bukan?

Dan adakah rata-rata gadis remaja yg seksi di luar sana tak belajar subjek pendidikan agama Islam di sekolah? Jawapannya mudah.. mereka belajar tanpa penghayatan, tanpa kefahaman. Ibu bapalah yg mencorakkan anak-anak bukan. Anak lahir spt kain putih bersih. Pernahkah anda baca? Tingkah laku, sikap anak itu apabila meningkat dewasa banyak dipengaruhi pada cara dia dibesarkan kerana pada usia kanak-kanaklah dia paling cepat belajar, dia menerima saja apa yg diberitahu, ditunjukkan.

Anda pun jawab.. ada saja orang yg mula-mulanya baik tapi akhirnya buka tudung dan ada saja yg mula-mulanya tak menutup aurat kemudian berubah. Ya.. benar. Tapi, sekali lagi saya tegaskan di sini, bukankah lebih baik jika dari kecil sudah dipupuk kefahaman, penghayatan Islam ke dalam diri. Dilentur buluh biarlah dari rebungnya bukan? Jika penghayatan agama itu benar-benar sudah dipupuk kukuh, InsyaAllah kurangnya masalah spt hari ini. Buang bayi, rogol, zina dan sebagainya. Takkan sudah terlanjur, sudah terkena baru mahu insaf? Mencegah dari awal itu lebih baik dari merawat.

Jadi besar bukan peranan wanita? Wanita yg baik akan melahirkan umat Islam yg baik.
Justeru, tolonglah, saya merayu saudari muslimahku, tutuplah auratmu, malahan bukan sekadar aurat tapi perbaikilah akhlak kita.. Kita punya peranan penting dlm mencorakkan bagaimana masyarakat Islam kita. Rosaknya wanita, akan rosaklah lelaki.

Sesungguhnya Rasulullah mengingatkan bahawa selain dari fitnah Dajjal, wanita adalah fitnah besar bagi lelaki. Kita yg mendorong lelaki bertindak sedemikian, dan kemudian menuding jari kpd lelaki semata-mata. Maka, kanak-kanak perempuan yg masih kecil, gadis yg menutup aurat menjadi mangsa memuaskan nafsu lelaki yg buas.

Seolah-olah, anda membiarkan saja pintu rumah terbuka tanpa dikunci rapi dan kemudian apabila pencuri masuk anda menjerit meminta tolong. Begitu bukan? Mempamerkan kecantikan tubuh yg sewajarnya disimpan, ditutup rapi hanya buat suami.. tetapi bila lelaki yg melihat cantiknya anda ingin menyentuh, lantas berlakunya rogol, zina, anda hanya menyalahkan lelaki 100%. Adalah tidak keterlaluan jika saya katakan dgn berpakaian seksi anda sebenarnya telah melakukan gangguan seksual kpd lelaki!

Ini dikira menutup auratkah? Anda fikirkanlah.. Apakah definisi aurat yg sebenarnya?
Aurat itu bukan sekadar bertudung!! Menutupi seluruh badan, tidak menampakkan langsung bentuk tubuh badan, tidak jarang, tidak ketat. Mengapa,dan apa yg terlalu susahnya memakai baju yg longgar?
Ada sesiapa punya jawapan utk itu?




Sekadar utk dikongsi bersama..

Daripada Umm Salamah, isteri Nabi SAW, katanya(di dalam sebuah hadis yang panjang):
Aku berkata, “Wahai Rasulullah! Adakah wanita di dunia lebih baik atau bidadari?”
Baginda menjawab, “Wanita di dunia lebih baik daripada bidadari sebagaimana yang zahir lebih baik daripada yang batin.”
Aku berkata, “Wahai Rasulullah! Bagaimanakah itu?”
Baginda menjawab, “Dengan solat, puasa dan ibadat mereka kepada Allah, Allah akan memakaikan muka-muka mereka dengan cahaya dan jasad mereka dengan sutera yang berwarna putih,berpakaian hijau dan berperhiasan kuning….(hingga akhir hadis)” (riwayat al-Tabrani)
Tidak teringinkah kita,wanita Islam mengecapi nikmat ganjaran sedemikian rupa?
Apakah yg terlalu susahnya buat kita menutupi aurat?
Mengapakah terlalu bangga mempamerkan tubuh masing-masing?
Mana hilangnya perasaan malu, takut pada Allah?

