April 23, 2015

What do you think of psychiatry?

Well helloooooo
Long time no see my dear blog and my nearly non existent readers as well!
When you heard the word psychiatry - What do you think?

I am doing psychiatry rotation now for 6 weeks. I must say it is very interesting and different from other branches of medicine/surgery. It is fascinating how someone can end up having such bizarre thoughts/delusions. I mean obviously they are normal people before that and if someone told them the same stories when they are well as they are telling us now.. they too must have thought that doesn't sound right!

For example, someone with schizophrenia who thought he was the son of god. He could communicate directly with the Father and he could ask him questions for which He will answer. The same guy believe every night, there are a group of people who's after him - try to chop his legs and they are interested with his testicles as well.

It's just so bizarre that make you think, How on earth did they got these thoughts? How did they lose in touch with the reality/logic and they perceived those thoughts to be true? Even a 10 year old kid knows that's bizarre.

I wouldn't say getting a cancer is much better than having mental illness as mental illness consists of a number of disorders which some of them are mild and treatable. However, when someone has chronic untreatable mental illness - they aren't the same person that you know. They may don't even recognise their own family and they don't know who they are. It's like you are alive but you aren't living.

They couldn't properly take care of themselves. They don't know that they are sick. Some of them think they woke up in different places everyday or believe there's someone who wants to rape them. You may find it so strange and think that, they should just think logically and that should solve the delusions/hallucinations. In fact, it's not that simple. Could you imagine if you are in their place? It's tiring, scary and endless.

Severe chronic mental illness is a debilitating disorder. Yes, it is a type of illness/disorder. They may don't have visible physical symptoms like heart failure but they are sick. The biggest challenge is you don't really know how to treat them. You can offer some medications but that wouldn't actually directly cure them like how antibiotics work if you have bacterial infections.There are also a lot of negative perceptions towards people with mental illness.

If you know someone who's been admitted to Hospital sakit jiwa, what would you think of him/her? Would you avoid/neglect them? Would you offer them support?

December 2, 2014

Ignorance is Bliss?


If there is one thing that I couldn't stand for a long period of time......

That would be = Ignorance.

The word ignorance can be used in so many situations.

One can be ignorant because they never know, never heard about it. That's fine though however there are differences between being ignorant because you never know and choose to ignore or 'just simply couldn't be bothered'. And they are good and kindhearted people.

That being put...sometimes I have to face them and obviously, my patience was being tested. And the worst part is, I'm not the type of always being patient-kindhearted-loving-enduring kind of person. Nor did I have the courage to tell directly the person, that 'you are being ignorant of this, that..'. Sometimes, I did ...but well, you couldn't tell them every time you feel like you should. Why? 

Because we don't like telling people again and again. We don't like telling people this is wrong, this is what you should be doing.. we felt like we are being judgmental, bossy etc etc, Do I really need to tell this again? Like seriously? I feel bad for telling this but I also feel that I couldn't stand this anymore. When someone is behaving like that for a long period of time, I feel like...whatever, you do your own business and I do mine. Tawar hatilah. Tak koso den do.

We would always considered what are the possible consequences if we be honest about a few things to them. Would they feel sad? Would they feel angry? Would we be awkward after that? Yes, it's best to be honest but for how many times you need to be so? I have the worst experience of dealing with this situation not now, but dated back to years ago. Maybe I'm not patient enough which I believe is definitely true, maybe I not matured enough.

Not saying that I'm perfect but under certain circumstances, one would expect someone to be less ignorant. That doesn't mean I truly hate the. I would gladly offer my help if they need it but it's best to prevent myself from being 'psychologically' annoyed. I do value friends highly but unfortunately, some of them don't really do so.

So what's my point here? I don't know. 
Maybe patience? And it's part of the lessons you learn in life about human, right?
And seriously, your upbringing does have effects on how you behave around people.

That's the end of the story.

Next, I miss home. Homesick? Probably but the main reason is I want to spend more time with my family even if that means stuck in the house and doing house chores everyday. If someone offer a choice of sponsoring tickets to go back home or go on tour to different places every year and you couldn't go on travelling if you choose home... I would rather choose home. And suddenly at the age of 20, I realized that my parents are getting older. I wish I have more time to spend with them. That feeling grew stronger ever since my father had heart attack a year ago.

Exam is getting tougher and I just wish I pass. You should be grateful enough if you pass in medical school. Seriously.. Currently, going to classes on Forensic and Legal Medicine. Interesting topics, certainly not on the law part.

So that's it....

November 14, 2013

PBS yang menyusahkan lagi menyusahkan

1. Menyusahkan guru
2. Menyusahkan murid
3. Menyusahkan sekolah
4. Menyusahkan anak-anak guru

Kalau nak meniru sistem luar negara yg dikatakan bagus, tengoklah dulu bagaimana tahap kelajuan internet di Malaysia, bagaimana tahap pendidikan sedia ada murid-murid semasa di sekolah rendah sebelum masuk ke sekolah menengah, lihatlah beban kerja cikgu yang telah sedia ada, lihatlah gaji cikgu di Malaysia, lihatlah beban masa bekerja, lihatlah!! Bukalah mata wahai pak2 menteri wahai pak2 makcik2 penggubal dasar yang 'bijak,cerdik'.