August 24, 2010

Burden


Kita sentiasa membawa beban..
Tapi, kita tak boleh melepaskan diri dari beban tersebut.
Tak semua beban membebankan..
Tapi ada beban yg memang membebankan

Anda pun pasti rasa terbeban membaca..

ABU


This is a story about Abu and 
Someone Abu love
someone he respect, someone he trust

then, a small problem arises between Abu and that someone
Lets make someone = x
The problem is just a small one
Very small one
It actually should not be a problem

That small problem causes x to say
Abu, I HATE U!
and he said if u dont want to do this
Lets equate the thing that x want Abu to do = y
we will never be friends again

Abu was really sad
Abu was shocked
He felt so disappointed
He never thought of x would say something like that

Abu then made a decision
that he will never be able to do y
it is against his stands
why x could not tolerate with him?

So, he again felt extremely sad
he said to himself
i will not do y, y is wrong
why small problem caused x to decide that?

then, x knew Abu did not want to do y
Abu felt hurt
Abu said okay..fine.. go ahead with ur decision
As Abu already has tried to explain nicely
hoping x to understand
But x will never understand, never

surprisingly
x felt hurt too
x said in the end..
okay.. u want it,
we will never be friends again
i hate u 

x was the one who said it first
this really hurt Abu
as small thing has made x to end friendship
was not x who want it at first place?
finally, who was the most hurt, disappointed?

ABU
because he was hurt at the first time
and second time
as x thought Abu was the one who
wanted to end their friendship
so x continues to hate Abu for the rest of his life

therefore..
the last equation 
human = complicated

weird story huhh?
never mind.. 

August 23, 2010

Bad & Inspiring Day

Inspiring? Betul ke macam tu tulis? Tak kisahlah..
Why is it an inspiring day?
Because today, banyak seniors yg datang ambil slip result di office KY. Aku sendiri yg di KY pun tak ambil sijil lagi. And ramai mereka yg ada dapat A* or cara nak sebutnya A STAR. by which means A yg markah tinggi gler la..
Jumpa pet sis kejap tadi di cafe pukul 8. Kak Wa belanja makan.. Susah nak dapat ni. >_<
Jadi, walaupun aku dah melantak buka puasa di Dining Hall tadi.. aku masih memanfaatkan peluang keemasan ini dgn order nasi goreng pattaya + air teh o ais. Wuu.. habis dua-dua aku makan. Betapa elastiknya perut aku.

Tahniah sebab Kak Wa dapat A*AA. power gila ah, A* for Chemistry tu. Aku nie nak kena repeat Chemistry sebab dapat B for AS Level. Komponen pula C for paper 1, A for paper 2, B for practical. Hmm.. kenalah repeat.. Itulah siapa suruh tak struggle from the beginning right? My fault.

Aku rasa mcm tersemangat utk study, make sure aku get a place for medic. Btw, aku nak pergi Ireland. Tapi, kalau ada rezeki ke UK pun tak kisah. Yg penting lepas. Itu saja. Sebab aku pun nak juga datang semula ke KY next year ambil certificate dgn wajah ceria, sibuk uruskan persiapan nak fly. Lepaskah? Tak pela. Sementara kesempatan masih ada, aku akan usaha. Lepas atau tidak itu urusan Allah.

erm.. saya tak minat dia pun
tapi sebab ada perkataan hwaiting.. 
Why is it a bad day? That's secret..
Tapi.. no matter what and how bad is it, saya akan tabah menghadapi..
Come on.. hwaiting!!

Sudut ilmiah.. aku rasa ia agak ilmiah.
*hwaiting is an Konglish (Korean English)
Korean have difficulties in pronouncing letter F
so, it is substituted with HW.. FIGHTING!!


GO! GO! U CAN MAKE IT!

August 21, 2010

Game FB

antara game yg pernah
aku ceburi..
Korang suka tak main game-game yg tersedia di Facebook? Antara yg famous di FB ialah
Restaurant City, Mafia Wars, Hotel City, Country Story, Cafe World, Pet Society.. bla.. bla.. bla..
Eleh. jangan nak kata banyak game FB sesuai utk girls saja. Ramai ja boys yg top five dalam ranking level game tersebut.

Utk naik level dengan cepat, kita kena dah lama main. Experience dah banyak gitu.
Tapi, kebanyakan game akan sediakan free gift yg penting utk membolehkan kita bina sesuatu yg boleh naikkan level kita dlm game tersebut. Free gift ni pula hanya boleh kita bagi kat friends. Utk kita dapat free gift, friends kena hantar balik.

Jadi, korang rasa apa faedahnya kita main game di FB ni? 
Dapat memupuk semangat kerjasama, tolong-menolong dan tahu membalas budi.
Sebab bila kita hantar free gift kat friends, dia akan kata send back to ur friends. FB mengajar kita mengenang budi, dan membalas jasa. >_<

So, perkara ini patut diaplikasikan dlm kehidupan sebenar bukan?
Lihat.. dia suruh balas budi semula

Kawan susah tolong, dah tolong tu ucap terima kasih. Dan bila dia perlukan pertolongan, bantulah yg termampu. Bukan main lepas tangan saja. Tu namanya "kurang Belajar adab" ataupun kita panggil sindrom KBA. jadi, lepas ni nak kata orang kurang ajar kedengaran tidak sopan. Kita kata saja kau ni ada sindrom KBA. Dan suruh saja dia google cari.
Bantulah rakan anda hingga yg tmampu
Bukan in case FB tau.. in real life
tengok.. dia kata u r a great friend

Memang pandai aku mereka, merepek alasan faedah bmain game di FB. Tapi, sebenarnya logik jika dikaitkan dgn kehidupan seharian.

Tapi, malangnya biasalah pemain tegar di FB ini tak banyak. Jadi, yg tegar ini tentulah ada keazaman dan keinginan nak naik level game dgn pantas dan cekap. Nak tunggu friends hantar free gift memang lambat dan susah sebab tak ramai yg nak exchange free gifts, ada yg tak balas pun. Ciss..

Apa langkah utk mengatasi masalah ini? senang saja..
Kita buat account FB. Contohnya spt memiliki 5 account FB.
Kemudian, buka game tersebut bagi stp account FB.
Add diri sendiri.
Hantarlah free gift kpd diri sendiri! Cepat, mudah!

Lihat  Gu Jun Pyo pun add aku.

Btw..buat satu list email+password. Biar password email dan Fb account sama. senang..

Adakah korang rasa aku membuang masa? memang pun..

August 20, 2010

Mari Bergayut

Saya tak kisah anda nak bergayut di dahan pokok tapi pastikan anda yakin dahan pokok itu selamat serta bersesuaian dgn berat anda. Lagi satu, pastikan tahu turun sendiri. Tapi bergayut di pokok tak lah sesusah dan menyusahkan bukan? kalau tak tahu turun, kita boleh panggil bomba..Macam di sekolah aku dulu, MRSM Batu Pahat. Kami pernah panggil bomba sebab nak turunkan seekor kucing di tingkat atas bangunan. Gempak kan?

Kalau memang tak mahu turun, mcm budak-budak sekarang yg suka sgt nak matikan diri dgn terjun dari bangunan tinggi, tak sayang nyawa tu.. Sukahatilah kau lah. Dah dia nak sgt mati.Sedangkan kucing sendiri pun sayang nyawa, tak tahu nak turun memeow-meow minta pertolongan dan tak pernah pula dia putus asa nak mati. Rasa macam tak ada harapan nak turun, kucing itu pun lompat saja dgn pasrahnya. Tiada kan? Binatang pun tahu menghargai nyawa, inikan manusia yg diberi akal.

Sebenarnya apa yg aku dok merepek di atas ini tiada kaitan langsung pun dgn entri kali ini.
Mari kita bercerita tentang bergayut dlm konteks yg lebih moden lagi di era globalisasi ini. Iaitu bergayut di telefon.