Sistem yg selalu hang. Ibu-ibu yang bergelar guru, bapa-bapa yang bergelar guru terpaksa bangun pagi.. bersengkang mata hendak memasukkan markah ke dalam sistem pbs online. Bukan guru-guru membenci pbs bukan kerana tidak suka mengajar walhal itu sememangnya tanggungjawab insan bergelar pendidik! Bukan kerana mereka tidak sanggup berkorban masa dan tenaga! Jangan hanya sedap mulut cakap guru-guru yang tak menyokong pbs adalah guru yang malas.

Guru-guru inilah yang bekerja lebihan masa tanpa ada bayaran OT per hour. Duduk di bilik guru menanda kertas, membawa balik folio-folio PEKA ke rumah untuk ditandatangan setiap satu muka surat, memberi markah yg sewajarnya, memasukkan markah ke borang PEKA, memasukkan borang ke setiap file murid-murid, masukkan markah online etc. Yang membuat kelas tambahan petang, malam mahupun hujung minggu tanpa sesen bayaran pun. Yang lebih banyak memperuntukkan masa utk sekolah, untuk murid-murid, untuk mendidik generasi bakal pemimpin masa depan negara berbanding masa yang diperuntukkan untuk keluarganya sendiri. Berbanding masa utk anak-anaknya sendiri.

Justeru, adakah adil merampas secoit masa yang tinggal berbaki utk keluarga, utk anak-anak mereka dgn sistem pbs yang entah ke mana hala tujunya? Bayangkan jika seorang guru mengajar 5 kelas. Setiap kelas ntara 35-40 orang. Setiap minggu ada sahaja soalan pbs yang harus ditanda, masukkan markah online. Diberi penilaian band, eviden etc.

Itu tidak dilihat lagi pada soalan sains pbs peperiksaan tingkatan 2 baru-baru ini yang kesemuanya menjurus kepada KBKK yg melampau. Mungkin tujuan ujian utk melihat sejauh mana keupayaan murid2 tetapi jika itulah format pmr (atau whateva nama barunya nanti) pada tahun 2014 kelak, malanglah batch tersebut kerana menjadi mangsa. Sedangkan orang dewasa mahu menjawab harus berhenti sejenak berfikir mendalam. Ditanya tentang genetik, klon, dolly the sheep, peratusan kacukan, plimsoll line on ships berkaita dgn density etc.. Seingat saya ketika tingkatan 2, saya tak akan mampu menjawab soalan2 itu semuanya dgn baik. Mungkin saya tidak bijak.

Tetapi apa yang ditanya tidak begitu selari dgn apa yang dipelajari atau lebih tepat bagaimana kaedah sistem pembelajaran topik tersebut di dalam kelas. Kaedah di kelas lebih banyak teori yg diajar secara plain saja. Bukan salah cikgu tetapi mmg sebegitu sukatan pelajarannya. Jika ingin diubah, buku teks juga perlulah lebih berupaya mencungkil pemikiran kritis, lebih banyak info.Mungkin juga kaedah mengajar justeru guru-guru pun perlu diberi kursus, taklimat etc sebelum mempraktikkan pbs ni secara menyeluruh.  Anda tidak boleh expect murid-murid balik sekolah," oh hari ini belajar tentang genetik sikit (ilmu genetik setakat level pmr ada terpikir ke nak google cari extra info?, apa nak google pun dia tak tau), so nk carilah apa2 new breakthrough tentang genetik". Ada ke? Bukan semua murid-murid ada internet di rumah ye.

Sistem peperiksaan terbaru ini utk subjek sains, matematik semua beraras tinggi. Masaklah dan kasihanlah pelajar tingkatan 3 tahun hadapan. Spertimana yang dikatakan di atas, sukatan pelajaran semasa tidak selari dengan kehendak dan format peperiksaan. Mereka yg bakal menjadi pelajar tingkatan3 tahun 2014 baru mengikut sistem pbs dari tingkatan 2 (tengah2 jalan). Macam mana nak jawab soalan yg semua aras tinggi jika sukatan, buku teks, kaedah yg sedia ada tidak dapat melahirkan pelajar yg mampu menjawab soalan sebegitu? Soalan sains akan berformat ke arah berbentuk eksperimen sedangkan di sekolah, budak2 eksperimen pun cikai2 je dan tak kompleks. Malahan ada yg cikgu je yang buatkan eksperimen dan pelajar2 hanya observe. Dalam dunia persaingan yang semakin sengit dalam sistem pendidikan kini, para pelajar semakin tertekan dan stress utk mendapatkan straight A's. Salah siapa? Ini menjadi satu mentaliti zaman kini.

Adakah adil mereka mahu dinilai dgn format peperiksaan sebegini sedangkan mereka tidak dibekalkan dan diberikan persediaan yg cukup? Ini menggadaikan masa depan anak2, pelajar2! Jika benar mahu mengadaptasi sistem ini bukan sekarang tetapi nanti setelah semua aspek dikaji dan murid sememangnya dari awal sudah didedahkan dgn gaya pembelajaran dan sukatan pelajaran yang sesuai dgn format peperiksaan!

Alang-alang mahu ditiru sistem luar negara, mengapa hanya sistem pendidikan tidak sistem pentadbiran, sistem pengangkutan awam dan sebagainyakan...

April 17, 2013

urus & miliki



Beza org yg menguruskan dan org yg memiliki.


Saya bendahari kelas.

Saya tolong belikan barang-barang utk kelas. 

*************************

Saya ada RM50 dapat dari tolong jual kuih kat pasar malam.

Lepas tu, saya belikan barang utk rumah.