Biar saya beri definisi bergayut di telefon yg orang normal tak suka bagi saya ini mcm mana:
"Bercakap di telefon dgn orang lain (termasuk lelaki, wanita tetapi khususnya lelaki) dalam jangka masa yg terlalu lama, terlalu kerap hingga kita seolah-olah hampir stp kali nampak manusia tersebut dgn mobile phone nya dgn Volume suara yg tinggi'

Definisi ini penting sebab tak mahu ada orang yg terasa ke., kata kita tak boleh bertolak-ansur dgn perkara remeh. Maklumlah.. manusia..Alasan yg basi: alah..semua manusia ada kelemahan, kita pun ada,kena la tolerate. Benar.. tapi until certain extent..

Pendapat saya secara umumnya... Ini pendapat! Manalah tahu ada yg terasa, tak nak tegur sapa. Tak perlula..

1. Orang yg normal tak nak, dan langsung tak berminat nak ambil tahu pasal kehidupan peribadi anda yg tak menarik itu. 
So, tak perlulah anda cakap dlm volume atau lebih saintifiknya amplitude yg tinggi. Orang yg tak mahu dengar tak kan pasang telinga, tapi kalau dah cakap kuat sangat mestilah terdengar. Ini seterusnya mengundang kpd banyak lagi perkara yg tak diingini.

2. Anda suka orang lain tahu kehidupan peribadi anda? 
Semalam baru saja mrajuk manja sebab u tak nak kejutkan i malam tadi, or salahkan dia sebab tak kejut sahur, macam ni la.tak nak kawan dgn u. Eyy.. Itu boleh membuat orang rasa geli.. geli mat..Orang yg normal boleh terima kes spt ini tapi tak lah selalu spt setiap hari. Stp hari mendengar rajuk manja boleh buat org yg normal rasa menyampah. Anda dah buat orang lain tahu kehidupan anda yg tak menarik itu, mendatangkan rasa menyampah, dan mungkin juga dosa buat orang itu sebab mengutuk anda.

Utk memendekkan, orang yg normal = OYN. Okay?
3. OYN juga tak suka bualan kosong yg entah apa-apa tpaksa didengar stp hari. 
Walaupun itu bukan pakwe utk anda merajuk manja tapi kalau borak dgn family pun nak bagi semua dengar. Itu tetap OYN tak suka. Come on la.. Orang lain nak tidur, rehat or study.Sekali lagi, OYN tak kisah nak borak dgn sapa pun, tapi inilah akibat kalau amplitude kuat sgt. Yela. kena ulang banyak kali sebab saya tak nak orang terasa macam dia yg diattack dlm entri ini pula.

4. OYN cukup pelik kalau OYTN (Orang yg tak normal) sentiasa bergayut dgn telefon bimbit yg canggih-manggih itu. Bergayut lama sgt di telefon ni tak bagus!!

Dari sudut ekonomi..
membazir duit saja, kredit berborak lama-lama. Kalau sekali-sekala dgn kawan baik tak kisah. Ini semua kalau yg dah terlalu kerap. Eh, ulang lagi. Bukan apa. saya tak mahu orang kata saya ni busy body.
Dari sudut agama..
Berborak lama-lama ini kan membazir masa. Allah tak suka orang yg buat kerja-kerja tak berfaedah tambahan pula kalau dah berborak dgn manusia berlainan jantina. Memang la katanya tiada apa-apa, tapi masih tak bagus. Itukan boleh menimbulkan fitnah (orang lain anggap anda itu ini dgn dia). Islam dah gariskan panduan supaya mengelakkan fitnah laki & wanita. Anda tak boleh nak salahkan orang lain yg ingat anda ada apa-apa dgn dia, sebab anda yg mendorong orang fikir ke arah itu. Contohnya spt berjumpa berdua-duaan di tempat sunyi walaupun tak bersentuhan sama sekali. Samalah kalau terlalu kerap bgayut dgn berlawanan jantina.
Dari sudut kehidupan pelajar..
Kan elok masa yg tbuang itu digunakan utk study, buat kerja yg berfaedah, mengemas bilik, beribadah ke. Tambahan pula di bulan Ramadhan ini kan.

Hebat tak..
Dari sudut saintifik..
Telefon bimbit ni mengeluarkan radiasi tahu?


Apakah itu E.M.R?
  • E.M.R merujuk kepada Radio Elektromagnet, sinaran frekuensi berbahaya yang dipancarkan oleh telefon bimbit. Sinaran tidak mengion daripada sumber frekuensi rendah mengion seperti model awal telefon bimbit dipercayai selamat. Pandangan ini telah berubah sejak kuasa telefon bimbit telah dipertingkatkan daripada gelombang paras rendah kepada gelombang mikro paras tinggi.
  • Apakah perbezaan antara Gelombang Radio dan Gelombang Mikro?
    Gelombang radio adalah kuasa penghantaran berparas rendah yang menghantar isyarat dari atau ke telefon anda. Frekuensi tidak mengion ini adalah selamat. Kini, telefon bimbit berkapasiti 900MHZ hingga 2.4GIGs atau lebih tinggi agar anda dapat menerima isyarat yang jelas apabila bergerak dari satu bilik ke bilik lain atau di luar. Namun demikian, telefon anda kini dilengkapi kuasa sinaran gelombang mikro/inframerah.
  • Adakah telefon bimbit membahayakan?
    Beberapa penyelidikan telah menunjukkan sinaran frekuensi radio daripada antena telefon bimbit "menyebabkan kerosakan genetik dalam darah manusia", sementara satu kajian kes lagi mendapati "peningkatan statistik yang signifikan" bagi tumor otak neuro-epitelium di kalangan pengguna telefon bimbit.

    Dalam tahun 2004, satu kajian terhadap 750 orang yang dilaksanakan oleh Karolinska Institute di Sweden mendapati bahawa penggunaan telefon bimbit selama 10 tahun dan ke atas meningkatkan risiko tumor telinga sebanyak 4 kali.
Apakah kesan-kesan bahaya daripada penggunaan telefon bimbit yang terlalu kerap?
Banyak pengguna mengadu bahawa telefon mereka terasa hangat dan mereka mengalami tanda-tanda seperti sakit kepala, kelesuan, kebas dan kehilangan ingatan. Ada telefon bimbit yang lebih menjana haba daripada yang lain. Dalam satu kajian terhadap remaja di bawah  16 tahun, saintis di Eropah melaporkan kehilangan memori jangka pendek (sehingga 50 minit) boleh berlaku selepas menggunakan telefon bimbit.

Telefon Bimbit 'Merosakkan Sel-sel Darah'

Sinaran telefon bimbit boleh merosakkan sel-sel darah dengan meningkatkan tekanan sesama mereka, kata para saintis.

Telefon Bimbit 'Mengubah DNA Manusia'

Kajian makmal menunjukkan bahawa gelombang radio daripada telefon bimbit boleh mengancam sel-sel badan dan merosakkan DNA.
(Sumber dari BBC News)


Telefon Bimbit boleh Mempengaruhi Kualiti Sperma - kata penyelidik

Jika telefon bimbit disimpan dalam poket dan dibiarkan dalam mod cakap akan merendahkan kualiti sperma, demikian menurut penyelidikan baru daripada Cleveland Clinik.
(Sumber dari CNN, Dis 2008)


Kajian: Radiasi dari Telefon Bimbit Merosakkan Daya Ingatan

Pendedahan terhadap sinaran telefon bimbit memburukkan daya ingatan jangka pendek tikus, menurut kajian baru di Sweden.
(Sumber dari 'The Total Sweden News in English')


Barah Otak Dikaitkan Dengan Penggunaan Telefon Bimbit di Kalangan Anak Muda

Sekumpulan saintis antarabangsa menyeru Kanada dan negara-negara lain untuk menggubal standard keselamatan yang lebih ketat terhadap penggunaan telefon bimbit selepas didapati risiko menghidap tumor malignan otak melonjak lima kali ganda dalam kanak-kanak yang mula menggunakan telefon bimbit sebelum usia 20.
(Sumber dari 'Canwest News Service | Oleh: Sarah Schmidt - 03/22/09)




Kesan Radiasi Telefon Bimbit, Tumor Otak dan Kanak-kanak
Dalam meta-analisis yang diterbitkan dalam isu Mei 2008, Jurnal Antarabangsa Onkologi, penyelidik Sweden menemui perkaitan antara tumor otak dan penggunaan telefon bimbit.
(Sumber dari Universiti Hospital, Orebo Sweden | Oleh: Lennart Hardell - 11/06/08)

Kalau nak lebih lanjut silakan research okay?
Ini pun satu artikel yg bagus.. di Amerika Syarikat..
Risiko Telefon Bimbit

Kesimpulannya di sini ialah.. telefon bimbit perlu sangat-sangat.
tetapi penggunaanya biarlah berpada dan berfaedah.
Jangan guna terlalu lama, dan terlalu kerap.
Sesuatu yg terlalu banyak biasanya tak bagus bukan.
Kalau nak sangat bergayut, silakan bergayut di dahan yg kuat. Sekurang-kurangnya membina kekuatan otot tangan, dapat beriadah..  >_<

August 16, 2010

"Drowning" In Study

Save Me!!
Lemas dalam lautan study+tugasan lain..
Aiming for straight A's in A Level.
Dalam proses berfikir, mencari idea, menyudahkan, memulakan, kerja-kerja penting
1. PS
2. UKCAT
3. INTERVIEW
4. MALAYSIAN STUDIES FOLIO
5. MEDIC FORUM
6. ALWAYS REVISE, DO EXERCISE FOR   CURRENTLY TAUGHT CHAPTERS
7. REPEAT CHEM?

Sekian..

August 15, 2010

Sembang Petang Bersama Teacher

Selepas mendapat result AS yg gilang gemilang, terbilang lagi cemerlang.. saya dan beberapa orang rakan telah pergi berjumpa dgn teacher di lab. nama dirahsiakan bagi tujuan keselamatan. Manalah tahu kalau ada orang yg baca entri ini terlalu kuat rasa housesism nya lalu terasa sensitif pula dan memboikot teacher tersebut atau pun mengattack saya dan sahabat-sahabat lain tu.

August 12, 2010

AS RESULT

Saya gembira tak terkata bila melihat result AS saya.. EH..bukan mahu beriak, keputusan saya sederhana saja.. Taklah straight A's.
Tapi saya percaya hasil keptusan setiap orang itu berpadanan dgn usaha yg dicurahkan.
Itu yg mjadikan saya tak kecewa langsung dgn result saya.
Saya sgt-sgt bersyukur kpd Allah sebab mengurniakan keptusan ini pada saya.
sebab ianya lebih baik dari apa yg saya jangkakan.
di saat saya selalu alpa nak berdoa pd Allah, Allah masih berikan saya keptusan ini.

Bila keluar keptusan, saya teremo sekejap. macam tak percaya.
memang kedengaran agak bengong.tapi saya jadi terlalu gembira 
kerana History saya dapat A.utk memastikan lagi, saya dah buka lebih dari sekali.
Logik ke? Sumpah langsung tak logik!

History..


Adakah anda pernah lihat bagaimana dahsyatnya notes History?
Tak pun pernahkah anda lihat kertas jwpn utk paper History?
Saya sampai dah tak kisah 2 subjek lain yg saya B walaupun History hanya peringkat AS saja
saya jadi happy kerana History saya..

dan classmates History saya yg lain semua pandai-pandai..
selalu sgt dapat A stp kali exam
saya tak pernah dpt A
selalu dapat 5o lebih, 40 lebih pun pernah.
mereka cakap English bung, bang, bung, bang..
saya ni terkial-kial je.
ayat essay pun tak power.. 
jadi, boleh faham tak betapa terkejut dan tak sngkanya saya??
Mungkinkah aku patut tukar course?

Alhamdulillah.. usaha saya selama 2 hari pulun hafal segala tarikh, tempat, tahun, peristiwa yg blaku ditambah dgn kekurangan saya yg tak pandai English, ganjarannya tlalu berbaloi..
Menangis kejap sbb tlalu gembira..haha.. 
sumpah aku tak mahu study last minutes lagi, memang nak pecah pala otak ingat semua tu last minutes
apa taknya paper History dahla first week, week yg mana aku ada banyak lagi paper sciences lain
malam yg esok nak exam History siap pergi melepak chalet Mek Wa my cute petsis, dgn nad petsis aku yg cute juga..makan dunkin donuts yg petbro, munir bagi!!
Haha.. mungkin kau ada letak apa-apa dlm donuts tu ke Munir?

Saya sgt gembira!! 
Azam baru saya tiada lagi pembaziran masa utk perkara yg tidak berfaedah
no relax-relax..

MR BROOKES!!!! sayang Mr Brookes.. haha
thank you so much!!! Esok nak pergi jumpa beliau!! 
Mesti dia kata why not u take History until A2??
Haha.. tak kisahlah.. 
JUNIORS!! Jom ambil History! >_
Alhamdulillah Ya Allah..

tahniah kpd kawan-kawan straight A's!!

August 11, 2010

Terfikir Tak?

Walaupun saya seorang yg jarang pergi surau..
Tapi masa pergi terawih tu, saya terfikir..
Awak pernah terfikir tak?

Saya nampak mereka yg berambut perang, hitam dn sebagainya
Tak pelik..memang tak pelik
Yg pelik nya ialah yg berwarna perang tu,
sah ke solat, ibadahnya?
Bukankah mereka seolah-olah sentiasa dlm keadaan berhadas besar?
sebab wanita ini kan datang haid..
bila mandi wajib, syarat utamanya kan air wajib kena pada setiap anggota badan
rambut berwarna tu air telus ke?

Kalau lah kononnya sekalipun produk itu kata telus, kena air..
Kenapa kamu nak kisah cari yg boleh telus?
Sedangkan warna rambut itu sendiri HARAM
tak perlulah susah payah cari yg halal, telus air pun..

Dan lagi satu..
Kenapa bila solat, anda semua pandai nak pakai telekung?
Pandai nak tutup rambut?
Sebab Allah wajibkan tutupkan, itulah aurat wanita yg sebenar-benarnya
Kiranya anda sendiri sudah tahu, mengetahui, mengakui malah turut mempraktikkan penutupan aurat ini bila bersolat
Anda tahu hukumnya menutup aurat
Di luar, anda boleh bangga mempamerkan rambut
Kalau macam tu, waktu solat pun tak payahlah tutup aurat

Kenapa saya kata macam tu?
Sebab anda kan selalu bagi alasan, kononnya tak mahu bertudung sebab tak mahu hipokrit, biarlah kesedaran itu dtg sendiri, betul ia boleh datang sendiri? BILA?
Ia tak datang sendiri secara tiba-tiba
Bila usia dah tua? Kedutan mula timbul?
Sementara masih muda cantik ini anda mahu ambil kesempatan mempamerkan?
Jadi waktu solat pun tak perlulah hipokrit kan

Sebab anda boleh bangga berjalan di muka bumi Allah ini
tanpa memperdulikan hukum Allah, perintah menutup aurat
Satu soalan saya..

ADALAH ISLAM INI SEMATA-MATA TENTANG MENDIRIKAN SOLAT??

 *kembali bersara sementara

August 7, 2010

Tips Mengakhirkan Meeting

Pernah atau tidak menghadiri sesuatu yg meeting yg tidak mberi faedah lngsung walaupun sebesar zahrah kuman kpd anda? atau pun meeting yg sptutnya dan sewajarnya dapat mencapai matlamat meeting dgn cepat, mudah, ringkas, xperlu berlama2 tp diperlembab2kan dgn perkara yg tah apa-apa..

Antara perkara yg anda boleh buat:

1. Jika hanya mahu melepaskn diri anda sahaja.. text kawan lain yg di luar meeting. ataupun kalau ada ibubapa yg sporting.. kata.."weyh, call aku.." dan selepas telefon anda berdering, cepat2 keluar dan minta excuse, sambil tu ckp kuat2 (sementara dlm lingkungan jarak yg masih boleh didengari), apa? esok ada kuiz? apahal xcakap awal2? ataupun, apa? sekarang juga? okay2.aku dtg..lari cepat2 supaya mereka menyangka anda benar2 ada perkara yg urgent.pergilah ke mana2 tempat utk melepak smbil memikirkan alasan yg logik utk diberikan kemudian kpd mereka kemudian nanti..

2. ataupun ketika itu tiada siapa yg sudi mengecall anda atau membantu anda. maka, mudah saja. buka fon, dan kemudian pilih lagu utk dimainkan (konon2 ringtone fon berbunyi).. tapi pastikan tiada siapa yg perasan anda buat begitu.. boleh dibuat dgn menekan fon yg disembunyikan di dalam poket seluar atau di balik tudung.. kemudian buat2 anda cari fon, dan menekan butang utk mjwb panggilan.

3. anda boleh buat2 sakit perut then berlari pecut ke bilik air. dan teruslah berlama2 di sana. atau terus saja pergi ke tempat lain. utk mdapatkan kesan yg lebih efektif, selepas kali pertama pergi ke toilet, pergi lagi buat kali kedua, ketiga, keempat dan sebanyak mana yg anda suka, tentu mereka akan kata eh tak apa lah..pergi saja ke klinik, mungkin food poisoning.kalau mahu bajet baik sedikit, apabila anda rasa meeting hampir habis, bergegas ke sana sambil menekan2 perut, utk lebih efisien..buat muka kesian..

4. ketika orang sedang potpet tu, picit2 kepala.. kalau boleh, bawa bedak yg putih dan disapukan kpd bibir..nanti nampak bibir lebih pucat.. buat2 duduk tidak senang.. kalau org itu seorang yg caring, pasti dia suruh pergi berehat. tapi, kalau tak bjaya menarik perhatiannya, buat lah perkara yg lebih ekstrim spt jatuh pengsan. sebelum pengsan,pastikan lokasi tempat anda bakal jatuh selamat..

5. jika anda tahu di mana tempat suis utama, jatuhkan saja suis itu tanpa perlu berfikir dua kali lagi.. well, ini hanya sesuai diaplikasikan jika meeting diadakan di tempat yg kecil, jgnlah blackout satu bangunan besar.. sbb nanti meeting akan dipindahkan ke bilik lain pula. mesti mereka akan terdiam, berhenti sbentar atau menstopkan terus meeting. dalam gelap2 itu, boleh lah cabut lari..utk mempercepatkan lagi proses manusia2 tersebut blah, bolehlah buat suara pontianak mengilai2..
kalau tak berkesan juga, buat seolah2 anda kelihatan sgt takut dgn kegelapan maka terus berlari keluar spt orang gila.

6. hanya boleh diaplikasikan utk wanita saja, bisik pada rakan sebelah yg anda nak pergi toilet, tukar "lampin".. ataupun senggugut..pamerkan wajah kerutan terbaik yg anda boleh berikan. dan jgn pulang lagi.

7. tiba-tiba, kalau meeting itu buat waktu malam yg dah melewati pukul 12.. buatlah spt merenung si org yg sdg bercakap panjang lebar tak tahu nak berhenti itu dgn pndangan mata yg tajam shingga kalau boleh terkeluar biji mata.. dan meracau-racaulah terus berlari ke pintu keluar..sepantas yg mungkin lalu menghilangkan diri. kalau org tanya esok, buat2 tak ingat ja apa yg berlaku.

ini lebih berkesan..mampukah anda?
8. jika anda yakin dgn kemampuan anda dlm mengeluarkan gas beracun yg sungguh hebat concentrationnya.. nah apa lagi yg anda tunggu.inilah peluang utk menggunakan kelebihan yg anda ada. selepas itu, dgn muka yg tidak bersalah, katalah sesuatu spt eh, siapa yg kentut busuk sgt nih.. dan cepat2 lah batuk-batuk, berlari keluar dr meeting.. jika mmg anda telah pasti utk berbuat sedemikian, makanlah bahan2 yg dpt mningkatkan power gas anda sebelum meeting.



jgn menyalahgunakan tips ini utk meeting penting.. hanya utk meeting yg tak berfaedah langsung yg bazir masa..